+6
-0
+6
Impotencijos pėdsakais

Erekcijos disfunkcija visais laikais vargindavo vyrus, tačiau gydymo metodai gerokai skyrėsi. Pavyzdžiui, Viduramžiais buvo manoma, jog erekcijos disfunkciją galima išgydyti sunaikinus raganas, kurios ir sukėlė šią sveikatos problemą. Visa tai šių laikų žmogui gali nuskambėti kiek kraupokai ir net juokingai, tačiau tai – tiesa: tik XX a. 9-ajame dešimtmetyje impotencija buvo pradėta gydyti vaistais…

1486 m., traktatas „Raganų kūjis“: Dėl impotencijos kaltos raganos?

Viduramžiais Europoje vyravo mistiškos nuotaikos, kurios buvo puikiai perteiktos 1486 metais išleistame traktate „Raganų kūjis“ (Malleus Maleficarum). Šiame traktate buvo aprašoma ir vyrų seksualiniai sutrikimai bei nurodoma jų atsiradimo priežastis, gydymo būdai. Lytinis vyrų bejėgiškumas (impotencija) buvo manoma, jog yra raganų ir būrėjų prakeiksmų pasekmė. Vyrui, kuris norėjo pasveikti nuo impotencijos, buvo rekomenduojama surasti ir sunaikinti tą raganą, kuri jam sukėlė visas seksualines problemas.

XIX – XX a.: Zigmundo Froido požiūris į erekcijos sutrikimus

Laikui bėgant susiformavo naujas požiūris į impotenciją. Austrų gydytojo – neuropatologo, psichiatro, psichoanalizės pradininko Zigmundo Froido teigimu impotenciją sukelia Edipo kompleksas. Buvo manoma, kad dauguma, vyrų, kuriems pasireiškė impotencija, turėjo psichoseksualinių sutrikimų. Iki pat XX a. 9-ojo dešimtmečio dauguma impotencijos atvejų vis dar buvo priskiriama prie psichologinių, o ne fiziologinių sutrikimų.

1917 m. potencijai gerinti – vakuuminiai prietaisai

1917 metais Otto Ledereris pirmą kartą užpatentavo varpos vakuuminio prietaiso dizainą. Jo veikimo principas bėgant metams tobulėjo, tačiau esminis veiksmas – varpai keletą minučių taikomas vakuumas, kuris sukelia pabrinkimą ir standumą, išlaikomas naudojant suspaudžiamą žiedą ties varpos pagrindu, išliko iki šių dienų tas pats.

1998 m. impotencijos gydymas vaistais

Farmacijai tobulėjant ir nuolat ieškant atsakymų į klausimą, kaip pagerinti potenciją vyrams, 1998 m.  atsiranda vaistai erekcijai gerinti. Tiesa, visiškai atsitiktinai. Anglijoje buvo kuriamas vaistinis preparatas, kuris turėjo būti skirtis širdies negalavimams gydyti. Buvo tikimasi, kad sildenafilio citratas – vaistas, kurį sukūrė tyrėjai, – padidins kraujo pritekėjimą į širdies raumenį ir sumažins arterinį spaudimą. Deja, vaistas buvo netinkamas spręsti širdies ligoms, tačiau vienas faktas suglumino ir maloniai pradžiugino vaisto kūrėjus. Vyrai, kurie naudojuosi vaistu, po tyrimo atsisakė jį grąžinti. Pasirodo, to priežastis buvo pagerėjusi vyrų erekcija: sildenafilio tabletės kraują nukreipdavo ne į širdį, bet į vyrų lyties organus. Taigi, taip erekcijos disfunkcijos gydymo būdas sildenafilio preparatu greitai išpopuliarėjo ir išliko aktualus iki pat šių dienų.

Kaip impotenciją vyrai gydosi šiais laikais?

Net ir šiais laikais nemaža dalis vyrų kenčia nuo erekcijos sutrikimų. Erekcijos sutrikimo priežastys gali būti labai įvairios: pradedant nuo psichogeninių priežasčių, tokių kaip stresas ar baimė nepatenkinti savo partnerės, arteriogeninių – rūkymo, hiptertenzijos, cukrinio diabeto ir baigiant endokrininėmis priežastimis, tokiomis kaip testosterono trūkumas.

Visgi, verta paminėti ir tai, kad daugeliu atvejų erekcijos sutrikimą sukelia ne vienas, o keletas veiksnių.

Yra žinoma, jog daugiau nei 70 proc. impotencijos atvejų galima gydyti vaistais nuo impotencijos. Impotencijos gydymui šiais laikais dažniausiai skiriami FDE-5 inhibitoriai. Avanafilis – tai naujausias FDE5 inhibitorius – greitai veikiantis vaistas, kuris skirtas potencijai gerinti.

Yra ir daugiau kitų erekcijos disfunkcijos gydymo būdų, tačiau prieš pradedant bet kokį erekcijos disfunkcijos gydymo procesą privaloma pasikonsultuoti su gydytoju. Tik jis gali individualiai parinkti jums geriausiai tinkantį gydymo metodą, pasakyti, kokie vaistai nuo impotencijos geriausia Jums tinka.

L.Rimgailė