Kai nugaros skausmas baisesnis už Koronavirusą

Nugaros arba juosmens skausmas – vienas dažniausių darbingo ir senyvo amžiaus pacientų skundų. Toliau skaitykite, kokios yra nugaros skausmo rūšys, kas dažniausiai sukelia nugaros skausmą ir kaip sau padėti, jei ūminis nugaros skausmas privertė apriboti veiklą.

Skausmo trukmė ir pobūdis – labai įvairūs

Pagrindinės nugaros skausmo rūšys yra išskiriamos pagal savo trukmę – tai ūminis skausmas ir lėtinis skausmas. Kartais išskiriamas ir vidutinės trukmės (poūmis) skausmas. Ūminis skausmas paprastai trunka iki pusantro mėnesio (6 savaičių), poūmis – nuo pusantro iki 3 mėnesių (6-12 savaičių), o lėtinis skausmas kamuoja ilgiau nei 3 mėnesius (ilgiau nei 12 savaičių), o kartais net ir visą gyvenimą. Gali skirtis ir nugaros skausmo pobūdis, plitimas, intensyvumas – jis gali būti bukas, maudžiantis, duriantis, aštrus, staigus, plintantis į kojas ar kitas kūno sritis, stiprus, vidutinis, silpnas ir panašiai.

Ūminis skausmas – nors ir intensyvesnis, bet dažniausiai trunka gana trumpai

Ūminis nugaros skausmas dažniausiai ištinka staiga ir yra gana intensyvus. Jis stipriai apriboja judesius – žmogui gali būti sunku pajudėti iš esamos padėties ar iš lovos. Ūminis skausmas linkęs praeiti gana greitai, tačiau pasitaiko atvejų, kai ūminis skausmas tampa lėtiniu. Dažniausios ūminio skausmo priežastys yra įvairios traumos, patiriamos nepakankamai paruošus raumenis didesniam, nei įprasta, fiziniam krūviui, netaisyklingas per sunkių nešulių kėlimas. Taip pat jis pasireiškia patyrus kietųjų ir (arba) minkštųjų audinių sužeidimus įvairiose situacijose, pavyzdžiui, paslydus, susižalojus autoįvykiuose ar kitose nelaimėse. Šis sveikatos sutrikimas itin dažnas sportininkams, arba, priešingai, per mažai aktyviems asmenims.

Lėtinis nugaros skausmas – paprastai ne toks intensyvus, tačiau gali trukti net ir visą gyvenimą

Lėtinis nugaros skausmas paprastai nėra toks intensyvus ir taip stipriai apribojantis žmogaus judesius, tačiau jo trukmė kur kas ilgesnė. Lėtinis skausmas vienomis dienomis gali būti intensyvesnis, kitomis – silpnesnis, tačiau pasižymi beveik nuolat kamuojančiu mažesnio ar didesnio intensyvumo skausmu, maudimu ir panašiais pojūčiais. Daugybė žmonių tiesiog susitaiko su lėtiniu nugaros skausmu ir kenčia jį nuolat net nesuvokdami, kad kasdienybė be skausmo būtų daug laimingesnė. Toks skausmo kentėjimas gali privesti netgi prie susirgimo depresija. Vienos dažniausių lėtinio skausmo priežasčių tarp šiuolaikinių darbingo amžiaus žmonių yra sėdimas darbas, nepakankamas fizinis aktyvumas, netaisyklinga laikysena, nepatogios kėdės ir neergonomiški baldai ar čiužiniai, bloga gyvenimo kokybė, depresija, miego sutrikimai, poilsio trūkumas, netgi socialiniai ar psichologiniai veiksniai (pavyzdžiui, nepasitenkinimas darbu, nuolat patiriama nervinė įtampa). Vyresnio amžiaus asmenims lėtinį nugaros ar juosmeninės srities skausmą dažniau sukelia įvairios ligos. Ypatingai dažna lėtinio juosmens skausmo priežastis yra su stuburu susiję sveikatos sutrikimai – manoma, kad stuburo ligos gali daryti įtaką daugiau nei pusei su nugaros skausmu susijusių skundų.

Greita pagalba patyrus ūminį nugaros skausmą

Ūminį nugaros skausmą padeda malšinti vietinio poveikio (pleistrai, geliai, tepalai) ir geriamieji vaistiniai preparatai. Patys populiariausi vaistiniai preparatai yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Šių veikliųjų medžiagų gali būti ir išoriškai, ir į vidų vartojamose farmacinėse formose. Taip pat pirmąsias dvi paras uždegimo mažinimui rekomenduojamas šaldymas, vėliau raumenis atpalaiduoti gali padėti šildymas (būtina elgtis atsargiai ir stebėti organizmo reakciją į šaltį arba į šilumą).

Greitai ir efektyviai veikiantis nereceptinis vaistinis preparatas yra Dolmen 25 mg plėvele dengtos tabletės arba granulės geriamajam tirpalui. Dolmen yra vaistas skausmui malšinti, priklausantis vadinamųjų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo grupei. Dolmen vartojamas lengvo ir vidutinio stiprumo raumenų skausmui, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmui malšinti.

Vis dėlto prieš vartojant bet kokį vaistą, būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, o jei nugaros skausmas nepraeina kelias paras, jo nenumalšina vaistai, jis linkęs netgi stiprėti ar plisti į kitas kūno sritis, tuomet būtina kreiptis į gydytoją ir aiškintis galimas priežastis bei ieškoti tinkamo gydymo.