Naujame tyrime panaudota eksperimentinė ŽIV vakcina, tyrėjų teigimu, pirmą kartą per tokius bandymus sumažino infekcijos riziką.

Vakcina – dviejų ankstesnių eksperimentinių vakcinų kombinacija – buvo duodama 16 tūkst. žmonių Tailande, didžiausiame kada nors tokiame vakcinos bandyme, skelbia užsienio žiniasklaida.

Tyrėjai nustatė, kad preparatas riziką užsikrėsti žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), kuris sukelia AIDS, sumažino trečdaliu.

BBC praneša, jog tokie rezultatai sveikinami kaip svarbus mokslinis proveržis, tačiau pasaulyje preinama vakcina dar nėra pasiekiama ranka.

Studiją su tyrimo pradžioje ŽIV neužsikrėtusiais savanoriais, vyrais ir moterimis nuo 18 iki 30 metų, atliko JAV armija bei Tailando vyriausybė. Ji truko septynerius metus ir buvo vykdoma kai kuriuose prasčiausius ŽIV rodiklius turinčiuose Tailando regionuose.

Vakcina buvo kombinacija dviejų ankstesnių preparatų, kurie kiekvienas atskirai nesumažino infekcijos rodiklių.

Pusei savanorių buvo duota vakcinos, kitai pusei – placebo. Visiems dalyviams buvo prieinami patarėjai dėl ŽIV prevencijos.

Savanoriai buvo stebimi dar trejus metus po to, kai vakcinavimas baigėsi.

Rezultatai parodė, kad tiems, kurie gavo vakcinos, galimybės užsikrėsti ŽIV buvo 31,2 proc. mažesnės.

Tarp gavusiųjų vakcinos ŽIV užsikrėtė 51 iš 8,197 tūkst., tarp negavusiųjų – 74 iš 8,198 tūkst.

Visas 105 mln. dolerių atsiėjusios studijos detales planuojama paskelbti Paryžiuje spalį.

„Šis rezultatas yra kankinamai padrąsinantis. Skaičiai nedideli ir skirtumas gali būti dėl atsitiktinumo, tačiau gautas rezultatas yra pirmoji pozityvi naujiena vakcinos nuo AIDS tyrimuose per dešimtmetį“, – teigia daktaras Richardas Hortonas, medicinos žurnalo „Lancet“ redaktorius.

„Turime būti atsargūs, bet turėti vilčių. Šiam atradimui reikia skubaus pakartojimo ir analizės“, – aiškina jis.

Studija buvo pasveikinta Pasaulio sveikatos organizacijos bei Jungtinės Jungtinių Tautų programos dėl ŽIV/AIDS.

„The Telegraph“ cituoja JAV Nacionalinio alergijos bei užkrečiamų ligų instituto specialistą Anthony`į Faucį, kuris pabrėžė, kad atradimas „nėra kelio pabaiga“, tačiau teigė esąs nustebintas ir ppamalonintas gautų duomenų.

Anot jo, tai „suteikia mums atsargaus optimizmo dėl galimybių pagerinti rezultatus“ ir sukurti efektyvesnę AIDS vakciną.

„Tai yra kai kas, ką galime padaryti“, – sakė jis.

Šiuo metu pasaulyje ŽIV virusu užsikrėtę yra apie 33 mln. žmonių. Teigiama, kad ir iš dalies efektyvi vakcina galėtų turėti didžiulę įtaką. Skaičiuojama, kad 2007 metais nuo AIDS mirė 2 mln. žmonių.

Vakarų ekspresas