+4
-0
+4
Sensacija! Kodėl prostata vadinama sekso dirigentu?

Profesorius, habil. dr. Balys Dainys – ne tik gerai žinomas kraujagyslių ir pilvo chirurgas, urologas, bet ir inksto bei kepenų persodinimo pradininkas Lietuvoje. Ne tik klinikinei, bet ir mokslinei, eksperimentinei, pedagoginei veiklai daug dėmesio skyręs daktaras neužgniaužė savyje literato gebėjimų ir bendradarbiaudamas su žurnaliste Danute Jonušiene parašė knygą „Urologo užrašai“, skirtą „vyrams ir moterims, jauniems ir seniems – visiems, kurie domisi sveikata ir ją brangina“.

Priešų yra daug, o prostata – viena. Prostatos ligos tyko tiek jaunų, tiek vyresnio amžiaus vyrų. Vos kaštono dydžio liauka ne tik nuolat gamina spermos skystį, bet ir įžiebia meilės aistrą. Prostata – sekso dirigentas, o kai simfoninio orkestro dirigentas pasiligojęs, prastai griežia ir muzikantai. Prisimenu tokį atvejį: kartą kreipėsi dvidešimtmetis jaunuolis, jis skundėsi, kad skauda prostatą. Prostatito požymiai buvo aiškūs kaip ant delno, nustatęs diagnozę, paaiškinau jaunuoliui, kas jam yra, išrašiau vaistų ir išleidau į namus. Po kelių valandų sulaukiau netikėto telefono skambučio. Skambino supykusi šio jaunuolio motina, ji ėmė kaltinti mane, kad prostata esą atsiranda tik senoliams, o jos sūnui – dar tik dvidešimt, todėl jis negali turėti prostatos. Tąkart paaiškinau jai, kaip yra iš tikrųjų. Susirūpinusi dėl sūnaus sveikatos moteris kurį laiką negalėjo patikėti, kad prostatą – specifinį organą – turi visi vyrai. Nors pastaruoju metu Lietuvoje daug kalbama ir rašoma apie prostatą ir jos ligas, dar pasitaiko žmonių, manančių, kad prostata atsiranda tik senstant.

Skiepiju požiūrį, kad moterys apie prostatą privalo žinoti daugiau nei vyrai, nes jos yra pastabesnės ir rūpestingesnės. Dažnai į urologo kabinetą vyrą atlydi jo sutuoktinė. Per savaitę tokių atvejų pasitaiko ne vienas. Būna net taip, kad į kabinetą įžengusi moteris ima iniciatyvą į savo rankas: „Aš viską papasakosiu, nes mano vyras kalbėdamas neretai nuklysta į lankas.“ Vyras teisinasi: „Aš neblogai jaučiuosi, nežinau, kodėl žmona mane čia atsivedė.“ Tačiau moteris neleidžia jam tęsti: „Ką čia pasakoji, anksčiau nuėjęs į tualetą nusišlapindavai kaip Niagaros krioklys, o dabar vos varvini.“ Aš susidomiu, nes žinau, kad Niagara – vandeningiausias Šiaurės Amerikos krioklys.

Prostata – priešinė liauka. Toks pavadinimas, nors prostata slypi giliai dubenyje, buvo sugalvotas neatsitiktinai, viduramžiais, kai operuodavo barzdaskučiai, nes dar nebuvo nei medicinos mokslo, nei chirurgų, jie šalindavo akmenis iš šlapimo pūslės per tarpvietę. Tais laikais atverti pilvo ertmę reiškė pasmerkti ligonį mirčiai, nes tokios operacijos dažnai baigdavosi blogai. Barzdaskučių cecho atstovai netgi turėjo tokį posakį: „Tas, kuris atvers pilvą, nužudys žmogų.“ Medikai prostatą ne veltui vadina antrąja vyro širdimi, juolab ji ir panaši į širdį. Ši liauka atlieka svarbias funkcijas, pavyzdžiui, prostata lemia vyro vaisingumą, nors mes dažnai senstant manome, kad vaisingumas susijęs tik su gera sperma. Sveika prostata – vaisingas vyras. To nereikėtų užmiršti, nes dažnai dėl prastos spermos kaltinamos sėklidės, tačiau jos gali normaliai veikti ir gaminti pakankamai didelį kiekį vyriškųjų lytinių ląstelių, deja, nė viena jų nepasieks tikslo ir neapvaisins kiaušialąstės, jei prostatos sekretas bus nevisavertis. Veikdama kaip liauka, prostata išskiria prostaglandinų. Prostaglandinai – vienos biologiškai aktyviausių medžiagų žmogaus organizme. Pirmiausia jie buvo aptikti prostatos audinyje.

Kokia bėda dažniausiai kankina jaunus vyrus?

Yra trys didžiosios prostatos ligos: prostatitas, gerybinis prostatos išvešėjimas ir prostatos vėžys. Prostatitas – vienas dažniausių vyro lyties organų uždegimų. Šios ligos priežastis – bakterinė infekcija, prasiskverbianti į prostatą pro šlaplę. Nors prostatos sekretas turi mikroorganizmus žudančių medžiagų, dėl įvairių priežasčių tokia apsauga gali sutrikti. Šlaplės uždegimas, kraujo sąstovis mažajame dubenyje, susitvenkęs sekretas, susilpnėjęs imunitetas – visa tai gali išprovokuoti prostatitą. Jį gali sukelti lytiškai plintanti infekcija arba peršalimas. Kodėl vyrų, sergančių prostatitu, skundai būna tokie margi? Tai susiję su uždegimo židiniu. Jei uždegimas apima prostatos priekį, jaučiami skausmai pilvo apačioje, jei prie sėklinių latakų, kenčia sėklidė, nes skausmas plinta kaip prostatos telefono laidais. Jei uždegimas apima nugarinę prostatos dalį, maudžia išangę, kyla įtarimas, kad užklupo hemorojus. Šlapinantis gali peršėti, atrodo, kad šlapimas degina. Kai prasideda ūminis uždegimas, prostata paburksta, pasidaro sunkiau šlapintis, srovė būna kur kas silpnesnė.

Atrodo, kad baigus šlapintis dar laša, o paskutiniai lašai būtinai užtykšta ant batų. Vyro šlaplė yra 15–20 cm ilgio, todėl nieko nuostabaus – kratyk kiek nori, vis tiek lieka drėgmės. Ar jums yra tekę laistyti daržą? Užsukate kraną, tačiau vyniodami žarną vis tiek apsipilate baltas kelnes. Tokie fizikos dėsniai. Deja, vis dažniau tenka padėti dėl prostatito kenčiantiems paaugliams, kuriuos už rankos atveda mamos. Nepatogi ir prasta avalynė, aptempti džinsai, trumpi, tik iki juosmens, baltiniai, nenoras žiemą mūvėti apatinių kelnių – visa tai silpnina bręstančio jaunuolio organizmą, o prostata gali būti silpnoji vieta. Kai žiemą moterys mūvi kelnaites su virvele, kad ir vilnone, joms gal ir gražu, bet vyrai negalėtų tokių apatinių dėvėti, jie kaipmat susirgtų. Sėdėdami ant šaltų akmenų ar metalinių laiptų ir maukdami alų, vaikinai rizikuoja savo sveikata. Anksčiau net kaimo senoliai žinojo, kad sušilus ir smarkiai išprakaitavus negalima ilsėtis ant šaltų akmenų. Šlapimo pūslės uždegimu moterys serga dešimt kartų dažniau nei vyrai. Žinoma, vyrams kartais irgi gali taip nutikti, tačiau dažniausiai, padarius šlapimo tyrimą, paaiškėja, kad uždegimo nėra.

Vyro sveikata priklauso ir nuo jo gyvenimo būdo. Prostatitą gali išprovokuoti ekstremalūs pomėgiai, pavyzdžiui, nardymas, maudymasis šaltoje jūroje, buriavimas, jėgos aitvarai, plaukiojimas burlentėmis, o ilgai mirkstant vandenyje gresia peršalimas. Organizmo imunitetą mažina ir kondicionieriai, naudojami automobilio salonui ar patalpai aušinti. Įjungus kondicionierių ir smarkiai vėsinant orą, susidaro didelis temperatūros svyravimas, o tai kerta per silpniausią vyro vietą. Bėda ta, kad prostatos uždegimas linkęs kartotis. Ūminis prostatitas bjaurus tuo, kad ligonis dažnai nori šlapintis, nors jo šlapimo pūslė tuščia. O štai lėtinis prostatitas – viena sudėtingiausių ligų tiek diagnostikos, tiek gydymo požiūriu. Vien JAV kasmet iš vyrų, kurie kreipiasi į gydytoją pagalbos, net ketvirtadalis ateina dėl prostatos uždegimo. Nesuprasdami, kokia klastinga ši liga, jie dažnai būna nepatenkinti gydymo rezultatais ir nusivylę gydytojais. Kadangi prostatos ligos susijusios su lytiniu gyvenimu, kalbėdamasis su ligoniu medikas turi būti labai pastabus. Kita bėda – daugelis vyrų vengia prostatos tyrimų, nors jie nėra skausmingi, tik psichologiškai nemalonūs. O labiausiai vyrus išmuša iš pusiausvyros blogėjantis lytinis pajėgumas, kurį sukelia lėtinis prostatitas.