+6
-0
+6
Kūdikių maitinimas. Kas geriau: natūralus ar dirbtinis?

Nuo pirmų kūdikio gimimo akimirkų iškyla būtinybė jį maitinti. Mamos nerimauja: ar atsirado priešpienis, ar ji turės pieno, ar pakaks jo? Kas geriau: žindyti ar maitinti iš buteliuko? Įrodyta, kad motinos pienas – idealiausias maistas naujagimiui, bet yra moterų, kurios dėl įvairių priežasčių nenori ar negali žindyti. Todėl panagrinėkime natūralaus maitinimo pranašumo prieš dirbtinį argumentus.

Natūralaus maitinimo argumentai:

1.Kiekvienos rūšies gyvūnų pienas puikiai pritaikytas tos giminės mažyliui ir visi jie skiriasi vienas nuo kito. Taigi, ir moters pienas geriausiai tinka jos kūdikiui.
2.Motinos pienas lengvai virškinamas ir toleruojamas. Be to, jo temperatūra visada būna tokia pati kaip ir kūno.
3.Motinos pieno baltymai nesukelia alergijos, kuri kartais pasitaiko vartojant karvės pieną.
4.Motinos piene esanti geležis gerai absorbuojama.
5.Motinos piene esantys antikūniai saugo vaiką nuo daugelio infekcijų. Pirmosiomis gyvenimo savaitėmis krūtimi maitinami vaikai rečiau serga sloga ir faringitu, viduriavimu bei kitomis užkrečiamomis ligomis. Be to, motinos pienas sterilus, todėl nėra pavojaus gauti mikrobų.
6.Praktiška: nereikia plauti, sterilizuoti ir ruošti buteliukų, ir ekonomiška.
7.Tai natūralu, vertinant ekologiniu požiūriu.
8.Natūraliai maitinant, greičiau atkuriama normali moters lytinių organų veikla: tarp pieno liaukų ir gimdos yra tiesioginis ryšys. Vaikui žindant, pasireiškia gimdos susitraukimus skatinantis refleksas ir ji greičiau susitraukia iki normalaus dydžio.
9.Pagaliau žindymas – tai laimingos akimirkos ir motinai ir kūdikiui. Pasak mamų, „pasidalyti savo kūnu“ – tai malonumas, kuris sukelia nepakartojamas emocijas.

Žindymo negalima palyginti su maitinimu iš buteliuko. Neįmanoma tiksliai apskaičiuoti iščiulpiamo pieno kiekio. Ne visoms moterims pieno prieaugis vienodas ir nežinia, kada jis baigsis. Dėl to mamos turi pasitikėti savimi, savo natūralia galia. Iš pradžių žindymas pareikalauja kantrybės, atkaklumo ir valios, dažnai mamos netenka drąsos ir pasitikėjimo. Jos neužtikrintos, ar kūdikis gauna reikiamą kiekį pieno. Kai kurios sutrinka jau pirmomis dienomis gimdymo namuose. Baimei nugalėti reikalingos konsultacijos, palaikymas, skatinimas. Daugelis jaunų mamų nuogąstauja, kad žindymas pakeičia krūtų formą. Dėvint tinkamą liemenėlę ir racionaliai maitinantis, galima išsaugoti puikias krūtis. Mankšta prieš ir po gimdymo, taip pat sportas (ypač plaukimas) išsaugo puikias krūtis. Grįžtančioms į darbą mamoms yra galimybė nenutraukti maitinimo natūraliu pienu. Galima nutrauktą pieną laikyti šaldytuve, žindyti tik rytais ir vakarais.

Kiek laiko maitinti savo kūdikį?

Tai priklauso nuo jūsų, nuo jūsų kūdikio ir turimo laiko. Galite žindyti mėnesį, du ir daugiau, maitinimą papildydamos kitu maisteliu. Žindančios mamos režimas panašus kaip nėštumo metu: nepervargti, kuo daugiau miegoti, intensyviai nesportuoti, bet kasdien vaikščioti, nesisieloti dėl smulkmenų. Maistas turi būti įvairus, šviežias, lengvai virškinamas. Per dieną rekomenduojama suvartoti 3000 kalorijų. Patariama valgyti stiprius pusryčius, pieno produktus, kiaušinius, žuvį, mėsą, daržoves. Gerti daug skysčių ir vandens. Reikėtų vengti kavos, arbatos, alkoholio, susilaikyti nuo rūkymo.

Dėmesio! Kartais mėnesinės prasideda vos tik nustojus žindyti, nors ovuliacija gali prasidėti anksčiau. Taigi niekada negalite būti tikra, kad po gimdymo vėl nepastosite. Geriau šiuo klausimu pasitarti su ginekologu .

Dirbtinio maitinimo argumentai:

1.Išsivysčius dirbtino pieno gamybai, atsiranda vis daugiau jo rūšių, kurias galima pritaikyti kiekvieno vaiko ypatumams.
2.Žindant motina visada būna užimta, o buteliuką gali paduoti kitas žmogus, tarkime, vyras. Ši procedūra jam suteikia gerą progą artimiau pabendrauti su mažyliu.
3.Natūraliai maitinant motinai gali nepakakti pieno, kartais būna medicininių kontraindikacijų (jei vaikas netoleruoja laktozės ir jei mama geria medikamentus ar serga kokia liga).
4.Kartais natūraliam maitinimui nepritaria vyrai, nes mano esą atskirti nuo privilegijuotų motinos ir kūdikio ryšių.
5.Ne visada galima suderinti žindymą su sparčiu gyvenimo tempu ar profesine veikla.

Nesisielokite ir nesibaiminkite, jei dėl įvairių priežasčių nuo pirmų dienų savo kūdikį tenka maitinti dirbtiniu pienu. Su meile duokite jam buteliuką kokybiško maistelio. Tarp jūsų ir vaikelio užsimegs stiprūs savitarpio supratimo ryšiai. Vaikelis augs sveikas ir stiprus.

Jaunos mamos sielojasi, kad kūdikiai pavalgę dažnai verkia, riečia kojytes. Šiuo klausimu konsultuoja pediatrė Virginija Lukšienė:

Pilvuko pūtimas dažna vaiko verksmo priežastis. Ką tik gimusio naujagimio žarnynas yra sterilus, be maistui virškinti reikalingų gerųjų bakterijų. Kol kūdikio žarnynas „mokosi“ tinkamai dirbti, jis ne visada sugeba išstumti susikaupusias dujas. Kai dujų susikaupia daugiau, žarnytės jas bando išstumti – staigiai susitraukia. Šis spazmas sukelia skausmą ir vaikelis pravirksta. Anksčiau medikai sakydavo, kad pilvuką pradeda pūsti 3 mėnesį. Tačiau kai kuriuos vaikelius ši bėda užklumpa vos 2 savaičių. Tiesa, berniukus dažniau nei mergaites. 

Praalkęs kūdikis labai skuba pasisotinti, jis netaisyklingai apžioja spenelį ir žįsdamas pritraukia daug oro. Jei vaikutis valgo mišinuką, gali būti, kad per didelė čiulptuko skylutė. Ar vaikučiui pūs pilvuką, labai priklauso nuo mamos sveikatos. Jei jos virškinimas yra sutrikęs, naujagimiui jau pirmomis gyvenimo dienomis ima diegti pilvelį. Įtakos turi ir mamos mityba. Pilvo pūtimą mažina Espumisan L lašai. „Tai viena iš populiariausių priemonių, nes ji labai efektyviai padeda“, – sako gydytoja V. Lukšienė.

Autorius: L.Varanavičienė