Kai orai tokie darganoti ir šalti nieko nėra geriau kaip puodelis karštos arbatos. Tiesa, tai ne vienintelis gėrimas, galintis sušildyti. 

Arbata

Dėl ko verta gerti. Padeda ryte atsibusti, mažina nuovargį, stiprina kraujagysles. Reguliariai arbatą geriantys žmonės gali pasigirti gera atmintimi, mat joje yra medžiagų, stimuliuojančių prisiminimo procesą.

Neverta, kai. Arbata, kaip ir kava, stimuliuoja nervų sistemą. Todėl žmonėms, kuriuos kamuoja nemiga, hipertenzija ar kitos širdies ligos arbatos per dieną vertėtų išgerti ne daugiau kaip 4 puodelius.

Patarimas. Juodąją arbatą reikia užplikyti karštu, ką tik užvirusiu vandeniu. Arbatinuką reikia praskalauti verdančiu vandeniu, po to suberti arbatos lapelius, palikti juos kelias minutes, po to užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų arbatžoles, palaikyti dar 3-5 minutes ir po to pripilti reikiamą kiekį vandens.

Žalioji arbata plikoma karštu vandeniu (70 C) tris kartus. Pirmiausia užplikoma 1/3 arbatinio talpos ir laikoma 1-2 min., po to – ½ talpos (2 min.), ir galiausiai – ¾ (dar 2 min.). šaukšteliu arbatos maišyti nereikia.

Kava

Dėl ko verta gerti. Kofeinas stimuliuoja nervų sistemos ir galvos smegenų veiklą, gerina darbingumą. Kavoje yra geležies, jodo, magnio ir fosforo.

Neverta, kai. „Ant tuščio“ skrandžio išgerta kava didina skrandžio rūgštingumą ir trukdo organizmui pasisavinti vitaminus. Dar viena kavos blogybė ta, kad kofeinas iš organizmo išplauna kalcį ir trukdo jį pasisavinti. Todėl kavą geriau gerti su pienu arba grietinėle.

Patarimas. Norėdami sumažinti kofeino kiekį, šviežiai maltas kavos pupeles užpilkite verdančiu vandeniu, po to dar kartą kavą užvirkite. Taip pagamintos kavos aromatas išliks toks pat, o kofeino kiekis sumažės.

Kakava

Dėl ko verta gerti. Kakavoje yra antiseptinių medžiagų, užkertančių kelią dantų apnašoms susidaryti. Šiame gėrime yra serotonino – vadinamojo laimės hormono. Dar jame yra fenamino – medžiagos, suteikiančios įsimylėjimo jausmą. Kakavos sudėtyje yra melanino, saugančio odą nuo kenksmingų saulės spindulių.

Neverta, kai. Kakavoje yra teobromino – medžiagos, jaudrinančios nervų sistemą ir keliančio kraujospūdį. Kakavos nevertėtų vartoti žmonėms, sergantiems inkstų ligomis bei podagra. Tiems, kurie laikosi dietos, vertėtų prisiminti, kad kakava kaloringas gėrimas.

Patarimas. Rinkdamiesi kakavą, atkreipkite dėmesį, kiek jos sudėtyje yra kakavos.

Grogas

Dėl ko verta gerti. Kad sušiltumei.
Neverta, kai. Jei vėliau sėsite už vairo, šio gėrimo jokiu būdu nevartokite. Piktnaudžiauti grogu, kaip, beje, ir bet kokiu kitu alkoholiu, pavojinga sveikatai.

Patarimas. Klasikinio grogo sudėtyje yra tik romas ir karšta arbata. Tiesa, vietoje romo galima naudoti konjaką. O prieskoniai (gvazdikėliai, cinamonas ir lauro lapas) ir citrinos griežinėlis gėrimui suteiks išskirtinį skonį.

Glintveinas

Dėl ko verta gerti. Raudonajame vyne yra medžiagų, kurios apsaugo organizmą nuo senėjimo. Jis mažina blogojo cholesterolio kiekį. Žinoma, kol vartojamas saikingai. Beje, glintveino stiprumas negali būti didesnis nei 7 proc.

Neverta, kai. Žmonėms sergantiems gastritu ir kitomis virškinimo ligomis glintveino vartoti negalima.

Patarimas. Ruošdami glintveiną naudokite cinamono lazdeles, o ne jų miltelius, priešingu atveju gėrimas bus drumstas. Kad glintveino skonis būtų ryškesnis, šildykite jį ant silpnos ugnis. Gėrimas jokiu būdu neturi užvirti. Jei taip nutiks jos skonis bus panašus į ne itin skanaus kompoto.

Gydytojai įspėja:

Karštus gėrimus reikia vartoti parėjus iš lauko, o ne einant į jį. Beje, išgėrus alkoholinių gėrimų jaučiamas „šilumos antplūdis“ yra apgaulingas. Iš tikrųjų kūno temperatūra mažėja – alkoholis plečia paviršines kraujagysles ir didina šilumos atidavimą. Kadangi išgėrus alkoholio organizmo jautrumas sumažėja, žmogus nejaučia šalčio. Todėl padauginusieji alkoholio dažnai nušąla galūnes. 

Lietuvos sveikata

 

Testas – Ką žinome apie kofeiną ir jo vartojimą?