Kas efektyviai malšina gerklės skausmą?

Suskausti gerklę mums gali peršalus, pažeidus balso stygas ar dėl kitų priežasčių. Vos tik ima skaudėti gerklę, norime greitai ir efektyviai numalšinti šį nemalonų jausmą. Jei dar nenorite bėgti pas savo gydytoją, išmėginkite šias lengvas, namuose prieinamas priemones gerklės skausmui malšinti.

Vaistai nuo skausmo

Viena efektyviausių priemonių nuo gerklės skausmo yra įprasti vaistai nuo skausmo, kuriais slopinate galvos, raumenų ar mėnesinių skausmus.

 „Tokie vaistai ne tik malšina skausmą, bet ir kovoja su uždegimu, pakilusia temperatūra, tad jų išgėrę turėtumėte tiesiog pasijusti geriau,“ – pataria gydytojas Jeffrey Linder.

Gerklės skalavimas druska

Moksliškai jau įrodyta, kad keliskart per dieną skalaudami skaudamą gerklę šiltu, sūriu vandeniu, sumažinsite gerklę patinimą, o taip atlėgs ir skausmas. Gydytojai pataria stiklinėje šilto vandens išmaišyti šaukštelį druskos ir skalauti, o paskalavus, vandenį išspjauti. Jei jums nemalonu laikyti sūrų vandenį burnoje, pasaldinkite vandenį lašeliu medaus.

Pastilės ir purškalai

Čiulpdami pastiles nuo gerklės skausmo skatiname seilių išsiskyrimą burnoje ir drėkiname gerklę. Vis dėlto, gydytojo J. Linder teigimu, paprasti saldainiai ne ką mažiau veiksmingi nei specialios pastilės nuo gerklės skausmo, tad, ko gero, ne visada verta pirkti brangiausias priemones.

Sirupas nuo kosulio

Net (jei) dar ir nekosėjate, sirupu nuo kosulio galite numalšinti gerklės skausmą – sirupas padengia gerklės gleivinę, ją drėkina ir naikina nemalonų sausumo, skausmo pojūtį. 

Skysčiai

„Nepaprastai svarbu gerti pakankamai skysčių, o sergant skysčiai sausai, suerzintai gerklės gleivinei tiesiog būtini. Gerkite tiek skysčių, kad šlapimas būtų vos geltonas ar bespalvis – taip bus aišku, kad gerklės gleivinė pakankamai drėkinama ir atspari bakterijoms bei alergenams, o organizmas – pasiruošęs kovoti su peršalimo simptomais,“ – pataria gydytojas J.Linder.

Gerkite tai, ką mėgstate – vandenį, vandeniu skiestas vaisių sultis, vištienos sultinį ar arbatas. Žaliojoje ar juodojoje arbatoje gausu ir imunitetą stiprinančių antioksidantų.

Poilsis

Žinoma, ne pats greičiausias sprendimas, bet ilsėdamiesi leidžiate organizmui sparčiau kovoti su gerklės skaumą sukėlusia infekcija. „Dažniausiai gerklę skauda dėl peršalimo virusų, o virusą jau pasigavus, mažai ką galite padaryti – belieka tik ilsėtis ir leisti organizmui atsigauti,“ – rekomenduoja gydytojas.

Drėkintuvas

Jei gerklės gleivinė išsausėjusi, gerklę skauda, sausas kambario oras viską tik dar labiau pablogins, tad įsigykite drėkintuvą ir nepamirškite juo naudotis.

Šaukštelis medaus

Vos šaukštelis medaus nuramins suerzintą gerklės gleivinę ir padės gerklei kovoti su skausmą keliančiais virusais.

Straipsnio autorė – Giedrė Izabelė Janušaitė (Šaltinis – Health)