+6
-0
+6
Ko galėtume pasimokyti iš skandinavų?

Neseniai į mano rankas pateko tarptautinis bestseleris – švedų gydytojo Bertil Marklund knyga „Skandinaviškas menas gyventi. 10 patarimų, kaip geriau jaustis ir ilgiau gyventi.“ Tikiu, kad ne visi iš Jūsų turėsite laiko skaityti šią knygą, tad tai, ką perskaičiau aš, dalinuosi su Jumis ir trumpai apžvelgiu tuos 10 patarimų.

1 patarimas. Judėkite, nes judėjimas jaunina. Švedijos gydytojas, remdamasis naujausias tyrimų duomenimis, sako, jog „bent tris kartus per savaitę besimankštinantys žmonės biologiškai yra dešimčia metų jaunesni už tuos, kurie nesimankština.“ Faktas, jog  judėjimas išties labai naudingas žmogaus sveikatai: jis padeda prailginti gyvenimą (kaip rodo tyrimai, nuolatinis fizinis aktyvumas jį galim prailginti net aštuoniais metais), sumažina stresą , atitolina demenciją ir padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ar net tam tikro vėžio, pavyzdžiui, prostatos ar storosios žarnos. 

2 patarimas. Raskite laiko poilsiui. Labai svarbu rasti balansą tarp darbo ir poilsio, stengtis kuo mažiau stresuoti. Pagal naujausius tyrimus, dažnai stresą patiriančios moterys krūties vėžiu serga 3-4 kartus dažiau nei tos, kurios nepatiria streso arba patiria jo labai mažai. Todėl išmokite atsitraukti nuo darbo, sumažinkite reikalavimus sau, pamedituokite, užsiimkite joga ar tiesiog gerai išsimiegokite. Nes stresas – tai ne tik galvos skausmas, tai – kur kas rimtesnės sveikatos problemos.

3 patarimas. Kokybiškas miegas stiprina. Faktas, jog miegas – pagrindinis jėgų šaltinis, tad svarbu gerai išsimiegoti. Beje, miegoti reikia ne 8 valandas, bet 7 – būtent tiek laiko, pagal amerikiečių mokslininkus, yra optimali miego trukmė. Nepamirškite, kad daugiausia miego reikia vaikams, jaunuoliams, bėgant metams šis poreikis mažėja. Jei norite gerai išsimiegoti –stenkitės miegoti ant pilvo arba ant šono.

4 patarimas. Nenusvilkite ant saulės, jauskite saiką. Jei norite gauti vitamino D dienos dozę atsiminkite, jog saulėje užtenka pabūti tik 15-20 minučių be jokių apsaugos priemonių, nes būtent jos sulaiko UVB spindulius ir dėl to vitaminas D beveik nesigamina. Jei ketinate saulėje būti ilgiau nei 20 minučių, tuomet naudokite apsaugos kremą nuo saulės.

5 patarimas. Stenkitės sveikai maitintis. Mūsų maistas gali būti tarsi mūsų vaistas. Pasistenkite, jog Jūsų kasdieninėje mityboje netrūktų antioksidantų (apelsinai, skyvos, avietės, gervuogės, aronijos),  omegą 3 ir omega 6 riebalų rūgščių (lašiša, tunas, omarai, mdijos, silkės, avokadai, kokosų aliejus), skaidulų (avižos, viso grūdo duona) ir probiotikų. Jei maitinsitės sveikatai, tuomet Jūsų ne tik kad nekamuos virškinimo sutrikimai, be ir gyvensite ilgiau bei išvengsite kitų ligų.

6 patarimas. Tinkamas gėrimas lygiai taip pat svarbu kaip ir tinkamas maistas. Kava žmogui yra naudinga, o ne žalinga: puodelyje kavos yra 100-150 mg kofeino, jo poveikis gali trukti keletą valandų. Mokslo įrodyta, jog 3-4 puodeliai kavos per dieną teigiamai veikia sveikatą: sumažėja diabeto, insulto, Alzhaimerio, Parkinsono ligų rizika.

7 patarimas. Stebėkite  ir kontroliuokite savo svorį. Pavojingiausi yra apie juosmenį susikaupę riebalai, tad riebalų sankaupos ant pilvo pavojingesnės nei antsvoris apskritai. Pilvo riebalų ląstelės yra aktyvios ir veikiamos streso į kraują išskiria sočiąsias riebalų rūgštis, kurios žaloja širdį, kraujagysles, kepenis ir kasą. Dėl pilvo riebalų pertekliaus sutrinka insulino veikla, prasideda uždegimas. Tai padidina riziką susirgti diabetu, hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis.

8 patarimas. Skirkite dėmesio savo dantims, nes nuo jų priklauso Jūsų sveikata. Pas dantų gydytoją reikia eiti ne tada, kai jau jaučiamas dantų skausmas, bet profilaktiškai. Tyrimų metu buvo pastebėta, jog žmonės, kurie serga dantų uždegimu, periodontitu gali mirti ankstyva mirtimi nuo 20 iki 50 proc. dažniau nei tie, kurie neserga jokiomis burnos ligomis. Priežastis to visai paprasta – jie labiau kenčia nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Sveikos dantenos gali prailginti gyvenimą net 6 metais.

9 patarimas. Į gyvenimą žvelkite optimistiškai. Dar niekam negatyvios mintys nepadėjo gyventi, priešingai, sukėlė daugybę ligų. Tyrimų metu buvo pastebėta, jog optimistai turi stipresnę širdį už pesimistus, taip pat jų cukraus ir riebalų rodikliai kraujyje buvo geresni.

10 patarimas. Būkite reikalingi vienas kitam. Žmonės – socialūs, tad labai svarbu vienas su kitu bendrauti ir jaustis reikalingiems.

Taigi, perskaičius šiuos dešimt patarimų pasistenkite jų nepamiršti ir pritaikyti savo gyvenime.

 L.Rimgailė