Jūsų nagai ir galimos sveikatos problemos

Ar žinote, kad nagai gali būti jūsų kūne slypinčių problemų išdavikai? Pageltę, pabalę ar pamėlę nagai, pasikeitusi jį struktūra gali tapti požymiu, sufleruojančiu apie kepenų, plaučių, širdies ar kitas ligas, slypinčias jūsų kūne. Sužinokite, kokias paslaptis galiatskleisti jūsų nagai. Blyškios spalvos nagai. Labai balti nagai gali būti mažakraujystės, kepenų ligų, širdies nepakankamumo ar nevisavertės mitybos požymis.

Balti nagai. Tokie nagai gali būti kepenų ligos, pavyzdžiui, hepatito pranašas.

Pageltę nagai. Viena dažniausių priežasčių, dėl kurios nagai pagelsta – grybelinė infekcija. Infekcijos negydant, nagai tampa plonesni, ima lūžinėti. Retais atvejais geltoni nagai gali būti rimtesnių – skydliaukės ar plaučių ligų – požymis. Kartais nagai pagelsta sergantiems diabetu ar žvyneline.

Pamėlę nagai. Toks požymis gali rodyti, jog organizmui trūksta deguonies – tai gali būti ir dėl plaučių infekcijos, pavyzdžiui, plaučių uždegimo. Pamėlę nagai siejami ir su kai kuriomis širdies ligomis.

Nelygus, grublėtas nago paviršius. Tai gali būti ankstyvas žvynelinės arba artrito ženklas.

Trūkinėjantys ir skilinėjantys nagai. Trapūs, dažnai lūžtantys nagai gali būti susiję su skydliaukės ligomis. O jeigu jie dar ir gelsvos spalvos, gali būti, kad nagus pažeidė grybelinė infekcija. Aplink nagą – paburkusi oda. Jeigu aplink nagą ruoželis odos yra paburkęs ir paraudęs, tai gali būti vilkligės ar kitos jungiamojo audinio ligos požymis.

Juodi dryžiai. Jeigu išilgai nago atsiranda juoda juosta, suskubkite išsitirti – tai gali būti melanomos – paties agresyviausio odos vėžio požymis.

Apkramtyti nagai. Be abejo, nagus apkramto ne liga, o jūs patys. Jeigu nagus kramtote taip dažnai, kad nereikia net žirklučių, reiškia, esate nuolatinio nerimo gniaužtuose. Nugalėję nerimą, turėsite gražius nagus ir nebepiktinsite aplinkinių savo žalingu įpročiu.