+1
-0
+1
Jūsų kojos vasaros metu nusipelno daugiau dėmesio

Ne paslaptis, kad šiltuoju metų laiku pėdoms reikia daugiau dėmesio. Ir tikrai ne vien dėl to, kad jos vasarą labiau matomos, bet ir dėl to, kad jos labiau prakaituoja, greičiau pavargsta ir ištinsta. Rūpintis kojų sveikata būtina, nes juntamas kojų sunkumas, skausmas ir nuovargis kaip mat apriboja darbingumą, kenkia gerai savijautai ir puikiai nuotaikai. Tad ką verta žinoti apie kojų priežiūrą vasaros metu?

Būkime dėkingi savo kojoms kasdien

Kasdien apatinėms mūsų galūnėms tenka didžiulis krūvis – nesvarbu, ar dirbame stovimą, ar sėdimą darbą, ar mėgaujamės aktyvia turistine kelione, ar sukamės savo namų sode. Apie kojas dažnai susimąstome tik tada, kai pajuntame jų sunkumą, nuovargį, pastebime sunkų tinimą ar netgi išsiplėtusias venas. Pirmoji labai svarbi kojų priežiūros taisyklė – mylėkime ir vertinkime savo kojas kasdien; nepamirškime jomis rūpintis ir puoselėti ne tik tuomet, kai skauda, bet visuomet.

Pasimėgaukime gamtos suteikiama masažo galimybe

Ant padų odos yra daug jautrių taškų/ refleksogeninių zonų, kurių stimuliavimas, lietimas ir masažas padeda siųsti tam tikrus nervinius signalus į smegenis ir stiprinti organizmo prisitaikymo galimybes. Puikūs natūralaus pėdų masažo pavyzdžiai – pasivaikščiojimas ant žolės ar ant akmenukais, medžių žieve bei kankorėžiais nusėto keliuko. Iš pradžių gali būti baugoka, tačiau, patikėkite – tikrai verta. Reguliariai stimuliuojant padus, ilgainiui užtikrinama ne tik geresnė savijauta, bet ir stipresnis imunitetas.

Nešiokime tik kokybišką ir patogią avalynę

Geriau viena pora kokybiškų batų, nei penkios poros spaudžiančių, iš pigių medžiagų pasiūtų batų poros. Avalynė turi būti patogi ir gerai pritaikyta ne tik karščiams, bet ir įvairioms oro sąlygoms. Vasarą reikėtų rinktis atviresnę ir iš kuo natūralesnių pluoštų pasiūtą avalynę. Moterims aukštakulnius geriau dėvėti tik ypatingomis progomis, o vyrams reikėtų stebėti, ar uždari bateliai nespaudžia priekinių pirštų ir kitų pėdos vietų. Nepatogi avalynė labai stipriai padidina kojų nuovargio ir prakaitavimo galimybę, tad apavą rinkimės kuo atsakingiau.

Pasirūpinkime savo pėdomis kiekvieną vakarą

Žinoma, po sunkios dienos norisi tik prigulti, tačiau taip, kaip nepamirštame nusiplauti savo rankų, reikėtų nepamiršti ir pasirūpinti savo pėdomis. Jas kas vakarą reikėtų nuplauti vėsiu muiluotu vandeniu, nusausinti šiurkštesniu rankšluosčiu ir atsakingai patepti drėkinamuoju kremu. Jei reikia, galima naudoti prakaitavimą mažinančias priemones. Tai padės išsaugoti mūsų pėdų sveikatą ir neleis joms išsausėti bei prakaituoti.

Atgaivinkime pavargusias pėdas

Pavargusias pėdas puikiai atgaivina kontrastinis dušas arba kontrastinės vonelės, kurias papildomai galima praturtinti jūros druska su pušų eteriniu aliejumi ar kitokiais kvapniaisiais aliejais. Reikėtų rinktis kokybiškas jūros druskas ir eterinius aliejus, nes sintetinės priemonės gali tik dar labiau sudirginti odą (supranta, natūralios priemonės žymiai brangesnės ir jomis prekiaujama patikimesnėse vietose, pavyzdžiui, vaistinėse, ekologiškų prekių parduotuvėse).

Pamasažuokime skaudančias pėdas

Po atpalaiduojančių vonelių galima pamasažuoti pėdas. Tai daryti reikėtų švelniai, sukamaisiais pirštų, krumplių judesiais. Netrukus pajusite, kaip atslūgsta įtampa, mat pėdose, kaip ir minėta prieš tai, daug įvairių jautrių taškų, kurių masažavimas teigiamai veikia visą organizmą. Jei kojų venos išsiplėtusios, dėl masažo reikėtų pasitarti su kraujagyslių chirurgu.

Po vandens ir masažo procedūrų galite ištepti visas kojas mėgstamu kremu. Jei sunkumas, skausmas ir nuovargis kyla dėl venų varikozės, tuomet jos simptomus veiksmingai malšina geliai su heparino natrio druska ir eteriniais aliejais. Puikus pavyzdys – Lioton gelis, kuris yra neriebus, lengvai įsigeriantis ir nesudėtingai paskirstomas ant pažeistos kojų odos. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. O jei kojų nuovargis sunkus ir kamuoja kasdien, tuomet dėl galimų sveikatos sutrikimų ir jų gydymo vertėtų pasitarti su kraujagyslių chirurgu.

Šaltinis – Pasveik.lt