Internetinių vaistų pavojai: nei sekso, nei sveikatos

 

Turiu problemą dėl per greito spermos išsiliejimo. Su šeimos gydytoju apie tai kalbėti nelabai malonu. Mačiau internete yra įvairių preparatų, specialių prezervatyvų ir tablečių. Norėjau pasiteirauti, ar galėčiau jais bandyti išspręsti tokią bėdą?

MARIJUS, 38 METAI

Anksčiau greitas spermos išsiliejimas arba vadinamoji priešlaikinė ejakuliacija buvo laikoma vien psichologine problema. Vėliau pastebėta ir fiziologinė pusė. Dabar dažnai tokią intymią vyrų bėdą galima išspręsti vaistais.

Tiesa, esama kremų ir purškalų, naudojamų purškiant ar tepant tiesiai ant varpos. Juose esantys anestetikai mažina varpos jautrumą, taip padėdami atitolinti išsiliejimą. Tik bėda ta, kad tokius vaistus dažniausiai sunku dozuoti. Per didelis purškalo ar kremo kiekis gali lyties organą padaryti visiškai nejautrų. Tokiu atveju ne tik sperma neišsilies, bet ir erekcija dings. Be to, anestetinės medžiagos gali pakenkti ir partnerės lytinių organų jautrumui ar sukelti alerginių reakcijų.

Specialūs prezervatyvai su anestetikais taip pat nujautrina, sukelia nedidelį varpos aptirpimą. Jie veiksmingi, tačiau tik „tam kartui“. Ilgainiui nesprendžiant ankstyvos spermos išsiliejimo problemos iš esmės, ji gali tik pagilėti. Juk jūsų tikslas pagerinti savo seksualinius pojūčius, o ne juos prislopinti.

Vyrams nereikėtų galvoti, kad priešlaikinės ejakuliacijos problema „išsigydoma“ namuose. Netinkamai parinkti vaistai gali nepadėti pasiekti reikiamo efekto bei sukelti nepageidaujamų poveikių. Be to, internetas pripažįstamas prasčiausiai reguliuojama rinka pasaulyje. Didelė tikimybė, kad „nematomas pardavėjas“ siūlo nusipirkti ir vaistų klastočių. Europos prieigos prie saugių vaistų aljanso ataskaitoje nurodoma, kad daugiau nei šešiasdešimt procentų internete įsigytų medikamentų neatitinka nustatytų standartų.

Tiesa, nereikėtų painioti neaiškių internetinės prekybos vietų ir internetinių vaistinių. Ten saugiai galima užsisakyti vaistų, kuriuos galbūt gėda pirkti. Ypač kai eilėje stovi begalė žmonių. Tačiau tai nereiškia, kad problema turėtų būti sprendžiama savarankiškai. Tikėtinas savigydos scenarijus: prie ankstyvo spermos išsiliejimo prisidėjusi, pavyzdžiui, alergija. Tuomet išlaidos bus trigubos. Galiausiai teks kreiptis į specialistą ir tinkamai spręsti pirmąją problemą.

Atsako specialistas

Gydytojas urologas prof. habil. dr. Balys Dainys

– Jei vyrui sperma išsilieja greičiau nei per minutę, tai sukelia nesipatenkinimą abiems partneriams, reikia šią problemą spręsti. Šiuo metu suaugusiems aštuoniolikos – šešiasdešimt ketverių metų vyrams priešlaikinei ejakuliacijai gydyti galime rekomenduoti vienintelį Lietuvoje esantį geriamą preparatą. Jis veikia jau po pirmos dozės.

Kalbant apie savigydą. Vyrai eina pas ekstrasensus, kurie jiems „užkalbinėja dantis“. Jokio efekto ir dar pinigai išleidžiami „vėjais“.

Internetu šiuo metu galima nusipirkti įvairių vaistų, tačiau jie nesertifikuoti šalyje, nežinoma ar jų kokybė atitinka nustatytus standartus. Nusipirkę jų nežinosite, kokių šalutinių poveikių jie gali sukelti. Gali taip nutikti, kad ne prailginsite lytinį aktą, o sau pakenksite. Apskritai nežinomų vaistų, kurie pardavinėjami ne vaistinėse, nepatarčiau nei pirkti, nei naudoti.