+0
-1
-1

Turbūt visiems pažįstami šie pojūčiai: gerklės perštėjimas, deginimas, dėl kurių tampa sunku kalbėti ir ryti. Vieni ignoruoja pirmus peršalimo simptomus, manydami, kad jie praeis savaime, kiti skuba į vaistines, prisiminę daug kartų matytas reklamas, skelbiančias apie preparatus, kurie išgydys per vieną dieną. Skaudant gerklei žmonės dažnai perka pastiles, tabletes, kurios, kaip skelbiama reklamoje, per trumpą laiką sumažina diskomfortą.

Tačiau tik reklamoje gerklės skausmas dingsta akimirksniu sučiulpus pastilę, o realybėje jis lieka. Kodėl? Ar tai reiškia, kad pasirinktas gydymo būdas netinkamas?

Pagrindiniai virusinės kilmės ūminio faringito simptomai – ryklės peršėjimas, skausmas, pūslelės – opelės, kurios yra labai skausmingos, sutrikdo sergančiojo maitinimąsi. Taip pat gali varginti sloga/56472″>sloga, kosulys/56468″>kosulys, pagausėjusi gleivinga sekrecija.

Gerklės skausmą pradėti gydytis reikia pajutus pirmuosius simptomus, tačiau nereikia pulti gydytis cheminėmis priemonėmis. Kol dar liga pačioje pradinėje stadijoje, užtenka natūralių gydymosi būdų, tai pavyzdžiui, preparatų, kuriuose yra propolio, medetkų, šaltalankių, t.y. medžiagų, antiseptiškai veikiančių ligos sukėlėjus.

Be to, sintetinių vaistų nuo gerklės skausmo sudėtyje dažniausiai yra analgetikų, kurie sumažina skausmą, bet šios priemonės gali pažeisti gleivinę: retai atsiranda burnos ertmės perštėjimas ar deginimas, taip pat šios medžiagos sukelti naujus uždegimus. Netinka vaikams iki 4 metų.

Sirupai ir balzamai efektyvūs kai yra reikalingas trumpalaikis poveikis, taip pat dėl jų vartojimo būdo juos rinktis gali ne visi pacientai..

Purškalai yra saugiausia medicininė forma gerklės skausmo gydymui. Sudėtyje neturi dujų, todėl tinkama vaikams mažesniems nei 3 metų.

Prieš

Vaistinėje nuo gerklės skausmo labai daug ir įvairių vietinio poveikio priemonių – čiulpiamųjų pastilių, skysčių, aerozolių.

Pati populiariausia ir veiksmingiausia vaistų nuo gerklės skausmo forma – čiulpiamosios pastilės. Visų pastilių pagrindinės veikliosios medžiagos – tai vietinio poveikio antiseptikai ir anestetikas. Čiulpiant (bet ne kramtant) pastilę nuo gerklės skausmo, veikliosios medžiagos ilgiau išbūna burnoje ir ilgiau veikia skaudamą gerklę nei kitos vaisto formos.

Čiulpiamąsias pastiles pagal veikliąsias medžiagas būtų galima suskirstyti į kelias grupes. Pirmoji – tai vietiškai veikiantys antiseptikai. Šių pastilių dažniausiai vartojama burnos ir ryklės gleivinės uždegimui gydyti. Kita grupė – pastilės, kurių sudėtyje yra antiseptiko ir vietiškai veikiančio anestetiko. Jie ne tik naikina bakterijas, grybelius, bet ir dėl papildomai juose esančio anestetiko slopina skausmą.

Beje, reiktų paminėti, kad daugelis antiseptikų veikia bakterijas, kai kurie iš jų ir grybelius, ir tik nedidelė dalis – ir virusus. Todėl pirmųjų esant peršalimui ir gripo profilaktikai vartoti netikslinga, tuomet geriausia vartoti pastilių, kurios nuskausmina ar malšina uždegimą.

Tik reikėtų įvertinti, kad pastiles nuo gerklės skausmo reikia vartoti dažnai, kas 2 – 3 valandas, sučiulpus bent 20 min. reikėtų nevalgyti ir negerti.
 

Gerklės purškalas – efektyviausia priemonė gerklės sausmui malšinti?

LOR ligos