+2
-0
+2
Kaip išsaugoti švelnią ir sveiką rankų odą

Tik kūdikių rankų odelė būna tobulai švelni. Vėliau rankas veikia įvairūs neigiami faktoriai ir kai kurių suaugusiųjų oda tampa šiurkšti, suskirdusi, nemaloni nei liesti, nei pažiūrėti.

Nors rankos dažnai vadinamos amžiaus išdavikėmis, šis posakis tinkamas ne visuomet. Rankas veikia daugybė neigiamų veiksnių, ir net labai jaunų vyrų ar moterų rankos jau gali atrodyti nelabai gerai, ypač tuomet, kai jos labai dažnai plaunamos ar jomis atliekama daug buities darbų.

Dėl nekokybiško dezinfekcinio skysčio gali atsirasti netgi žaizdų

Paskutiniu metu daug rankų odos problemų atsiranda dėl tvyrančios pandemijos – rankas žmonės plauna dažniau ir naudoja daug dezinfekcinio skysčio, kuris odą labai sausina. Ką kalbėti apie nekokybiškas higienos priemones – pasitaiko labai rimtų alergijų, dėl kurių atsiranda skausmingų ir niežtinčių bėrimų, odos įskilimų ar netgi sunkiai gyjančių žaizdų. Rankoms labai kenkia žvarbus oras, patalpų sausumas, įvairios cheminės priemonės. Žinoma, šių faktorių išvengti ne visuomet pavyksta, tad reikia galvoti, kaip apsaugoti ir puoselėti rankas. Taigi ką daryti, kad rankų oda būtų švelni ir sveika?

Rankas taip pat reikėtų pasaugoti

Pirmiausiai pakalbėkime apie tai, kaip galėtume labiau apsaugoti rankas. Jei veido odą saugome nuo saulės, rankų odą taip pat reikėtų saugoti nuo įvairių aplinkos veiksnių. Tvarkant namus, skalbiant rankomis ar plaunant indus rekomenduojama užsimauti gumines pirštines, o rankas plauti tik šiltu, bet ne per karštu vandeniu. Žvarbiais orais naudinga nešioti pirštines. Rekomenduojama palaikyti tinkamą patalpų drėgmę. Būtina gerti pakankamai vandens ir sveikai maitintis. Jei ant rankų odos atsirado negyjančių žaizdų ar kitokių pakitimų, būtina kreiptis į gydytoją.

Odos šveitimas būtinas greitesnei ląstelių regeneracijai

Reguliarus rankų odos šveitimas – labai svarbi procedūra, reikalinga norint turėti švelnias rankas. Ant rankų odos gausu negyvų odos ląstelių, kurios blogina bendrą išvaizdą ir prideda šiurkštumo, tad reikia pasistengti vis jas pašalinti. Atlikus odos šveitimą, pagreitėja ir naujų odos ląstelių regeneracija (odos atsinaujinimas). Galima naudoti specialius rankų odos šveitiklius arba pasigaminti jo patiems – puikiai tinka medaus ir cukraus, alyvuogių aliejaus ir jūros druskos mišiniai. Rankas reikėtų šveisti maždaug vieną kartą per savaitę, o po šveitimo procedūros jas galima patepti nerafinuotais augaliniais aliejais ar riebiu kremu.

Gerai atrodyti galima tik su tvarkingais ir švariais nagais

Nagų ir jų odelių priežiūra būtina ne tik moterims, bet ir vyrams. Vertėtų naudoti kokybiškas žirklutes ir dildes arba reguliariai lankytis manikiūro specialisto kabinete. Odeles reikėtų minkštinti ir vis atsargiai atstumti medine mentele. Būna specialių minkštiklių, bet puikiai tinka ir nerafinuoti augaliniai aliejai, kurių galima įsigyti ekologiškos kosmetikos parduotuvėlėse. Puikiai ir tvarkingai atrodo piršto galą siekiantys ir bespalviu nagų laku nulakuoti nagai. Nagų švara ir gera jų išvaizda labai svarbi – tik taip rankos gali atrodyti gerai.

Laisvę rankų odos drėkinimui ir puoselėjimui

Reguliarus rankų odos drėkinimas – vienas svarbiausių jų priežiūros žingsnių. Žinotina, kad labai dažnas rankų plovimas ypatingai išsausina odą, tad jas drėkinti reikėtų po kiekvieno plovimo ir vakarais. Dieną galima naudoti neriebias ir greitai įsigeriančias priemones, pavyzdžiui, rankų losjonus, o vakarais rankas vertinga patepti riebesniu kremu ir kuriam laikui užsimauti specialias medvilnines pirštines. Galima įsigyti specialių rinkinių, į kuriuos įeina odą maitinanti ir minkštinanti priemonė bei pirštinės (tai ir puiki dovanos idėja). Rankų kremą visuomet naudinga nešiotis su savimi – žvarbi ir vėjuota diena labai greitai pažeidžia jautrią rankų odą.