+1
-1
0
Kuo mūsų organizmui naudingi pomidorai?

Keli tyrimai nustatė, kad padidintas pomidorų ar jų produktų vartojimas susijęs su vėžio ir širdies ligų rizikos sumažėjimu. Kiti tyrimai parodė ryšį su cholesterolio kiekio kraujyje sumažėjimu. Remiantis krūva panašių studijų, 2009 metais biotechnologijų specialistai iš Kembridžo universiteto pristatė maisto papildą, pagamintą natūralaus antioksidanto likopeno pagrindu. Pastarosios medžiagos gan gausiai sutinkama pomidoruose. Atlikta nemažai bandymų su žmonėmis ir gyvūnais, kurie atskleidė, kad pomidorų valgymas mažina prostatos, gaubtinės žarnos, krūties ir kasos vėžio tikimybę. Pomidorai yra šaltinis likopeno, kuris suteikia raudoną spalvą vaisiui. Jis priklauso karotenoidų klasei, taip pat kaip ir betakarotinas. Likopenas yra natūralus veiksmingas antioksidantas saugantis ląsteles nuo žalojančio laisvųjų radikalų poveikio. Nustatyta, jog likopenas padeda odai apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių. Įdomu, jog kaitinant likopeno kiekis didėja, todėl virti pomidorai dar veiksmingesni. Papildomai pomidoruose randama nemažas kiekis vitamino C, kalio, skaidulinių medžiagų ir betakarotino. Betakarotinas žmogaus organizme verčiamas į vitaminą A, padedantį išlaikyti gerą regėjimą, augti kaulams, vystytis dantims.

Dar vienas komponentas, aptinkamas pomidoruose yra flavonoidai. Flavonoidai tai vandenyje tirpūs pigmentai, kurie turi antioksidantinių ir priešuždegiminių savybių. Pomidoras gausiausiai jų turi odelėje, nedideli kiekiai aptinkami ir vaisiaus minkštimu.

Trinta pomidorų sriuba

Sudėtis:

  • 1,5 kg gerai sunokusių pomidorų (galite keisti konservuotais pomidorais iš skardinių),
  • 2 česnako skiltelės,
  • 1 didelis svogūnas,
  • 500 ml daržovių sultinio,
  • 2 šaukštai kapotų šviežių petražolių,
  • 2 šaukštai tyro alyvų aliejaus,
  • šaukštelis džiovintų raudonėlių,
  • pusė šaukštelio maltų kalendrų,
  • juodųjų pipirų,
  • druskos.

Pomidorus nuplikykite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Česnaką, kalendras, juoduosius pipirus, raudonėlius ir aliejų sumaišykite ir gerai sutrinkite grūstuvėje Taip geriau atsiskleis jų aromatas. Prieskonių mišinį sudėkite į gilų puodą ir pakepinkite ant mažos ugnies apie 2 minutes. Sudėkite smulkintą svogūną ir apkepkite kol suminkštės. Tada sudėkite smulkintus pomidorus, petražoles ir kepkite ant stiprios ugnies, kol pomidorai suminkštės (apie 15 minučių). Supilkite sultinį ir dar pavirkite apie 10 minučių. Paskaninkite druska.

Sriubą supilkite į elektrinį maisto smulkintuvą ir gerai sutrinkite, vėl sugąžinkite į puodą ir dar kartą užvirinkite. Patiekite karštą, su tarkuotu brandintu ar kreminiu sūriu, grietine, jogurtu, ar vieną.