+0
-2
-2
Kuo vertingi kukurūzai?

 Į Europą kukurūzai pateko XV– XVI amžiais, pirmiausia – į jūreivių šeimų daržus ir botanikos sodus. Ši kultūra ėmė greitai plisti naujuose kraštuose. Iš Europos ji tuoj pat nukeliavo į Pietvakarių ir Rytų Aziją. Kukurūzų cheminė sudėtis priklauso nuo veislės ir auginimo sąlygų. Grūduose yra 8–10 proc. riebalų, 1,6–2,8 proc. ląstelienos, 77–83 proc. krakmolo, provitamino = A, vitaminų B1, B2, B6, D, ir C, nikotino, pantoteninės ir amino rūgščių (lizino, tiptofano). Juose gausu žmogaus organizmui svarbių mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo) ir druskų.

Iš jų gaminami miltai, kruopos, dribsniai, traškučiai, lazdelės, krakmolas, alus, spiritas. Kukurūzai turi ir gydomųjų savybių. Aliejus reomenduojamas aterosklerozės ir hipertenzijos profilaktikai. Liaudies medicinoje nuo įvairių ligų seniau buvo skiriami kukurūzų „plaukai“, pakepinti grūdai – virškinimo sutrikimams gydyti, purkos – apetitui mažinti, nuo nutukimo. Kukurūzai reguliuoja virškinimą, padeda geriau pasisavinti kitus produktus. Medicinoje plačiai vartojamos kukurūzų purkos. Iš jų gaminami ekstraktai, tabletės, arbatos. Ekstraktas stimuliuoja kepenų ir tulžies darbą, rekomenduojamas gydant cistitus, hepatitus ir inkstų akmenligę. Purkų preparatai stabdo įvairius vidinius kraujavimus, nes juose daug vitamino K.

Šaldymas

Jei nusipirkote kukurūzų burbuolių daugiau, nei pajėgiate iš karto suvalgyti, 5 min. apvirkite, nusausinkite, ataušinkite ir, įdėję į plastikinį maišelį, užšaldykite.

Paruošimas

Laikant kukurūzų medžiagų sudėtis pasikeičia: juose mažėja cukraus ir daugėja krakmolo. Dažniausiai kukurūzų burbuolės verdamos. Kuo šviežesnis kukurūzas, tuo trumpiau jis verdamas. Galima dėti į verdantį vandenį ir virti 5–15 min. (priklausomai nuo šviežumo, bet ne ilgiau, nes kitaip jie sukietės) arba dėti į šaltą vandenį ir, kai užvirs – išjungti, taip pat naudinga virti garpuodyje.

Verdant nedėkite druskos, nes ji kukurūzus sukietins. Jos galima užbarstyti ant išvirusio kukurūzo, taip pat pagardinti patepant trupučiu sviesto. Mėgstantieji prieskonius gali užsibarstyti šviežiai maltų pipirų, užlašinti šlakelį citrinos sulčių. Jei burbuolė per karšta laikyti rankose, galima į jos abu galus įsmeigti medinius pagaliukus.