Eidami miesto gatvėmis mėgaujamės saulės spinduliais, šildančiais ne tik kūnus, bet ir sielas. Deja, yra žmonių, kuriems ta pati saulė kelia ne malonumą, bet baimę. Saulei alergiškiems žmonėms, ilgiau pabuvusiems saulėje, išberia odą, atsiranda raudonų dėmių su smulkiais spuogeliais ar skysčio pripildytų niežtinčių pūslių.
Apie alergiją saulės spinduliams kalbamės su Kauno medicinos universiteto Odos ir venerinių ligų klinikos doktorante dermatovenerologe Vesta KUČINSKIENE.

Kada saulė ne puošia, o bjauroja

Dažniausiai odą saulei įjautrina vaistų ar kosmetikos priemonių vartojimas. Jautrumas saulei gali pasireikšti kaip šalutinis vaistų poveikis. Ilgai ir sunkiai gyjančių alerginių bėrimų atsiranda vartojant tiek kai kuriuos geriamuosius, tiek tepamuosius nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, antidepresantus, tetraciklinų grupės antibiotikus, kraujo spaudimą mažinančius vaistus, geriamuosius kontraceptikus. Todėl prieš geriant šių grupių vaisto būtina perskaityti informacinį lapelį. Išsiaiškinus, kad vaistas gali sukelti fotoalergines reakcijas, būtina vengti saulės, teptis apsauginiais kremais.

Jautrumą saulei gali padidinti įvairios kosmetikos priemonės (priemonės po skutimosi, lūpų dažai, plaukų priežiūros priemonės ir kt.), kvepalai, kai kurie augalai (persiškoji liepa, jonažolė, citrusinių vaisių žievė), maistas, įvairūs dažikliai, priemonės, turinčios fenotiazinų, sulfanilamidų, salicilamidų (pvz., muilai).
Tačiau, pasak gyd. Vestos Kučinskienės, net ir nevartojant jokių cheminių medžiagų ar vaistų gali būti padidėjęs jautrumas ultravioletiniams spinduliams.

Daugelis ignoruoja kremus ir losjonus, saugančius nuo ultravioletinių spindulių, kadangi yra klaidingai įsitikinę, kad dėl tokios apsaugos visiškai neįdegs. Tačiau iš tikrųjų apsauginiai kremai nuo saulės kaip filtras – apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių ir leidžia tolygiai bei gražiai įdegti. Šios priemonės ne tik apsaugo odą nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių, bet ir leidžia išvengti pavojingų odos ligų, tokių kaip odos vėžys.

Išvengti alergijos galima

Labiausiai saulės vengti turėtų vaikai, šviesiaplaukiai mėlynakiai, raudonplaukiai, žmonės, kurių oda strazdanota ar blyški. Kuo odoje daugiau melanino, tuo ji tamsesnė ir labiau apsaugota nuo ultravioletinių spindulių. Melaninas, kaip ir apsauginis kremas, saugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių. Juodaodžiai labai retai serga odos vėžiu, kadangi jie turi daug daugiau melanino, nudažančio odą juodai.

Nerekomenduojama degintis ar lankytis soliariume vartojant antibiotikus, nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, kraujo spaudimą mažinančius bei geriamuosius kontraceptikus.
Mėgaujantis saulės voniomis, veido oda turėtų būti be makiažo. Jei planuojate saulėje būti ilgesnį laiką, nesikvėpinkite, kadangi eteriniai aliejai padidina odos jautrumą ultravioletiniams spinduliams. Gali likti pigmentinių dėmių.

Nerekomenduojame paplūdimyje valgyti citrusinių vaisių.
Jei pabuvus saulėje, kūną nusėja raudonos dėmės su smulkiais spuogeliais, atsiranda pūslelių, patinsta oda, nedelsdami kreipkitės į dermatologą.

Taip pat saulės reikėtų vengti sergantiems raudonąja vilklige, herpeso virusu, kurie saulėje paūmėja. Simptomus lengvina antihistamininiai vaistai, drėkinamieji kremai, losjonai. Jei oda stipriai išberta, tepama hormoniniais preparatais.

Saugaus buvimo saulėje pamokėlės

Nebūkite saulėje ilgai. Stenkitės odą prie saulės spindulių pratinti pamažu, venkite stiprių nudegimų, kai oda stipriai parausta.

Geriau nešiokite ne kepurę su snapeliu, bet skrybėlę. Ji didesnį odos plotą apsaugo nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių. Nepamirškite ir akinių.
Nerekomenduojama degintis iki 13-14 val., kai saulė aktyviausia.

Akinius su apsauga nuo ultravioletinių spindulių rinkitės optikos salonuose. Nekokybiški akiniai tik padidina ultravioletinių spindulių žalą akims.
Pasak gyd. Vestos Kučinskienės, daugelis klaidingai įsitikinę, kad, naudojant apsaugos priemones, būti saulėje galima tiek, kiek tik patinka. Išties, nepaisant to, kokia žmogaus odos spalva, nerekomenduojama kaitintis saulėje ilgiau nei valandą be pertraukos, net ir naudojant apsaugines priemones.

Vaikų oda dar nėra įpratusi prie saulės spindulių, todėl ji yra ypač jautri ultravioletiniams spinduliams. Vaikai, nerūpestingai palikti tėvų, keletą valandų žaisdami paplūdimyje gauna tris kartus daugiau ultravioletinių spindulių nei suaugusieji. Kūdikiams iki vienerių metų iš vis draudžiama būti saulėje. Vienerių trejų metų vaikučiams leidžiamos trumpalaikės kojyčių ir rankyčių saulės vonios, prieš tai patepus apsaugos nuo saulės priemonėmis, skirtomis vaikams su pakankamai aukštu SPF – 30–60.
 

Marius ANGLICKIS

 

"Sveikas žmogus"