Kuo vyrai ilgiau dels, tuo šios ligos gydymas taps sudėtingesnis

Gerybinės prostatos hiperplazijos, deja, išvengti negali praktiškai nei vienas vyras. Galima teigti, kad šis pakitimas yra normali senėjimo proceso dalis, susijęs su tam tikrais hormonų apykaitos pokyčiais, darančiais įtaką normaliai šlapinimosi funkcijai. Vis dėlto vyras gali pasistengti bent jau laiku pradėti stebėti ligą. Vyrams nuo 50 metų amžiaus kasmetiniai vizitai pas urologą yra daugiau nei būtini, o dar geriau, kai savo sveikata vyriškosios lyties atstovas rūpinasi visą savo gyvenimą. Tad ką kiekvienam verta žinoti apie gerybinę prostatos hiperplaziją?

 

Jei kamuoja šlapinimosi sutrikimai, tuomet reikėtų pradėti nuo vizito pas specialistą. Vyrai turėtų sunerimti, jei pakito normali jų šlapimo šalinimo funkcija, pavyzdžiui:

  • Padažnėjo šlapinimasis dieną arba naktį;
  • Tapo sunkiau pradėti šlapintis ir visiškai ištuštinti šlapimo pūslę;
  • Pakito šlapimo srovė – ji tapo silpnesnė, pradėjo kisti jos trajektorija, vientisumas;
  • Dažnai atsiranda staigus poreikis šlapintis, nepriklausomai nuo to, kada prieš tai buvo nusilengvinta;
  • Šlapinantis jaučiami nemalonūs pojūčiai, pavyzdžiui, deginimas, skausmas, diskomfortas;
  • Atsirado šlapimo nelaikymas.

 

Visus išvardintus simptomus galima suskirstyti į tris pagrindines grupes – obstrukcinius, dirginančius ir po šlapinimosi patiriamus simptomus. Vieni vyrai patiria tik kai kuriuos simptomus, pavyzdžiui, padažnėjusį šlapinimąsi naktį (nikturiją), kitiems pasireiškia daugiau simptomų. Šių ligos požymių pasireiškimo dažnis ir intensyvumas skirstomas į tam tikrus laipsnius, kuriais nusakoma ligos stadija ir pagal tai galima spręsti apie tinkamiausią gydymą. Pavyzdžiui, tarptautinė prostatos simptomų skalė išskiria tokius ligos vertinimus ar lygius:

  • Šlapinimosi sutrikimo nėra;
  • Lengvas šlapinimosi sutrikimas;
  • Vidutinis šlapinimosi sutrikimas;
  • Sunkus šlapinimosi sutrikimas.

 

Gydymo metodus parenka ir siūlo gydytojas, prieš tai tiksliai diagnozavęs ligą. Jam kyla nemažai iššūkių, mat apatinių šlapimo takų simptomai nėra būdingi išskirtinai tik gerybinei prostatos hiperplazijai. Jie gali kamuoti ir sergant įvairiomis uždegiminės, onkologinės, neurologinės kilmės ligomis bei kitais sveikatos sutrikimais, sindromais (pavyzdžiui, padėtį reikšmingai apsunkina nutukimas, cukrinis diabetas, gretutinės širdies ir kraujagyslių ligos). Gerybinę prostatos hiperplaziją nuo kitų ligų atskirti padeda digitalinis-rektalinis tyrimas, prostatos specifinio antigeno tyrimas, kiti tyrimai (jei reikia, gali būti atliekami ultragarsiniai tyrimai, biopsija, išsamesni kraujo ir šlapimo tyrimai). Kiekvienam pacientui labai svarbu tiksliai žinoti savo artimųjų ar giminaičių ligos istorijas – tai praverčia renkant informaciją tikslios diagnozės nustatymui.

 

Gydymas parenkamas individualiai, atsižvelgiant į simptomų sunkumą ir į tai, kiek pažengusi liga. Labai įdomu tai, kad net ir nedaug padidėjusi priešinė liauka gali sukelti gana sunkius šlapinimosi sutrikimus, o sąlyginai didelė prostata tokių simptomų gali ir nesukelti arba jie gali būti labai švelnūs. Mat patiriamus pakitimus lemia ne tik prostatos dydis, bet ir jos forma, vientisumas. Daug reikšmės turi ir raumenų tonuso pakitimai, asmens gyvenimo būdas. Normalu, kad prieš nakties poilsį pavartojus daug skysčių, ypač su kofeinu, naktis gali tapti tiesiog bemiegė.

 

Pasireiškiant tik labai lengviems simptomams, pirmenybė teikiama nemedikamentiniam gydymui, kuomet siūloma sveikiau maitintis, daugiau sportuoti, riboti skysčių ir kofeino kiekį, atsisakyti žalingų įpročių. Lengvesniems simptomams malšinti tinkami ir tradiciniai augaliniai vaistiniai preparatai, pavyzdžiui, Prostamol Uno. Šio vaisto indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu. Jis skirtas palengvinti gerybinio priešinės liaukos išvešėjimo simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su savo gydytoju ir (arba) vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

 

Stebint sunkesnius simptomus parenkami tinkamiausi vaistiniai preparatai arba jų deriniai. Jų parinkimą lemia tai, kokios ligos priežastys įtariamos, koks simptomų intensyvumas. Pavyzdžiui, jei manoma, kad apatinių šlapimo takų simptomus sukelia pakitęs raumenų tonusas, tuomet stengiamasi šį tonusą pakeisti naudinga linkme. Jei manoma, kad simptomai atsiranda dėl pernelyg didelės prostatos, tuomet stengiamasi išmėginti vaistus, kurie stabdo jos hiperplaziją. Žinoma, simptomų pasireiškimą gali lemti ir kelios priežastys, tuomet parenkamas vaistinių preparatų derinys, svarstoma chirurginio gydymo būtinybė. Operacijos gali prireikti tuomet, kai liga itin pažengusi, didelė komplikacijų rizika, vaistiniai preparatai jau neturi tokio poveikio, kokio tikimasi. Tačiau chirurginio gydymo baimintis tikrai nereikėtų, nes visuomet stengiamasi, kad procedūros būtų minimaliai invazinės ir pakankamai saugios – kiekvienas gydytojas atidžiai pasveria naudos ir galimos rizikos santykį.