+1
-0
+1
Kad lūpos būtų gražios

Lūpų oda – viena ploniausių žmogaus odos vietų. Ir dažnai tai ta kūno dalis, kuriai skiriama per mažai dėmesio, ypač šaltuoju metų laiku. Lūpų oda neturi riebalinių ir prakaito liaukų, taigi iš esmės ji neturi ir apsauginio epidermio mechanizmo, todėl, norint turėti sveikas ir gražias lūpas, būtina jas nuolat prižiūrėti.

Kodėl skilinėja lūpos?

Šaltas, vėjuotas oras. Pati paprasčiausia išeitis – prieš einant į lauką, lūpas patepti kremu arba balzamu. Dantų pasta. Ypač sausina ir dirgina fluoro turinčios dantų pastos. Jų poveikis būna toks stiprus, kad sukelia odos aplink burną uždegimą. Pastebėjus norsir mažiausius odos sudirgimo požymius, pastą būtina keisti.

Blogas įprotis.

Sausėjančias lūpas vis norime aplaižyti, ypač, jei jos dar ir trūkinėja. Tačiau šito kaip tik ir nereikėtų daryti. Nuo laižomų lūpų nusitrina natūrali apsauginė plėvelė. Jos dar labiau sausėja, o nuo seilių ir trūkinėja.  Įprotis nuolat kramtyti lūpas traumuojama jų gleivinę, ant jų atsiranda žaizdelių ir įtrūkimų, tai gali sukelti rimtų problemų.

Vitaminų stoka.

Trūkstant vitaminų, lūpos ne tik sausėja, jos gali aižėti, skilinėti. To išvengti padės kremai, turintys vitaminų A ir E. Tinka ir veidui skirti kremai, bet geriau – pagaminti būtent lūpoms: jie yra minkštesnės konsistencijos, greičiau įsigeria, be to, turi malonų skonį.

Alergija.

Galbūt lūpų oda jautriai reaguoja į kokias nors lūpdažio sudedamąsias dalis? Netinkama mityba. Jeigu išorinės priemonės nepadeda, reikėtų daugiau valgyti produktų, turinčių vitamino A. Dažniau savo organizmą patariama palepinti morkų salotomis, valgyti žalią papriką, oranžinius vaisius, šaltalankį, kepenėlių patiekalų. Jeigu oda sutrūkinėjusi ir sudirgusi burnos kampučiuose, greičiausiai trūksta vitamino B. Jo yra žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose, kepenyse, moliūgo sėklose, mielėse.

Dehidratacija.

Sausos lūpos – vienas pirmųjų signalų, kad organizmui reikia daugiau vandens. Viršutinių kvėpavimo takų virusas. Sausėjančios lūpos gali išduoti, kad esate užsikrėtę viršutinių kvėpavimo takų virusu.

Skilinėjančios, sausos lūpos gali įspėti apie prasidedančią ligą

• Sausos lūpos gali rodyti prasidedantį diabetą, žarnyno disbakteriozę, imuninės sistemos nusilpimą.

• Pamėlusios lūpos – organizme sutrikusi deguonies apykaita.

• Išblyškusios lūpos – kasos aktyvumo sumažėjimas arba širdies ligos. Lūpų odą puikiai pamaitins natūralių produktų kaukės

• Nuo seno žinoma, kad lūpoms naudinga medaus kaukė: ją palaikykite 15–20 min., nuplaukite ir lūpas patepkite kremu; kad kaukė būtų veiksmingesnė, medų sumaišykite su kiaulienos taukais (proporcijos 2:1). Paruoštą mišinį laikykite šaldytuve, o pateptas lūpas po 10 min. švelniai nuvalykite medvilnine servetėle.

• Kartkartėmis lūpas patepkite agurkų sultimis, jos minkština odą.

• Varškės ir morkų kaukė lūpoms suteiks elastingumo. Kaukę laikykite 10–15 min., nuplaukite ir lūpas patepkite augaliniu aliejumi.

• Nakčiai lūpas patepkite ricinos aliejumi.

• Lygiomis dalimis sumaišykite alyvuogių aliejaus ir morkų sulčių. Užtepkite ant lūpų ir palaikykite 5 min. Kaukės likučius švelniai nuvalykite medvilnine servetėle.

• Kartą per savaitę pasigaminkite riebios varškės, grietinėlės ir tarkuotos morkos kaukę. Ją užteptą ant lūpų, laikykite 20 minučių.

• Suminkštinti lūpas ir išgydyti įtrūkimus pagelbės obuolių ir 1 šaukštelio lydyto, atvėsusio sviesto kaukė. Šį mišinį užsitepę ant lūpų, palaikykite 15–30 minučių