Sukurtas naujas širdies prototipas, dirbtinė širdis, kuri jau yra tinkama implantuoti į žmogaus organizmą. Dirbtinė širdis plaka beveik lygiai taip pat, kaip ir tikroji, naudodama elektroninius sensorius, kurie kontroliuoja kraujo spaudimą.

 

Tai jau ne pirmasis mokslininkų bandymas sukurti dirbtinę širdį, tačiau ankstesnieji bandymai nebuvo sėkmingai, atliekant bandymus su žmonėmis. Pažangiausią dirbtinį širdies implantą kuria kelios mokslininkų komandos visame pasaulyje. Tai galėtų padėti 20 000 pasaulio žmonių, laukiančių širdies transplantacijos.

 

Širdies prototipo tobulinimai jau vykdomi 15 metų, naujasis implantas pasižymi tuo, jog yra padengtas specialia medžiaga, leidžiančia jam adaptuotis organizme. Ši apsauginė medžiaga būtina tam, kad imuninė sistema neatmestų dirbtinės širdies. Visgi dar būtini implanto energijos palaikymo tobulinimai. Kol kas dirbtinė širdis gali plakti nuo 5 iki 16 valandų, tačiau vėliau būtina pakrauti jos bateriją. Tai būtų itin nepatogu, kadangi papildomi laidai iškrūtinės ląstos gali sukelti infekciją, kraujo krešulius ir kitus šalutinius poveikius.

 

Nuo širdies ligų kasmet miršta apie 17 milijonų žmonių. Svarbu tai, jog sergančiųjų amžius jaunėja. Kasmet daug žmonių visame pasaulyje laukia širdies transplantacijos.

 

BBC Health