+1
-0
+1
Ką valgyti, kad padėtumėte savo skaudamiems sąnariams?

Suskaudo sąnarius, tad pradėjote gerti vaistus nuo skausmo ar tepti skaudamas, įsitempusias vietas specialiais tepalais? Puiku, bet nepamirškite – valgydami tinkamą maistą taip pat sau padėsite. Štai ką rekomenduojama valgyti,  jei ėmė mausti sąnarius: 

Viduržemio jūros dieta

Įvairių mokslinių tyrimų rezultatuose skelbiama, kad Viduržemio jūros dieta gali būti beveik tokia pat veiksminga kaip ir jūsų gydytojo skirti ar vaistininko rekomenduoti nesteroidiniai, populiariausi vaistai nuo uždegimų ir skausmo, pvz.: ibuprofenas.

Viduržemio jūros regiono gyventojai į kasdienį savo mitybos racioną įtraukia daug žemą glikemijos indeksą turinčių vaisių, daržovių ir ankštinių daržovių, taip pat valgo daug nesočiųjų riebalų rūgščių turinčių produktų, o ypač – alyvuogių aliejaus. Tų šalių žmonės saikingai vartoja alkoholį, raudoną mėsą ir pieno produktus vartoja ir valgo nemažai žuvies. Moksliškai nustatyta, kad tokia mityba padeda palengvinti osteoartrozės varginamų pacientų būklę. 

Žuvų taukai

Žuvų taukai taip vertinami būtent dėl to, kad juose gausu omega-3 riebalų rūgščių. Tyrimais patvirtinta, kad vartodami žuvų taukus greičiau įveikiame uždegimus bei lengviau malšiname sąnarių skausmus.

Ką valgyti, kad gautume omega-3 riebalų rūgščių? Lašišos, upėtakių, sardinių ir kitų žuvų. Jei nemėgstate žuvies, rinkitės linų sėmenis ar ispaninio šalavijo (čia) sėklas. 

Kryžmažiedės daržovės

Į kasdienį suvalgomų daržovių krepšelį turėtumėte įtraukti ir bent po pusę puodelio kryžmažiedžių daržovių: brokolių, žiedinių kopūstų, Briuselio kopūstų ir t.t. Šios daržovės – tikra antioksidantų, vitaminų ir kitų naudingųjų maistinių medžiagų „bomba“. 2005 m. Merilendo universitete atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, jog kryžmažiedėse daržovėse randamas antioksidantas sulforofanas neleidžia gamintis sąnarių skausmus sukeliančiam fermentui. Tad apie šias daržoves verta pagalvoti ir įtemptai sportuojantiems profesionaliems atletams. 

Prieskoniai ir žolelės 

Uždegimus ir skausmus lengviau įveiksite, jei gamindami nepamiršite patiekalų gardinti ciberžole ar imbieru. Ciberžolė ypač mėgiama Indijoje ir kitose Azijos šalyse, kur šį prieskonį pataria naudoti ir tradicinės medicinos atstovai. 2006 m. Arizonoje atlikto tyrimo rezultatuose nurodyta, kad ciberžolė gali padėti išvengti ir reumatoidinio artrito bei osteoporozės. Taigi, imbieru ir ciberžole skanininkite kiaušinius, kokteilius, padažus ir kitus kasdienius patiekalus. 

Žalioji arbata

Žalioji arbata – vienas populiauriausių gėrimų pasaulyje, tad nenuostabu, kad mokslininkai nenustoja analizuoti šio gėrimo poveikio mūsų sveikatai. Štai 2008 m. Merilende atrasta, kad gerdami žalią arbatą, pacientai lengviau kovojo su artritu. Ilgai gerdami nesteroidinius vaistus nuo uždegimo rizikuojame sau pakenkti, o žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai padeda įveikti uždegimus. 

Ko nevalgyti?

Jei skauda sąnarius ir norite sau padėti ne tik gerdami vaistus nuo skausmo ar tepdami skaudamas vietas tam skirtais tepalais, atkreipkite dėmesį į tai, ko tokiu atveju valgyti nepatariama – cukraus, rafinuotų grūdų, t.y. baltųjų ryžių, baltos duonos. Moterys per dieną turėtų suvartoti 6 arbatinius šaukštelius cukraus, o vyrai – 9. Be to, uždegimus skatina ir raudonoji mėsa, pvz.: jautiena, aviena ir t.t. Tikrai turėtumėte vengti transriebalų ar dalinai hidrinto aliejaus. Stebėkite, kaip jūsų organizmas reaguoja ir į pieno produktus – kartais sąnarius suskausta ir dėl tam tikro pieno produktuose esančio baltymo. Patariama riboti ir omega-6 riebalų rūgštis, kurių turi saulėgražų aliejus, kukurūzų aliejus, dygminų aliejus, vynuogių sėklų aliejus ir kiti daržovių aliejai bei majonezas ir įvairūs salotų padažai. Rečiau valgykite pusgaminius ir dažniau gaminkite namuose – žinosite, ką dedate į savo patiekalus ir galėsite kontroliuoti atitinkamų produktų kiekius.

Šaltiniai: 

The Best Foods to Help Relieve Your Joint Pain

https://www.healthline.com/health/foods-to-avoid-with-arthritis#fried-and-processed