Dabar tiek daug alergiškų vaikų. Kartais pagalvoju, ar dėl to kalti maisto priedai, kurių dabar pilna produktuose? Gražina

 Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Nemira Vaičiulionienė:

– Maisto priedai tikrai padidina alergijos, įsijautrinimo galimybę. Ypač kūdikiai ir maži vaikai iki trejų metų, kada pats alergijos augimo pikas. Maisto priedai imuninę sistemą išbalansuoja: ji pradeda „kreivai“ atsakyti į pasaulį – įsijautrinti kam nereikia. Netgi tuos vaikus, kurie neturi genetinio paveldo būti alergiški, pradeda berti, jie ima sloguoti. Jei anksčiau tikimybė vaikui būti alergiškam, kai giminėja nėra paveldimumo, buvo nulinė, dabar net iki penktadalio vaikų suserga alergija, net kai giminėje nėra sergančiųjų šia liga.
Tikrai viena svarbiausių priežasčių, kodėl daugėja alergiškų vaikų, yra netinkamas maistas, maisto priedai. Kadangi Lietuvoje vaisiai ir daržovės didžia dalimi yra atvežtinės, kad transportuojami nesupūtų ir jų grožis nepradingtų, jie apdorojami. Žinoma, cheminių priedų kiekis yra tikrinamas, jis yra leidžiamas, bet kuo toliau į Šiaurę, tuo priedų kiekis didesnis.
Kadangi mes gyvename zonoje Šiaurės link, visada patariu, kad „importinius“ vaisius ir daržoves valgyti galima, ir ne tik ligoniams. Tik nereikia padauginti – valgykite ir vaikus maitinkite saikingai. Kas kita lietuviški obuoliai, kiti čia užauginami vaisiai. Nuo to ir priklausys, ar nuodo suvalgysime truputį, ar daug, o sveikatai tai yra didelis skirtumas. Kaip dėl priedų, kurie dedami į sausainius, saldainius, kitus maisto produktus – saldikliai, dažikliai, gliutomatai – tai nereikia nė parduotuvių, restoranų ar kavinių.
Namie gaminant reiktų vengti sriubą skaninti sultinio kubeliais, universaliais prieskoniais. Stenkimės bent namuose nenaudoti maisto priedų.
Visiškai išvengti maisto priedų nepavyks, bet galima bent jau paauginti vaiką be jų, kol sustiprės jo žarnynas, imuninė sistema, jis taps atsparus įvairiems cheminiams maisto papildams.

Lietuvos sveikata