Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra medžiagų, pasižyminčių savybėmis apsaugoti žmogaus organizmą nuo įvairiausių ligų.

Jų atradimas prieštarauja tradiciniam šiuolaikinio mokslo požiūriui, esą pieną vartoti reikia labai atsargiai dėl jame esančių aktyvių cheminių medžiagų. Tačiau britų mokslininkai paneigia šį požiūrį. Jų atlikti bandymai rodo, kad pienas palaiko širdies darbą, menkina insulto riziką, taip pat mažina galimybę susirgti vėžiu, išskyrus prostatos vėžį. „Pasirodo, pienas ne tik sustiprina kaulus – jame esančios aktyvios cheminės medžiagos stiprina imuninę žmogaus sistemą“, – pareiškė tyrimo vadovas profesorius Jenas Givensas (Yen Givens).

Tyrimo metu nustatyta, kad unikalių gydomųjų savybių turi ir paskrudinta duonos plutelė. Kaip nustatė vieno Indijos universiteto mokslininkai, joje esančios cheminės medžiagos neleidžia susiformuoti ir vystytis vėžinėms ląstelėms, pirmiausia žmogaus skrandyje ir žarnyne. Eksperimentai, atlikti su žiurkėmis, parodė, kad duonos plutelių vartojimas 72 proc. mažina tikimybę susirgti piktybinėmis opomis. Ir vis dėlto kol kas mokslininkai iki galo argumentuotai nepaaiškino duonos plutelėje esančių antioksidantų poveikio. Dabartiniai specialistų tyrimai tik patvirtino vokiečių mokslininkų išvadas – jie dar 2002 metais pranešė apie ypatingas duonos plutos savybes, padedančias įveikti vėžines ląsteles.
 

iMed