Šiaulietė mama medikų buvo perspėta, kad jos naujagimiui sūnui yra klubo sąnario displazija — dėl to pusę metų mažylis privalės būti specialiame įtvare išskėtęs kojytes. Specialistai tikina, kad tai — dažnas sutrikimas, kurio negydant vaikas gali tapti neįgaliu.

Pusę metų įtvare

Jaunos šeimos mažyliui medikai gimdymo namuose per apžiūrą diagnozavo klubo sąnario displaziją. Tėvams buvo paaiškinta, kad jų vaikui yra neišsivysčiusi klubo sąnario gūžta — vieta, kur turi būti sąnario galvutė. „Kai išgirsti apie tokią netikėtą vaiko bėdą — išsigąsti, bet ėmus kalbėtis su gydytoju, su tokias pat problemas turinčių vaikų mamomis, supranti, kad prižiūrint ir naudojant paskirtas priemones, galima pasiekti gerų rezultatų“, — pasakojo mama. Berniukas dėl beveik visą parą dėvimo įtvaro nepyko, įprato. Jau greit bus pusę metų. „Greit eisime pas specialistus, kurie įvertins ar gerai išsivystė sąnario gūžta“, — pasakojo mama.

Gydymas įtvaru

„Tai yra klubo sąnario displazija, kitaip, klubo sąnario neišsivystymas. Antroji, sunkesnė, šio sutrikimo stadija — klubo sąnario išnirimas“, — paaiškino Povilas Venckus, Šiaulių apskrities ligoninės Vaikų chirurginio skyriaus vedėjas. Vaikų chirurgas pasakoja, kad klubo sąnarys nepakankamai vystosi jau nėštumo metu. Sutrinka šlaunikaulio galvutės ir gūžduobės vystymasis. Diagnozuojamas naujagimiui esant gimdymo namuose.

Naujagimio gūžduobės ertmė maža, susideda iš kaulinės ir kremzlinės dalies. Tik 1/3 naujagimio šlaunikaulio galvutės yra gūžduobėje, nes šlaunikaulio galvutė auga daug sparčiau, nei gūžduobė. „Jei yra savalaikė diagnostika, paskiriamos priemonės, tai klubo sąnariai išsivysto ir vaikas auga sveikas. Įtvaras-pagalvėlė išskečia kojytes įremdamas šlaunikaulio galvutę į gūžtą ir vaikas judindamas kojas gilina ją“, — pasakoja vaikų chirurgas.

Negydant gresia neįgalumas

P. Venckus perspėja, kad jei laiku nenustatoma diagnozė arba sutrikimas nėra gydomas, neišsivystęs klubas iššaukia sąnario išnirimus. „Tada vaikas tampa neįgaliu, reikalingos sudėtingos operacijos, kurios nėra efektyvios, kaip norėtųsi. Būtina naudoti paskirtas priemones, reikia nuolatinės specialistų priežiūros. Jei nebus tinkamai pasirūpinta vaiku, jis vaikščiodamas šlubuos lyg antis, nes sąnario galvutė dėl neesančios gūžduobės slankios“, — sakė gydytojas. Specialios pagalvėlės-įtvarai mažyliams skiriami iki pusės metų, po to rentgenogramos tyrimu išsiaiškinama, ar sąnarys pakankamai išsivystė. Vaiko sveikatos būklė gydytojų sekama iki kol pradeda vaikščioti. Jei išnyra, sekama ir gydoma ilgiau. Gydytojas pastebėjo, kad mergaitėms ši patologija diagnozuojama dažniau, nei berniukams.

Klubo sąnario displazijos rizikos veiksniai


Jei šeimoje naujagimių tėvai, broliai, ar seserys yra sirgę klubo sąnario displazija, naujagimiui atsiranda didesnė tikimybė sirgti šia patologija.
Sėdmeninė pirmeiga.
Vaisiaus padėtis gimdoje.
Daugiavaisis nėštumas.
Pirmas nėštumas.
Didelis naujagimio gimimo svoris.
Mažas vaisiaus vandenų kiekis.
Kaulų ir raumenų anomalijos.
 

iMed