+5
-0
+5
Menopauzė. Naudingi patarimai, kaip sau padėti.

Menopauzė yra natūrali kiekvienos moters gyvenimo dalis. Kiekviena moteris šį procesą turi sutikti gracingai ir ramiai, realizuodama per gyvenimą sukauptą išmintį. Juk patirtis, pasitikėjimas savimi, ramybė nusveria matomą ir juntamą jaunatvės netektį. Žvelgdama į menopauzę pozityviai, nesistengdama priešintis jos nešamiems pokyčiams ir pasitikėdama savimi, moteris šį laikotarpį gali paversti momentu, kai ji įžengia į savo jėgos žydėjimo brandą.

Moterų menopauzė yra tas gyvenimo momentas, kai nutrūksta menstruacijos. Tai atvirkščias lytiniam brendimui laikotarpis, o pagrindiniai jį lemiantys fiziniai pokyčiai tie, kad kiaušidės pamažu nutraukia  hormonų estrogeno ir progesterono gamybą. Tai reiškia, kad kiaušidės liaujasi atpalaidavusios kiaušinėlius, menstruacijų ciklas nebevyksta ir moteris nebegali turėti vaikų. Ankstyvosios menopauzės metu apie 30 procentų moterų pasireiškia nemalonūs simptomai. Kad juos palengvinti, moteris visuomet gali pasirinkti liaudies medicinos ir šiuolaikines gydytojų rekomenduojamas priemones.

Nereguliarūs menstruacijų periodai dažniausiai yra pirmas organizme vykstančių pokyčių požymis. Moterų organizmas, dėl netvarkingo kraujavimo, nesuspėja pagaminti reikiamo kiekio kokybiško kraujo. Tai veda prie anemijos. Moterys jaučiasi nusilpusios, išsekusios. Gali kankinti galvos skausmas, širdies virpesiai. Tuo atveju patariama daugiau vartoti maisto, turtingo lengvai įsisavinama geležimi- tai jautiena, kiauliena, aviena, pupelės, lapinės daržovės. Norint pagerinti geležies įsisavinimą, į racioną svarbu įtraukti pakankamai vitamino C turinčių produktų. Jo nemažai citrusiniuose vaisiuose. Kasdieninė 50 mg vitaminų B komplekso dozė taip pat skatina geležies įsisavinimą bei aktyvina hormonų veiklą . Svarbus elementas yra cinkas. Jis palaiko imuninės sistemos stabilumą. Cinko yra žuvyje, daržovėse, mėsoje, jūros produktuose, grūduose. Ypač vertingas raktažolių aliejus. Jame gausu gama-linoleninių rūgščių.

Tyrimai rodo, kad  daliai į menopauzę įkopusių moterų patiria karščio priepuolius ir naktinį prakaitavimą. Tai organizmo reakcija į mažėjančius estrogeno kiekius kraujyje. Kai estrogeno lygmuo stabilizuojasi, karščio priepuoliai liaujasi. Tam, kad palengvinti šiuos nepatogumus, moterims patartina gerti šalavijų arbatą ar daryti jų inhaliacijas. Šalavijas slopina uždegimus, mažina naktinį prakaitavimą, turi estrogeną reguliuojančių savybių. Rekomenduojama valgyti bananus ir apelsinus, nes juose daug vitamino K.  Taip pat patartina gerti vitaminą E, sibirinio ženšenio kapsules, nakvišų aliejų. Nakvišų aliejus – polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, jame yra ypač daug linoleno ir gama linoleno rūgščių bei kitų medžiagų, kurios naudingos specifinėms moters organizmo  funkcijoms.  Rekomenduojama vengti šiltų patalpų, karštų vonių, aštrių valgių. Įrodyta, kad fiziniai pratimai pagerina kraujo apytaką ir padidina organizmo toleranciją temperatūros pokyčiams.

Kai kurios moterys menopauzės metu junta vaginos sausumą. Jis pasireiškia vaginos sienelių traukimosi pojūčiu, niežėjimu. Tai komplikuoja lytinius santykius, daro juos nemalonius ir net skausmingus. Turint omenyje, kad vyrus andropauzės laikotarpyje pradeda kamuoti erekcijos sutrikimai, labai svarbus šiuo metu yra šeimyninės poros tarpusavio supratimas ir susikalbėjimas lytinių aktų metu.

Kad išvengti seksualinių nepatogumų, daugiau laiko skirkite įžanginiam žaidimui ar naudokite drėkinamąjį tepalą ir žvakutes. Moterims patartina vartoti vitaminą E. Jo gausu šalto spaudimo aliejuje, grūduose, avižiniuose dribsniuose, piene. Išliekantis libido yra didelis privalumas menopauzės metu. Daugelis moterų tvirtina, kad minimu laikotarpiu seksas joms reiškia didžiausią malonumą : nebereikia rūpintis kontraceptinėmis priemonėmis,  ir saugotis nepageidaujamo nėštumo.

Šlapinimosi sutrikimai menopauzės metu yra pasitaikantis reiškinys. Šlaplė tampa sausa ir skausminga, todėl tekant šlapimui jaučiamas perštėjimas. Šlapimo pūslėje susikaupus net ir mažam šlapimo kiekiui, gali kilti nenuvaldomas noras šlapintis. Esant šiam negalavimui, fiziniais pratimais stiprinkite dubens apačios raumenis. Juos galima stiprinti šlapinimosi metu sustabdant srovę ir ją vėl paleidžiant.

Dieta. Be abejo, būtina atsikratyti  viršsvorio. Rekomenduojama, kad kuo didesnę raciono dalį sudarytų nerafinuotas maistas, kuriame gausu pluošto ir nedaug cukraus ir riebalų. Vaisiai ir daržovės, turinčios natūralaus estrogeno: morkos, bananai, obuoliai, salierai, brokoliai, lapinės daržovės, agurkai, uogos, papaja, daigintos sėklos, linų sėmenys, sojos miltų produktai, graikiški riešutai, avokadai. Naudingi jūros dumbliai, sibirinis ženšenis, raktažolės ir nakvišų aliejai.

Reguliarus fizinis aktyvumas pagerina raumenų tonusą, padidina jų jėgas, stiprina kaulinį audinį, palaiko sąnarių lankstumą, saugo nuo viršsvorio, stimuliuoja imuninę sistemą. Taip pat skatina atsipalaidavimą, teigiamas emocijas, gerą miegą. Moters fizinė būsena menopauzės metu itin priklauso nuo organizmo pajėgumo susitvarkyti su staigiais hormonų kiekio pokyčiais, drebinančiais organizmo sistemą. Tad kiekvienai moteriai reikia pasistengti būti kuo geresne talkininke savo organizmui.

Dvasinės pusiausvyros palaikymas. Koncentruodama dėmesį einančios dienos reikalams, moteris liausis kritikavusi ir smerkusi save už tai, ko nepadarė vakar ar praeitą savaitę bei liausis nerimavusi dėl rytoj ar kitą mėnesį laukiančių darbų. Pasimokius iš savo klaidų, nebeverta žiūrėti atgal. Bergždi yra rūpesčiai dėl ateities, nes niekas nežino, ką mums neša ateinanti akimirka.

Parengė: L.Varanavičienė