+1
-0
+1

Vis dar nesu įsitikinusi, ar galėsiu normaliai pastoti. Man buvo trys nėštumai ne vietoje. Visais atvejais jaučiausi skirtingai, todėl ir dabar nežinau, ko tikėtis. Dėl pirmojo atvejo kaltinu gydytojus, per juos praradau vieną tubą, kiaušintakį, kaip sakoma. Tada gal tris savaites kraujavau, gydytoja įtarė cistą, gydė kontraceptikais, kol nualpau ir išvežė į ligoninę, operavo, perpylė du litrus kraujo ir vos mane išgelbėjo. Antrą kartą gydytoja jau pagalvojo apie negimdinį nėštumą, nes testas buvo teigiamas, ir jaučiausi visiškai gerai, net pykino, augo svoris, tačiau echoskopu nėštumo nematė. Galiausiai pamatė šalia gimdos, vėl mane operavo, nėštumą pašalino, tačiau vienintelį kiaušintakį išsaugojo. Trečias kartas buvo nepanašus į pirmus du. Lyg sutriko mėnesinės, atsirado tepimai rudomis išskyromis. Tai patepa, tai nustoja. Daugiau jokių požymių. Kadangi tuo metu gyvenau Anglijoje, kreiptis į gydytojus negalėjau, kelis kartus rašiau į Jūsų laikraštį ir klausiau, ką daryti. Jūsų gydytoja primygtinai patarė atlikti nėštumo testą ir kreiptis į medikus. Taip pralaukiau kokį mėnesį, kol galėjau grįžti namo. Čia jau kreipiausi į privačią kliniką, kur man vėl gydė nevietinį nėštumą, bet ne operacija, o labai brangiais vaistais, kol jis dingo. Nesuprantu, kodėl nebuvo galima neoperuoti ir manęs nežaloti pirmais dviem kartais.
S.

Kas yra negimdinis nėštumas
Negimdinis, ektopinis, nevietinis nėštumas – tai vis sinonimai ligos, kurios atpažinimas ir gydymas kelia labai daug sunkumų. Tai nėštumas ne gimdos ertmėje, bet kitose vietose. Jis dažniausiai pasitaiko jaunoms 20-35 metų moterims, iš kurių beveik 20 proc. jis pasikartoja vieną ar net kelis kartus. Normos atvejais kiaušinėlis apsivaisina ne gimdoje, bet tiesiog pilvo ertmėje arba kiaušintakio pradžioje. Po to apvaisintas kiaušinėlis keliauja kiaušintakiu į gimdą, kur implantuojasi, kitaip tariant pasineria į gimdos gleivinę ir auga toliau. Sutrikus apvaisinto kiaušinėlio migracijai, jis gali nepasiekti gimdos ertmės ir paprastai “įstringa” pilvo ertmėje, tarp žarnų, ant kiaušidės, kiaušintakyje ar gimdos kaklelyje. Kadangi gamta neleidžia vaisiui augti niekur kitur, kaip tik gimdoje, toks nėštumas anksčiau ar vėliau nutrūksta, sukeldamas vidinį ar išorinį kraujavimą. 

Kokios moterys labiau rizikuoja
Negimdinis nėštumas gali būti dėl įvairių ginekologinių priežasčių – pakitusios kiaušidžių funkcijos, endometriozės. Tačiau dažniausiai jis formuojasi dėl kiaušintakių pakitimų, atsiradusių dėl lėtinio gimdos priedų uždegimo, chlamidinės infekcijos, persirgtos gonokokinės infekcijos. Šiais atvejais susidaro sąaugos, kiaušintakiai susiaurėja, persilenkia, net sulimpa, užanka. Tada apvaisintas kiaušinėlis nebegali normaliai slinkti toliau į gimdą ir implantuojasi kiaušintakyje. Tačiau nuolat patiriamas stresas, įtampa taip pat gali sukelti kiaušintakių spazmus, sutrikdyti hormonų pusiausvyrą ir apsunkinti apvaisinto kiaušinėlio judėjimą reikiama kryptimi, kiaušintakiu gimdos ertmės link.

Būdingi požymiai
Jei apvaisintas kiaušinėlis prisitvirtina neprisitaikiusiame išauginti vaisių kiaušintakyje, šis išsipučia, plyšta ir sukelia stiprų vidinį kraujavimą. Jei kiaušintakis neplyšta, jo viduje susidaro kraujosruva, o žuvęs gemalas išstumiamas į pilvo ertmę kartu su kraujo krešuliais. Būna, jog apvaisintas kiaušinėlis prisitvirtina ir kur nors pilvo ertmėje.   
Bet kokiu atveju, tiek negimdinio, tiek normalaus nėštumo gimdoje ankstyvieji simptomai panašūs, todėl dažnai juos sunku atskirti. Paprastai moteriai dingsta mėnesinės, pabrinkstakrūtys, atsiranda pykinimas, nuotaikos svyravimai, nedidelis silpnumas. Tiesa, šie požymiai būna ne visada ir ne visoms, todėl vertinant savijautą galima greit suklysti. Dažniausiai nėštumo testas būna teigiamas arba silpnai teigiamas. Esant neigiamam testo rezultatui, testą būtina kartoti kas kelios dienos.

Negimdinio nėštumo komplikacijos
Pagrindinė negimdinio nėštumo komplikacija yra dėl kiaušintakio plyšimo atsiradęs gausus vidinis kraujavimas. Jeigu apvaisintas kiaušinėlis prisitvirtina pilvo ertmėje, nežūva ir auga, gali būti pažeistos stambios vidaus organų kraujagyslės, dėl to irgi gali kilti vidinis kraujavimas, formuojasi hemoraginis šokas.
Vidinis kraujavimas yra ypač pavojinga būsena, kurios metu staiga pablogėja moters sveikata, atsiranda labai stiprus skausmas pilve, apima bendras silpnumas, moteris išblykšta, jai temsta akyse, ūžia ausyse, trūksta oro, krenta kraujo spaudimas, išpila šaltas prakaitas. Atsiradus minėtiems požymiams, būtina nedelsiant vykti į ligoninę.
Negimdinis nėštumas sukelia ir tolesnių komplikacijų. Tai pooperacinės sąaugos, lėtiniai skausmai, antrinis nevaisingumas.

Kaip gydoma
Vienintelis patikimas negimdinio nėštumo gydymo būdas yra operacija, kurią geriausia atlikti, kol neprasidėjęs vidinis kraujavimas. Jei operacija atliekama laiku, paprastai pasveikstama be komplikacijų. Nekomplikuoto negimdinio nėštumo atveju dažniausiai pavyksta nėštumo likučius iš kiaušintakio pašalinti ir jį išsaugoti. Deja, kiaušintakiui plyšus, dažniausiai jo išsaugoti nėra jokių galimybių. Po operacijos šešis mėnesius moteriai rekomenduojama vengti pastojimo. Gydytojas skiria geriamųjų kontraceptikų bei kitokių medikamentų, organizmą stiprinančių vitaminų.

Ar galima išvengti negimdinio nėštumo
Moterys turi ypač rūpintis savo sveikata, vengti nėštumo nutraukimų, gydyti lytinių organų uždegimus, endometriozę, žymėti mėnesinių dienas kalendoriuje, tiksliai žinoti paskutinių mėnesinių datą. Jei po mėnesinių susilaikymo, esant teigiamam nėštumo testui, atsiranda skausmas pilvo apačioje, pasirodo negausių, tamsių, kraujingų, tepančių išskyrų iš lytinių takų, moteris turi nedelsdama pasirodyti gydytojui ginekologui, kuris išsiaiškins negalavimų priežastis ir skirs gydymą.

Lietuvos sveikata