Nėštumas, gimdymas – hormoninių pokyčių moters organizme, kurie turi įtakos moters išvaizdai, laikotarpis. Daugelis būsimųjų mamų domisi, kaip teisingai atsistatyti po gimdymo. Ir ne paskutinėje vietoje yra klausimas, kokios priežiūros reikalauja krūtys po gimdymo.

Po gimdymo moters kūnas yra pasirengęs maitinti kūdikį. Ir dėl to vyksta būtini pokyčiai susiję su moters krūtimis. Moteris turi turėti pagrindinių žinių apie krūtų priežiūrą po gimdymo.

1.    Didelę reikšmę turi vaiko pridėjimas prie motinos krūties iš karto po gimimo. Naujagimio sveikatai labai svarbus imunoglobulinas, kurio yra motinos priešpienyje. Be to, kai kūdikis žindo krūtį, tuo metu geriau traukiasi gimda, o tai padeda greičiau atsiskirti placentai. Be viso to, kūdikio žindymas per pirmuosius keletą minučių po gimimo skatina gerą laktaciją.

2.    Žindymo laikotarpis. Mama turi būti tikra, kad ji maitins kūdikį krūtimi. Galbūt ją įtikinės, jog  vaikas nepakankamai suvalgo, nepriauga svorio, ir reikėtų pereiti prie dirbtinio maitinimo.  Norint būti tikrai, kad vaikas pakankamai suvalgo, jį reikia tiesiog pasverti prieš ir po maitinimo. Specialistai teigia, kad žindymas krūtimi mažiausiai 6 mėnesius žymiai padidina galimybę išvengti daugelio krūtų ligų ateityje.

3.    Po gimdymo krūtims reikalinga speciali liemenėlė. Be to, kad ji turi gerai prilaikyti krūtis, liemenėlės kaušeliai turėtų atsisegti per priekį, kad būtų patogu maitinti kūdikį. Taip pat reikia įsigyti specialių vienkartinių servetėlių į liemenėlę. Mat žindymo laikotarpiu iš krūtų nuolat išteka truputį pieno.

4.    Pasirūpinkite išlaikyti krūtų grožį. Žindymo laikotarpiu nepamirškite apie kontrastinį krūtų dušą. Apsitrinkite krūtis frotiniu rankšluosčiu arba plaušine. Galite naudoti ir specialų kremą nuo strijų. Tik jis turi būti geros kokybės, kad nepakenktų kūdikio sveikatai.