Kai vyras negali būti tikru vyru

Erekcijos sutrikimas – tai būklė, kuomet nepasiekiama ir (arba) nepalaikoma varpos erekcija, reikalinga sėkmingai pasimėgauti lytiniu suartėjimu. Praktiškai kiekvienas lytiškai aktyvus vyras žino, ką reiškia patirti erekcijos sutrikimą. Retkarčiais pasitaikantys epizodai yra visiškai normalūs – galbūt vyriškosios lyties atstovas pavargęs, galbūt nėra nusiteikimo ar kamuoja jaudulys dėl svarbių rytojaus planų. Vis dėlto jei problema paliečia praktiškai kiekvieną artumo akimirką, tuomet jau vertėtų susirūpinti. Ilgai ignoruojamas ir negydomas erekcijos sutrikimas gali gerokai apkartinti lytinį gyvenimą ir priversti vyrą jaustis nepilnaverčiu. Ką kalbėti apie fizinio artumo vengimą ir vis stiprėjančias baimes niekada nebeatgauti galimybės pasimėgauti pilnaverčiu lytiniu gyvenimu. Dėl šių ir kitų priežasčių kiekvienam savo sveikata besirūpinančiam vyrui derėtų žinoti, kokie veiksniai gali daryti stiprią įtaką erekcijos funkcijai. Įdomu tai, kad visi rizikos faktoriai yra vieni su kitais labai susiję.

Kodėl tai svarbu?

Vyro lytinė sveikata labai svarbi. Reguliarūs ir pasitenkinimą teikiantys lytiniai santykiai, teigiama, mažina įvairių ligų pasireiškimo tikimybę. Pavyzdžiui, pastebima, kad aktyvų lytinį gyvenimą gyvenantys vyriškosios lyties atstovai rečiau serga prostatos ligomis. Kalbama ne tik apie fizinę, bet ir apie psichologinę vyro sveikatą. Savo lytiniu gyvenimu patenkintas asmuo, tikėtina, bus daug laimingesnis ir kitose gyvenimo srityse. Galiausiai, kokybiškas lytinis aktas svarbus ir dėl sėkmingų reprodukcinių rezultatų, ir dėl partnerės pasitenkinimo. Tad pasidomėkime, kokie rizikos veiksniai ypatingai reikšmingi ir nuo ko reikėtų saugotis kiekvienam save ir savo partnerę mylinčiam vyrui.

Normaliai erekcijos funkcijai kenkia viršsvoris ir nutukimas

Įrodyta, kad didelę įtaką lytinei vyro sveikatai turi jo kūno masė. Jei ji per didelė, ženkliai padidėja ne tik erekcijos sutrikimų, bet ir kitų ligų rizika bei pasireiškimo dažnis. Kiekvienas vyras turėtų sveikai maitintis ir pakankamai judėti. Optimali fizinė veikla lemia ne tik normalaus svorio palaikymą, bet daro įtaką ir normaliai vyriškų hormonų apykaitai, geros raumenų funkcijos palaikymui ir panašiai. Jei viršsvorį ar nutukimą lemia kitos ligos, būtina pasirūpinti, kad jos būtų tinkamai gydomos.

Alkoholio vartojimas ir rūkymas daro didelę žalą vyriškam pajėgumui

Ilgalaikė patirtis taip pat įrodė, kad rūkantys asmenys erekcijos sutrikimų patiria dažniau nei nerūkantys. Negana to, ilgalaikis rūkymas paankstina sutrikimus, kurie paprastai dažnėja tik su amžiumi. Svarbų vaidmenį šiuo atveju vaidina nikotinas, kuris ne tik veikia normalią varpos kraujotaką, atsakingą už pilnavertę erekciją, bet gali pakeisti ir vyriškųjų hormonų apykaitą ir sukelti jų disbalansą. Negana to, cigarečių dūmuose gausu ir kitų sveikatai kenkiančių medžiagų, galinčių  išprovokuoti pačius įvairiausius kvėpavimo ir kitų organų sistemų sutrikimus. Alkoholis taip pat įvardijimas kaip labai dažnas erekcijos sutrikimų kaltininkas. Ne išimtis ir psichoaktyviosios medžiagos, ypač jei jos vartojamos ilgą laiką.

Cukrinis diabetas, dislipidemija ir arterinė hipertenzija taip pat didina erekcijos sutrikimų riziką

Cukrinis diabetas susijęs su normalios angliavandenių apykaitos sutrikimais ir yra skirstomas į du pagrindinius tipus. Pirmojo tipo cukrinis diabetas dažnai prasideda dar vaikystėje, o antrojo tipo cukrinis diabetas dažniausiai nustatomas vyresniems pacientams, kurie gali būti nutukę, linkę į nesveiką gyvenimo būdą ir panašiai. Dislipidemija susijusi su kraujo riebalų disbalansu ir dažniau nustatoma vyresniems pacientams, tačiau dėl polinkio į šią ligą gali būti diagnozuojama bet kokiame amžiuje. Arterinė hipertenzija – tai dažna liga, kuriai būdingas ilgalaikis arterinio kraujospūdžio padidėjimas, sukeliantis daug nemalonių simptomų ir išauginantis kitų sveikatos sutrikimų riziką. Visi minėtieji sveikatos sutrikimai gali bloginti normalią erekcijos funkciją – statistika rodo, kad asmenys, sergantys šiomis ligomis, erekcijos sutrikimų patiria dažniau ir (arba) jie yra sunkesni nei tų asmenų, kurie minėtųjų sveikatos sutrikimų neturi.

Sveikatos priežiūros specialistas padės parinkti tinkamiausią gydymo metodą, paskirs vaistus (tai pasidarė labai paprasta, kai Lietuvos rinkoje pasirodė naujos kartos vaistas erekcijai gydyti, veikiantis greitai ir sukeliantis mažiau nepagaidaujamų reiškinių) ir duos kitų naudingų patarimų.