+7
-4
+3
Į sveikatą, pakelkime raudono vyno taurę?

Pakelti raudono vyno taurę nuo senų laikų mėgo ir prancūzai, ir italai, tačiau viskas šiame pasaulyje keičiasi. Tautos, kurios seniau išgerdavo daugiausiai raudono vyno, užleidžia savo vietą kitoms tautoms, o tie, kas be vyno negalėdavo gyventi nei dienos, staiga ima ir suabejoja jo nauda. Išties, ilgus metus sklandęs mitas, jog išgerta vyno taurė jokios žalos mums nepadarys, vis dažniau ir dažniau kelia abejones. O kaip gi yra iš tiesų?

Pasaulio šalys, kuriose išgeriama daugiausiai raudono vyno

Ne paslaptis, kad Prancūzija yra ne tik gero, raudono vyno gamintoja bet ir jo vartotoja. Nuo Prancūzijos raudono vyno gamyboje ir jo suvartojime neatsilieka Italija. Ši šalis yra garsi seniausiais vynuogių regionais iš kurių gaminami įvairūs, visame pasaulyje populiarūs raudonieji vynai. Tačiau šiam pasaulyje viskas greit keičiasi ir, kaip skelbia internetinis portalas  forbes.com, Italija ir Prancūzija pamažu traukiasi iš daugiausia vyno pagaminusių ir suvartojusių šalių. Prancūzijoje ir Italijoje vyno sunaudojimas sumažėjo dėl susirūpinimo žmonių sveikata, – abejotinos vyno naudos sveikatai. Amerikoje, priešingai, vyno vartojimas išaugo, tarp šalių, kuriose vyno sunaudojimas padidėjo taip pat yra priskiriamos Rusija, Australija bei Kinija.

Ar raudonas vynas yra mums naudingas?

Sakoma, kad geras raudonas vynas padeda metant svorį. Tai – grynų gryniausias mitas, mat šis raudonas, svaiginamasis gėrimas yra gan kaloringas. 175 ml. taurė vyno gali turėti vidutiniškai apie 125 kcal., tad gal geriau paimkite ir suvalgykite 100g. raudonų vynuogių, kurios teturės tik 70 kcal., o ir nauda jūsų sveikatai bus neabejotina. Sakoma, kad raudonas vynas apsaugo nuo įvairių širdies ligų. Tai – iš dalies tiesa. Taurė raudono vyno yra gerai tik tuo atveju, jei jums daugiau nei keturiasdešimt metų. Kitu atveju, jei jūs jaunesni, išgeriate daugiau nei dvi taures raudono vyno per dieną, rizikuojate savo sveikata. Gera žinia ta, kad raudonas vynas turi antioksidantų (kvercetino ar resveratrolio), kurie naudingi mūsų sveikatai. Pavyzdžiui, yra manoma, kad antioksidantas resveratrolis mažina daugelio rūšių vežio ląstelių augimą. Bet verta įsidėmėti, jog  raudonas vynas bus naudingas tik tada, kai vartosime jį saikingai.

Geriau jokio vyno, nei pigus ir prastas

Ir kas gi nežino to jausmo, kai po kelių taurių išgerto vyno ima skaudėti galvą? Taip, prastas raudonas vynas mums „padovanoja“ tokias „dovanas“ kaip skrandžio rūgštingumas, rėmuo ar galvos skausmas. O kur dar tos internete sklandančios istorijos, kuomet aprašoma, kaip kaime nuo pigaus, spirituoto, plastikiniame butelyje pardavinėjamo lietuviško vyno mirė žmogus. Tokio pigaus vyno stiprumą ir skonį atlaiko ne kiekvieno žmogaus organizmas. Kepenų cirozė – dažna prastą, pigų ir dažnai vyną vartojančių žmonių liga.

Raudonas vynas: už ar prieš?

Mitai, jog taurė raudono vyno gali sumažinti riziką susirgti vėžiu arba apsaugoti nuo įvairių širdies ligų, šiais metais buvo paneigti mokslininkų. Teigiama, jog net maža taurė vyno gali padidinti riziką susirgti vėžiu.

Britų dienraštis „The Telegraph“ pranešė apie vieną iš naujausių tyrimų, kurio metu pacientams buvo liepta bent keturias savaites nevartoti jokio alkoholio. Tyrimo rezultatai išties stebino, mat po praleistų keturių savaičių be alkoholio pagerėjo žmonių sveikata: geriau funkcionavo kepenys, susitvarkė kraujospūdis, sumažėjo tikimybė susirgti kepenų ligomis ir diabetu.

Taigi, pakelti raudono vyno taurę ar ne, spręsti jums. Tačiau aišku viena – alkoholio nauda yra abejotina, o žala – labai aiškiai matoma.

Autorius: L.Rimgailė