+7
-0
+7
Jūsų kraujo grupė A? Ar žinote, kuo esate išskirtiniai?

Kodėl aš esu aš, o Jūs esate Jūs?

Šis klausimas – pagrindinė genetikos mįslė. Jis taip pat svarbiausias tyrinėjant kraujo grupes. Atsakymas į klausimą: genetinis paveldas – tai Jūsų gyvenimo istorija. Nors ir gyvenate 21-ame amžiuje, Jus ir Jūsų protėvius sieja bendras ryšys: genetinė informacija, dėl kurios Jūsų protėviai turėjo tam tikras savybes, buvo perduota Jums.

A kraujo grupę turinčių žmonių savybių rinkinys skiriasi nuo tų, kurie turi O kraujo grupę: jiems būdingos skirtingos ligos, jie turėtų maitintis ir sportuoti skirtingai. Kai kurie mano, kad nuo kraujo grupės priklauso asmenybė! Daktaras D’Adamo, tokių bestselerių kaip „Eat Right for Your Type“ ir „Live Right for Your Type“ autorius, savo knygose mums pateikia planą, kaip gyventi. Skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie A kraujo grupę turinčius žmones.

A kraujo grupės istorija

21-ame amžiuje A grupės atstovai patiria daug daugiau sunkių iššūkių, nei jų protėviai galėjo įsivaizduoti. Pagrindinis šios grupės atsiradimo veiksnys siejamas su prieš daugelį metų vykusia kova už išlikimą, kai sparčiai mažėjo medžiojamų gyvūnų. Išmedžioję didžiules Afrikos paukščių ir žvėrių bandas, žmonės patraukė iš protėvių žemės į Europą ir Aziją. Grūdų ir naminių gyvulių auginimas viską pakeitė. Pirmą kartą žmonės galėjo atsisakyti ranka–burna medžiotojo, rinkėjo gyvenimo būdo ir įkurti stabilias bendruomenes. Laikui bėgant organizmas prisitaikė prie poreikio visiškai išnaudoti maistines medžiagas, gautas iš angliavandenių šaltinių, ir tai paskatino A kraujo grupės atsiradimą. Tai dar vis gali būti pastebima tyrinėjant A grupės virškinimo sistemą. Mažas vandenilio rūgšties kiekis skrandyje ir didelis virškinimo fermentų (disacharidų) kiekis žarnyne leidžia efektyviau suvirškinti angliavandenius. Daktaras D’Adamo teigia, kad būtent todėl (ir dėl mažo šarminės fosfatazės kiekio žarnyne), jiems sunku suvirškinti ir įsisavinti gyvūninius baltymus bei riebalus.

Kuo ypatinga A grupė?

Daugelis A grupės atstovams būdingų neurocheminių veiksnių skatina juos teikti pirmenybę tvarkingam, ritmingam, harmoningam gyvenimo būdui pozityvioje ir palaikančioje bendruomenėje. Greitas tempas ir vienatvės jausmas, kurį šiuolaikinėje visuomenėje patiria daug žmonių, dažnai apsunkina šių poreikių įgyvendinimą.  A grupė – puikus stipraus ryšio tarp proto ir kūno pavyzdys. Tai buvo svarbu pereinant nuo medžioklės ir apsirūpinimo prie statymo ir auginimo. Tačiau A grupės atstovams taip pat būdingesnis glaudus santykis su stresu, kuris buvo naudingas jų protėviams, bet šiuolaikinėje visuomenėje – tai gali tapti iššūkiu. Šiai grupei rekomenduojamas gyvenimo būdo, hormoninių ekvalaizerių, lengvų treniruočių ir specialios mitybos derinys pagerins Jūsų bendrą sveikatą ir sumažins įgimtą riziką susirgti vėžiu, diabetu, širdies bei kraujagyslių ligomis. Rezultatas: aukštas darbingumo lygis, aštrus protas, daugiau energijos ir ilgesnis gyvenimas.

A grupės dieta

„Žodis „dieta“ nebūtinai reiškia svorio metimo planą. Svorio kritimas – tai tik šalutinis šio plano poveikis. Kalbėdami apie „dietą“ omenyje turime apskritai mitybą.“ – aiškina daktaras D’Adamo. A grupė atgyja laikydamasi vegetariškos dietos: jeigu esate įpratę valgyti mėsą, kai tik atsisakysite šio toksiško maisto produkto, numesite svorio ir turėsite būsite energingesni. Daugeliui žmonių sunku pereiti nuo mėsos ir bulvių – prie sojos baltymų, grūdų ir daržovių. Bet jautriesiems A grupės atstovams ypač svarbu valgyti jiems natūraliai priimtiną maistą: gryną, šviežią ir organišką.  „Šis mitybos pokytis yra labai svarbus jautriai A kraujo grupę turinčių žmonių imuninei sistemai. Taip maitindamiesi galite įkrauti savo imuninę sistemą ir trumpojo jungimo srove užkirsti kelią potencialioms gyvybei pavojingoms ligoms.“

Streso valdymas

Šiame greitame, nuolatos besikeičiančiame pasaulyje, beveik neįmanoma išvengti kasdienio streso.  A kraujo grupę turinčių žmonių organizmas natūraliai gamina daugiau streso hormono – kortizolio – ir dar daugiau stresinėse situacijose. Kortizolis išskiriamas kas 24 valandas, paprastai anksti ryte tarp 6–8 valandų, o dienai bėgant jo kiekis kraujyje mažėja. Hormonas padeda reguliuoti kitus ciklinius kūno ritmus. Dėl natūraliai didesnio kortizolio kiekio A grupės kraujyje, papildomas stresas dažnai pasireiškia įvairiai: neramiu miegu, sumažėjusiu gebėjimu sutelkti dėmesį dienos metu, kraujo lipnumu (krešėjimu), tai pat skatina raumenų masės nykimą ir svorio augimą. Išskirtiniais atvejais stresas gali pasireikšti rimčiau, sukeldamas obsesinį kompulsinį sutrikimą, atsparumą insulinui ar hipotiroidizmą. Kortizolio kiekį subalansuoti daktaras D‘Adamo siūlo vartoti mažiau cukraus, kofeino ir alkoholio. Nepraleiskite valgymų, ypač pusryčių. Valgant mažiau ir dažniau cukraus kiekis kraujyje taip pat stabilizuojasi. Daktaras pabrėžia, kad žemiau išvardyti veiksniai padidina kortizolio lygį A kraujo grupę turinčių žmonių organizme, skatina protinį išsekimą. Turėkite tai omenyje ir venkite šių veiksnių:

  • Žmonių minios.
  • Didelis triukšmas.
  • Neigiamos emocijos.
  • Rūkymas.
  • Stiprūs kvapai arba kvepalai.
  • Per daug cukraus ir krakmolo.
  • Smurtinės televizijos laidos ir filmai.
  • Miego trūkumas.
  • Ekstremalios oro sąlygos (karštis arba šaltis).

Padedantys nusiraminti pratimai – svarbus sveikatos ir gerovės elementas

Kai kortizolio kiekis kraujyje didelis, A kraujo grupę turintiems žmonėms sunkiau atsipalaiduoti. Tyrimai rodo, kad bendras kortizolio kiekis gali būti sumažintas reguliariai atliekant pratimus, padedančius sutelkti dėmesį ir nusiraminti. Paverskite juos savo ilgesnio gyvenimo dalimi. Daktaras D’Adamo rekomenduoja hatha-jogą, tai či, meditaciją ir gilaus kvėpavimo pratimus. Buvo ištirta, kaip meditacija paveikia streso hormonus. Paaiškėjo, kad pameditavus, kortizolio kiekis serume labai sumažėja. Daktaras D’Adamo rašo: „Nors A kraujo grupę turintys žmonės, būdami sveiki ir jausdamiesi gerai, gali kuo puikiausiai užsiimti intensyvia fizine veikla, turėkite omenyje, kad tai neapsaugo Jūsų nuo streso. Esu matęs, kaip šios grupės atstovai pirmauja kilnodami svorį ar darydami aerobiką, bet būkite atsargūs, nepersisportuokite, nes, tiesą pasakius, tai padidins kortizolio kiekį kraujyje.“

Sąsaja su asmenybe

Kraujo grupė nusako individualias savybes – tikriausiai ir asmenybę. Japonijoje jau nuo seno tikima, kad kraujo grupė nurodo asmenybės tipą. Iš tiesų, tikėtina, kad ten darbo pokalbio metu, arba pasimatyme su būsima partnere, paklaus, kokia Jūsų kraujo grupė! D’Adamo 1999 metais atlikdamas tyrimą, atrado tam tikras kraujo grupės ir asmenybės sąsajas. A kraujo grupę turintys žmonės dažnai save apibūdina taip: jautrūs kitų poreikiams, gerai išklauso, pastebi detales, analitiški, kūrybingi ir išradingi.

Gyvenkite teisingai!

Be treniravimosi, streso valdymo ir teisingos mitybos, taip pat A grupei pateikiame kelias gyvenimo būdo strategijas:

  • Lavinkite kūrybiškumą ir saviraišką.
  • Laikykitės pastovaus kasdienio tvarkaraščio.
  • Eikite miegoti ne vėliau kaip 23 val. ir miegokite aštuonias valandas arba ilgiau. Neužsibūkite lovoje – atsibudę, iškart kelkitės.
  • Nepraleiskite valgymų.
  • Dienos pradžioje valgykite daugiau baltymų, dienos pabaigoje – mažiau.
  • Nevalgykite, kai nerimaujate.
  • Valgykite mažiau, bet dažniau.
  • Skirkite 30–40 minučių nusiraminimo pratimams bent tris kartus per savaitę.
  • Reguliariai tikrinkitės, kad užkirstumėte kelią širdies ligoms ir vėžiui.
  • Visada gerai sukramtykite maistą, kad pagerintumėte virškinimą. Mažas skrandžio rūgštingumas apsunkina virškinimą.