Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Ši infekcija paplitusi visame pasaulyje, ypač Afrikoje, neretai sukelia protrūkius. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu. Į klausimus, kaip atpažinti meningokokinę infekciją ir kaip nuo jos apsisaugoti, atsakė ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

– Kaip meningokokinė infekcija plinta?

– Meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu – į aplinką meningokokai išsiskiria su smulkiausiais seilių lašeliais. Imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui.

– Kokie yra šios ligos simptomai?

– Skiriamos trys pagrindinės klinikinės formos: meningitas, meningokokcemija ir mišri forma. Meningokokinė infekcija gali pasireikšti įvairiai, tačiau visoms formoms būdingas karščiavimas bei bendrosios intoksikacijos požymiai. Visais atvejais ligos pradžioje pakyla temperatūra, atsiranda galvos skausmas, galimas raumenų skausmas, kaklo raumenų stingimas, atsiradęs dėl raumenų įtempimo, vėmimas. Būdingas meningokokcemijos požymis – odos bėrimas.

– Kaip meningokokinė infekcija gydoma?

– Meningokokinės infekcijos gydymui naudojami antibiotikai. Susirgus rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą. Tik šeimos gydytojas gali įvertinti riziką ir paskirti reikalingas profilaktikos priemones ar gydymą. Jokiu būdu nerekomenduojame patiems gerti antibiotikų.

– Kaip reikėtų elgtis kontaktų su sergančiu asmeniu turėjusiems asmenims?

– Itin atidūs turi būti kartu su ligoniu gyvenantys šeimos nariai ar dirbantys asmenys, vaikų kolektyvų nariai. Save ir vaikus stebėti reikia bent dešimt dienų. Asmenys, turėję kontaktą su sergančiaisiais meningokokine infekcija turi kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins būklę, nuspręs, ar reikalingas gydymas. Asmenims, turėjusiems kontaktą su sergančiuoju, laiku nepaskyrus antibiotikų, praėjus dviems savaitėms po kontakto, ją netikslinga skirti, kadangi ji bus neefektyvi.

– Ar galima nuo meningokokinės infekcijos pasiskiepyti?

– Specifinė meningokokinės infekcijos profilaktika (skiepai) Lietuvoje rekomenduojama tik asmenims, vykstantiems į didelės meningokokinės infekcijos rizikos šalis. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos sudėtyje nėra meningokokinės infekcijos B serotipo, kuris dominuoja Lietuvoje.

Parengė Imunoprofilaktikos skyriaus specialistė Eglė Paužaitė

Lietuvos sveikata