+4
-0
+4
Kaip išvengti nitratų ankstyvose daržovėse?

Pagrindinis sveikos mitybos principas – nepakenkti sau. Juk kiekvienas maisto produktas gali būti ir vaistas, ir nuodas. Ypač atsargiai reikia valgyti pavasarinio derliaus daržoves, nes juose gausu nitratų. Visi žinome, kad nitratai- tai kenksminga. Bet kas šis „baubas“?

Nitratai – tai azotinės rūgšties druskos, kurios atsiranda dirvoje iš mineralinių (azotinių, kompleksinių) bei organinių (organinės atliekos, mėšlas) trąšų. Tam tikras nitratų kiekis augaluose yra visada.  Bet kai kurios daržovių, vaisių, žalumynų rūšys sugeria nitratų daugiau, negu joms reikia. Taip pat nitratai prisikaupia augaluose, jei azotinių trąšų dirvoje yra per didelis kiekis. Dalis nitratų tampa augaliniais baltymais, o perteklius patenka į mūsų organizmą nepakitusiu būdu. Didelis kiekis nitratų iš organizmo pasišalina, tačiau dalis jų skyla į nitritus ir iššaukia rimtus sveikatos sutrikimus.  Sąveikaudami su hemoglobinu, nitritai sudaro methemoglobiną, kuris negali pernešti deguonies. Organizmui pradeda trūkti deguonies. Be to, nitritai greitai plečia periferines kraujagysles ir arterinis kraujo spaudimas krenta. Sveiko žmogaus kraujyje yra apie 1,5 procento methemoglobino, o jei jo padaugėja iki 10 procentų, atsiranda apsinuodijimo požymių. Ypač pavojinga apsinuodyti vaikams iki metukų (nitratai į kūdikio organizmą gali patekti su motinos pienu). Praėjus  1- 6 valandoms nuo daug nitratų turinčio maisto suvartojimo, gali grėsti apsinuodijimas.

Apsinuodijimo požymiai:

-pykinimas, pilvo skausmai, diarėja,
-kepenų veiklos sutrikimai, akių baltymų gelsvėjimas,
-arterinio kraujo spaudimo mažėjimas,
-galūnių atšalimas,
-lūpų, nagų, veido mėlynavimas,
-silpnumas, mieguistumas,
-galvos skausmas, ūžimas ausyse,
-atminties praradimas.

Pirma pagalba: nedelsdami kvieskite greitąją pagalbą, gerkite 1,5- 2 litrus šilto vandens ir iššaukite vėmimą, gerkite aktyvuotą anglį (1 tabletė- 10 kg svorio).

Pavasarį yra pavojus įsigyti nitratų „natūraliame“ pavidale – tai yra: ridikėliuose, kopūstuose, agurkuose, morkose, petražolėse, salotose. Pirkdami pirmąsias, šiltnamiuose augintas,  daržoves, ypač  turgeliuose,  galite apsigauti. Auginant pardavimui, augalai tręšiami saujomis trąšų. Daržovės tuomet išauga didelės, derlius gausus.

Dalis žmonių, bijodami pasekmių, nevalgo šiltnaminių daržovių. Tačiau pavasarį, gresiant avitaminozei, šviežios daržovės yra vitaminų ir mineralų šaltinis, o jos ypač būtinos mūsų racionui. Jose esančios skaidulinės medžiagos yra gero virškinimo garantas. Tačiau jų atsisakymas gali sukelti skrandžio spazmus, pilvo pūtimą, vidurių užkietėjimą, hemarojų.

Kaip valgant išvengti nitratų?

Nitratų mažėja daržoves apipjaustant, mirkant vandenyje ar apdorojant termiškai. Žinoma, šios priemonės ženkliai sumažina naudingų medžiagų kiekį. Tačiau reikia rinktis vieną blogybę iš dviejų. Dėl to patariama:

1.Lupti odeles, uodegėles, sustorėjimus.

2.Mirkyti šaltame vandenyje 2 valandas, ar net per naktį.

3.Termiškai apdoroti. Nitratų sumažėja iki 85 procentų. Nupilti nuovirą, troškinant nedengti dangčio.

4.Askorbo rūgštis maždaug  3 kartus mažina pavojingų junginių susidarymą. Todėl apšlakstykite pavasarines salotas citrinų sultimis. Valgykite daugiau citrusinių vaisių.

Atkreipkite dėmesį, ką dedate į burną. Būkite sveiki!

Parengė: L.Varanavičienė