Kaip nesusirgti, kai serga visi namiškiai?

Tinkamai plaukite rankas

Dažnai plaukite rankas – tai vienas patikimiausių apsisaugojimo būdų, teigia specialistai. Patariama išmuiluotas rankas laikyti po tekančiu vandeniu bent 20 s ir kruopščiai plauti tarpupirščius ir panages.

Tinkamai naudokite patikimą rankų dezinfekavimo priemonę

Jei jums prireikė nusiplauti rankas, bet aplinkui nėra kriauklės ir muilo, geriausiai rankas nuvalys bent 70 proc. alkoholio turinti rankų dezinfekavimo priemonė. Svarbu nuvalyti visą plaštakų paviršių, atidžiai nuvalyti tarpupirščius, panages ir palaukti, kol skystis išdžius – tik skysčiui nudžiuvus priemonė išties suveikia.

Plaukite visų naudojamus daiktus

Gripas ant įvairių paviršių gyvas išlieka bent 24 val, tad jei namiškiai čiaudi ar kosti, nepamirškite pastoviai nuvalyti visų naudojamų daiktų:  vonios, virtuvės paviršių, rankšluosčių, stalų, durų rankenų, čiaupų, tualetų, automobilio vairų ar rankenų. Patariama visus šiuos daiktus valyti alkoholio ar kitų stiprių valomųjų medžiagų turinčiomis priemonėmis. Pravartu dezinfekuoti ir kompiuterio klaviatūras, išmaniuosius telefonus, televizoriaus valdymo pultelius, žaislus ir šiukštu nesidalinkite asmeniniais daiktais: dantų šepetukais, puodeliais ar lėkštėmis.

Patalpas vėdinkite

Jei namuose visi serga, patariama dažnai vėdinti patalpas. Šaltuoju metų laiku žmonės neretai suserga būtent dėl to, kad daug laiko praleidžia uždarose, prastai vėdinamose namų ar biuro patalpose. Tad, jei tik galite, vėdinkite patalpas – be abejo, neatidarinėkite langų ten, kur sergantys namiškiai su pakilusia ir taip dreba iš šalčio.

Nelieskite veido

Net jei ir pastoviai kruopščiai plaunate ar dezinfekuojate rankas, bakterijų vistiek knibžda visur, todėl patariama kaip įmanoma labiau stengtis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos ertmių. Jei namuose jau kas nors serga ir jūs slaugote ligonį, rinkite jo panaudotas nosinaites ar kitus daiktus tik dėvėdami  vienkartines pirštines, o namuose dar galite užsidėti ir medicininę kaukę.

Nepamirškite ir gerti daug vandens, išsimiegoti, tinkamai maitintis.

Straipsnio autorė – Giedrė Izabelė Janušaitė (Šaltinis – Sharecare)