+5
-0
+5
Iškilo klausimai apie kojų venų varikozę? Štai atsakymai

Internete galima rasti daugybę informacijos apie kojų venų varikozę, tačiau, kaip lietuvių liaudies išmintis byloja „kuo giliau  į mišką, tuo daugiau medžių“ – tad gal panašiai yra su kojų venų varikozės žiniomis? Kuo daugiau gilinamės į šią sveikatos problemą, tuo daugiau klausimų mums kyla… Tad šįkart į kai kuriuos klausimus apie kojų venų varikozę pasistengsime atsakyti remiantis Kauno medicinos universiteto profesoriaus Jono Dauderio knyga „Kojų ir dubens venų ligos“.

 

Jei mano kojų venos išsiplėtę, dėl to net galiu rizikuoti numirti?

Klaidinga yra manyti, jog jei kojų dar neskauda, o ant jų tik yra matomos išsiplėtusios venos, vadinasi, nieko čia tokio. Deja, reiktų kreiptis į gydytojus, nes kojų venų varikozė – tai ne tik estetinė, bet daug rimtesnė sveikatos problema, kuri sukelia kojų skausmus, jų tinimą bei nuovargį. Dėl susidariusių kraujagyslėse trombų kyla mirtinas pavojus žmogaus sveikatai.

 

Ar hormoniniai svyravimai organizme gali lemti venų varikozės atsiradimą?

Taip, labai dažnai venų varikozė moterims atsiranda būtent nėštumo metu, kuomet organizme vyrauja progesteronas. Būtent šis elementas nulemia venų sienelės tonuso pasikeitimą. O taip pat ir moters kūno pokyčiai – nėštumo metu, dėl augančio vaisiaus ir gimdos,  padidėja slėgis dubenyje, dėl to kraujo sugrįžimas iš kojų į širdį tampa apsunkintas ir dar labiau plečia venų sieneles.

 

Jei vargina kojų venų varikozė, tai kamuoja ne tik kojų tinimas, sunkumo jausmas kojose, bet ir gali atsirasti niežulys?

Taip, be to gali atsirasti egzema, pasikartojantys blauzdos uždegimai, blauzdų opos, kurioms pragraužus varikozines venas gali atsirasti pavojingas kraujavimas, prasidėti poodinių ir giliųjų kojos venų tromboflebitas.

 

Kokie simptomai rodo, jog yra kojų kraujotakos sutrikimai?

Kojų kraujotakos sutrikimais dažniau skundžiasi moterys nei vyrai. Kuomet tinsta kojos, atsiranda kojų skausmas, jos greitai pavargsta, tuomet jau galima įtarti kojų kraujotakos sutrikimus. Be to, tai varikozinių venų išsiplėtimo požymiai į kuriuos reikėtų nenumoti ranka, o skubiai reaguoti ir gydyti. Ir visai nesvarbu, jog iš pradžių varikozinės venos sukelia tik nemalonius simptomus, išoriškai nesimato,  nes nėra išsiplėtusių venų ir kraujygyslių tinklelių, tačiau į visa tai reikia reaguoti, nes tai kelia pavojų Jūsų sveikatai ateityje.

Profilaktikai labai svarbus yra heparino gelis. Lioton 1000 nesukelia alergijos, gerai įsigeria į odą ir gerina odos kraujotaką. Kadangi jis dar ir vėsina, pašalina diskomfortą, kurį žmogus jaučia sutrikusios mikrocirkuliacijos srityse. Heparinas mažina kraujo krešėjimą, todėl apsaugo kapiliarus ir smulkiąsias kraujagysles nuo trombozės, kuri gali išsivystyti ilgai sėdint ar stovint.

 

Venų ligos vargina tik vyresnio amžiaus žmones?

Ne, ne vien tik. Pastebima, kad vis dažniau venų ligos šiais laikais vargina ir jaunesnio bei vidutinio amžiaus žmones. Tam didelės įtakos turi stovimas arba sėdimas darbas, kurio metu pablogėja kraujotaka, o šiai sutrikus atsiranda nemalonūs simptomai – sunkumo jausmas kojose, kojos tampa tarsi švininės, jas skauda, gali būti patinusios…Industrinėse šalyse venų varikozė ir trambozė yra taip paplitusios, kad dar kitaip yra vadinamos liaudies ligomis.

 

Kas yra venostazinės kojų opos?

Venostazinės kojų opos dar kitaip yra vadinamos kojų trofinėmis opomis – tai ilgai negyjančios opos ant blauzdų, susidaryti gali tuomet, kai žmogus serga cukriniu diabetu, lėtinėmis venų ligomis. Atsiranda tokie nemalonūs simptomai kaip kojų nuovargis, sunkumas blauzdose, kojos būna patinusios, venos išsiplėtę, gali atsirasti net kelis mėnesius negyjančių trofinių opų, kurios šlapiuoja, jas skauda, o negydomos jos dar ir ima plisti, turi polinkį atsinaujinti.

 

Kokia avalynė gali deformuoti kojų pėdas?

Aukštakulniai, avalynė kietu padu, ankšta avalynė  – visa tai deformuoja kojų pėdas, todėl tokios avalynės, norint išvengti venų varikozės ir kitų kraujotakos ligų, reikėtų vengti.

Parengė: L.Rimgailė