Kaip išvengti dažniausių rudens alergijų?

Dienoms vis labiau trumpėjant, vėstant, o darbams ir rūpesčiams vejant vienam kitą, neretam prasideda erzinančios rudens alergijos. Iš tiesų, pasirodo, kad nuo rugpjūčio pabaigos iki pirmųjų šalnų kone 20 proc. žmonių patiria sezonines alergijas, taigi ir sunkiai numalšinamą kosulį ar slogą.

 

Mūsų imunitetas saugo mus nuo įvairių galinčių mus susargdinti aplinkos „įsibrovėlių”, tačiau prasidėjus alergijai, imunitetas alergeną suvokia kaip organizmui grąsinantį veiksnį, todėl imate čiaudėti, akys parausta, jas niežti, niežti ausis, bėgas nosis, skauda gerklę.

 

Vis dėlto, nepanikuokite – griebkitės šių priemonių ir išvenkite ar bent jau sušvelninkite alergiją

 

Nustatykite, kas jus alergizuoja

Svarbiausia – nustatyti, kas rudenį jums kelia alergiją, taigi ir visus susijusius nemalonius simptomus.

 

Žiedadulkės: Vienas dažniausiai pasitaikančių alergenų, kankinančių alergiškus žmones visus metus, rudenį taip pat. 

 

Pelėsiai: Taip pat labai dažnas alergenas, besikaupiantis drėgnuose ir tamsiuose vonios kambariuose, vėdinimo angose, garažuose, šiukšliadėžėse ir kitose uždarose namų kertelėse, tad pelėsiai gali sukelti alergiją ištisus metus. Vis dėlto, lauke plintantys pelėsiai ypač aktyvūs rudenį. Pelėsių lauke gausu nukritusių lapų krūvose, užkimštose nutekamosiose angose ir kitose drėgnose, šiltose vietose. Neretai manoma, kad pelėsis veisiasi tik vyraujant šiltiems orams, bet iš tiesų, kai kuriuose kraštuose pelėsis aktyviausias būtent Spalio mėnesį. Pasirodo, kad pelėsis gali augti net ir esant sausiems, vėjuotiems orams.

 

Mokyklos alergenai: Lauke, kaip jau turbūt supratote, alergenų apstu, tačiau mokinius, mokytojus ar tėvus gali alergizuoti ir klasėse randama kreida ar įvairūs laboratoriniai gyvūnėliai. Jei net nenumanote, kas jums sukėlė alergiją, pasitarkite su savo gydytoju, kuris jums turėtų paskirti alergijos testą, kai alergija nustatoma tiriant odą.

 

Venkite dirgiklių

 

Išsiaiškinę, kas gi jums rudenį kelia alergiją, galite imtis veiksmų ir alergijos išvengti. Rudenį žiedadulkės aktyviausios rytais iki 10 val. ryto, tad tuo metu vertėtų daug laiko neleisti lauke. Jei vis dėlto turėjote tuo metu būti lauke, atminkite, kad žiedadulkių ant drabužių, batų ar plaukų galite parsinešti ir namo, tad grįžę namo skubėkite į dušą ir persirenkite.

 

Neatidarinėkite langų, durų, tikrinkite, ar nesikaupia pelėsis ir namuose. Jei įmanoma, tegu rudens lapų grėbimo ar kitus darbus padaro kiti, nealergiški šeimos nariai. Dažnai valykite visus paviršius namuose ir tikrinkite drėgmės lygį namuose, kad nebūtų per drėgna.

 

Žinokite, kaip gydytis

 

Jei įtariate, kad jums gali būti rudeninė alergija, pasitarkite su gydytoju ir paklauskite jo, kaip galėtumėte pakeisti savo įpročius ar ko turėtumėte imtis, jog išvengtumėte alergijos – užkirskite kelią alergijai šiai dar nesukėlus nemaloniųjų simptomų. Vaistinėse apstu antialerginių vaistų, bet prieš juos pirkdami, pasitarkite su gydytoju. Kai kuriems itin smarkią alergiją turintiems žmonėms padėti gali tik antialerginės vakcinos, bet apie tai jus informuos jūsų gydytojas.

 

Straipsnio autorė – Giedrė Izabelė Janušaitė (Šaltinis – Sharecare)