+5
-3
+2
Kaip atsikratyti nemigos?

Šiandien nemiga labiau nei bet kada paplitusi mūsų visuomenėje. Daug žmonių neužmiega naktį, nerimauja, mintyse suvedinėja bankų sąskaitas, iš naujo išgyvena ginčus ir kivirčus. Išvargę vidurį nakties nusiraminimui  ima į rankas romaną ar įsijungia televizorių. Savijauta dieną bloga, nes neįmanoma susikaupti, kyla psichologinis pažeidžiamumas. O jei taip kartojasi kasnakt? Sutrikus miegui, sutrinka ir įprastinės žmogaus organizmo funkcijos. Ilgalaikė nemiga sukelia rimtus negalavimus,tokius kaip: galvos skausmas bei svaigimas, širdies permušimas, virškinimo sutrikimai, libido sumažėjimas, erekcijos sutrikimai, vidurių užkietėjimas  bei neapibrėžti maudimai bei skausmai. Taigi, ką daryti?

Tiriant miego sutrikimus buvo pastebėtas specifinis nemigos dėl padidėjusio jautrumo reiškinys. Pagrindinė padidėjusio jautrumo žmogaus savybė yra perdėtas reagavimas į neesmines problemas ir nesugebėjimas ilgai jų pamiršti. Negatyvios mintys trikdo ne tik miegą, bet ir pusiausvyrą.

Organizmo pusiausvyrai atstatyti pasitelkite penkis savo pojūčius

Viskas, ką jūs jaučiate per pojūčius,- kiekvienas garsas, prisilietimas, vaizdas, skonis, kvapas,- virsta jūsų organizmo molekulėmis. Pavyzdžiui, pamačius baisų įvykį, keičiasi cheminė smegenų sudėtis. Organizme išsiskiria adrenalinas ir kortizonas, o šie hormonai savo ruožtu skatina kitų hormonų – insulino, gliukagono, augimo hormono išsiskyrimą. Prasideda pasikeitimų virtinė. Siekiant sveikų organizmo poslinkių, reikia gryninti teigiamus potyrius.

Klausa. Derinant mūsų biologinį ritmą klausa atlieka labai svarbų vaidmenį. Reikėtų vengti pernelyg stiprių, neharmoningų ir nemalonių garsų, ausį rėžiančios muzikos, ypač prieš miegą. Norėdami užmigti ramiai gulėkite, stebėdami fizinius pojūčius, atskirkite baimes ir panikos jausmus nuo širdies plakimo ir negilaus kvėpavimo. Galite klausyti lopšinių. Jų ritmas ramina ir migdo.

Lytėjimas. Odos paviršiuje yra tūkstančiai nervų, kuriais galima nuraminti nervų sistemą. Oda ir nervų sistema yra neatskiriamai susijusios ne tik nuo odos į smegenis einančiais nervais, bet ir neurocheminėmis medžiagomis, iš kurių jos sudarytos. Prasidėjus sunkiai nemigai pabandykite vakare prieš miegą daryti viso kūno masažą sezamų aliejumi.  Sezamų aliejus giliai įsiskverbia į odą, todėl padeda pernešti aktyvias eterines medžiagas bei vitaminus į gilesnius odos sluoksnius. Veikia šildančiai, gerina kraujotaką, iš odos valo nešvarumus. Yra gana gerai toleruojamas ir nedirgina odos. 

Sezamo aliejaus kūno masažas:

1.Įsigykite šalto spaudimo sezamo aliejaus. Kasdien prieš vartojimą pašildykite, palaikant buteliuką karštame vandenyje.

2.Masažuokite savo kūną ne pirštų galiukais, o delnais. Apvalias vietas (sąnarius, galvą) masažuokite apvaliais judesiais, o tiesias vietas (kaklą, ilguosius kaulus)- ilgais. Kūną masažuokite šiek tiek stipriau, o pilvo ir širdies plotą- švelniau.

3.Pradėkite nuo galvos. Užpilkite ant delnų truputį aliejaus ir apvaliais judesiais energingai trinkite galvą.

4.Dabar švelniau masažuokite veidą, ausis. Nepamirškite ant delnų užsipilti aliejaus.

5.Masažuokite priekinę ir užpakalinę kaklo dalį ir viršutinę stuburo dalį.

6.Apvaliais judesiais energingai masažuokite plaštakas, pečius ir alkūnes, tiesiais judesiais braukydami aukštyn ir žemyn-  rankas.

7.Labai švelniai, apvaliais judesiais masažuokite krūtinę ir pilvą. Pradėkite nuo dešiniosios apatinės pilvo dalies ir sukdami pagal laikrodžio rodyklę judėkite į kairiąją.

8.Masažuokite nugarą ir stuburą. Nesijaudinkite, jei pasiekiate ne visas dalis.

9.Energingai apvaliais judesiais masažuokite klubus, kelius ir kulkšnis, ilgais ir tiesiais judesiais- šlaunis ir blauzdas.

10.Paskiausiai masažuokite pėdas. Šiai kūno daliai, kaip ir galvai, skirkite daugiau laiko. Energingai delnais ištrinkite padus.

11.Leiskite aliejui susigerti į odą. Po 15 minučių išsimaudykite po dušu ar vonioje.

Viso kūno terapiją prieš miegą galite pakeisti paprasčiausiu pėdų masažu sezamo ar kokoso aliejumi. Paduose yra daug su nervų sistema susijusių taškų. Šiltu aliejumi masažuodami padus, šiuos taškus suaktyvinsite ir skatinsite sveiką miegą. Po kelių minučių aliejų galite nusišluostyti servetėle.

Be to, miegui turi įtakos odos jautrumas aplinkai. Stenkitės vengti pernelyg sauso ir tvankaus oro, o temperatūra miegamajame neturi viršyti 20 laipsnių C. Patalynei labiausiai tinka natūralios medžiagos.

Regėjimas. Nervų sistemą labai veikia vizualiniai dirgikliai. Stenkitės vėlai vakare nežiūrėti televizoriaus, ypač venkite žiaurių filmų. Rinkitės programas, kurios ramina ir atpalaiduoja.

Miegamasis turi būti malonus akiai. Būtų šaunu, jei pro langą matytųsi graži gamta. Nesant tokiai galimybei, vien akvariumas su keliomis žuvytėmis ar gražus paveikslas labiau nuramina, negu pro langą matoma mašinų stovėjimo aikštelė. Miegamajame palaikykite švarą ir būtinai kiekvieną dieną pasiklokite lovą. Miegamojo sienų spalva turėtų būti šilta ir raminanti.

Skonis. Pirmenybę teikite šiltam, virtam, sočiam maistui. Derinkite saldų, rūgštų, sūrų, aštrų, kartų bei aitrų skonius. Venkite stimuliuojančių medžiagų: kofeino, nikotino ir alkoholio. Prieš miegą išgerkite šilto pieno. Galite į virintą pieną įdėti žiupsnelį malto kardamono ar muškato.

Uoslė. Nosies receptoriai yra tiesiog susiję su smegenų pagumburiu. Jis reguliuoja eilę organizmo funkcijų, tame tarpe miego ir budrumo ciklą. Pagerinti miegą galima ir kvapų terapijos pagalba. Išbandykite baziliko, apelsinų, rožės, pelargonijos, gvazdikėlio kvapus. Arba vienu- dviem levandos aliejaus lašeliais patrinti kaktą.

Mūsų gyvenimo patirtis yra pasekmė to, į ką sutelkiame dėmesį. Savo dėmesį nuo objektų perkėlus į save, mūsų organizmas prisipildys gyvenimo energijos. Savimi būti yra mūsų prigimtis, tai natūraliausias, lengviausias ir daug džiaugsmo teikiantis kelias.

Parengė: L.Varanavičienė