Dauguma iš mūsų mano, kad geriausias būdas sulieknėti – griebtis bado dietos. Kartais tai duoda rezultatų, bet beveik visada po tokių eksperimentų svoris greitai sugrįžta. Amerikietis, mitybos specialistas Humphrey Tremblay rekomenduoja dietą, į kurią įtraukti skanūs patiekalai ir produktai. Jos dėka galima numesti po pusę kilogramo per savaitę – užtat užtikrintai. 

 

Kas geriau – greitai ar lėtai?

Dėl to, kad lieknėti maloniau valgant skaniai, nei nuobodžiai, neprieštaraus niekas. O štai į klausimą „greitai ar lėtai” dviejų skirtingų atsakymų nėra: žinoma, kuo greičiau! Ir be reikalo. Specialistai mano, kad lėtas lieknėjimas turi daug pranašumų.

Kai dieta parengta keletui savaičių, jūs lieknėjate lėtai, bet toks svorio metimo būdas patikimas – organizmas suspėja prie permainų prisitaikyti palaipsniui: skrandžio apimtis šiek tiek sumažėja, virškinimo liaukos „pripranta” gaminti mažiau fermentų. Svarbiausia – jūs atsikratysite žvėriško alkio jausmo, kuris kankina visus greito lieknėjimo šalininkus.

Galų gale jūsų maitinimosi įpročiai ir pomėgiai po truputi pasikeis. Taps kuklesni ir sveikesni. Ir jūs, dietai pasibaigus, jau nebeturėsite slapto noro prisivalgyti kažko uždrausto. O tai neišvengiama kasdienybė tų, kurie apriboja save griežtomis dietomis, ir tampa viena iš priežasčių, kodėl nepageidaujamas svoris taip ir greitai sugrįžta.

Jei turite virškinimo problemų, badas ir griežti apribojimai jums tiesiog netinka: tai gali pakenkti sveikatai.

Gražyn kiekvieną savaitę

Minėto specialisto siūlomas lieknėjimo planas susideda iš keleto dietų, kurios pritaikytos neturinčioms laiko ir apsikrovusioms daugybe rūpesčių aktyvioms šiuolaikinėms moterims.

Originalus trijų dienų meniu turi 1550-1650 kalorijų, skirtų kiekvienai dienai. Penktą dieną galima pakartoti tai, ką valgėte pirmąją, ir t.t. Tokia mityba galėtų padėti išsaugoti gerą savijautą, veikiausia netektumėte ir šiek tiek svorio.

Šios dietos galima laikytis keletą savaičių iš eilės, bet jei jūsų svoris žymiai viršija normą, pradžiai reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Visi H. Tremblėjaus dietos patiekalai turi daug augalinės ląstelienos, todėl jos laikantis, reikia stengtis gerti pakankamai skysčių – ne mažiau kaip 6 stiklines mineralinio vandens arba žolelių arbatos per dieną.

Šansai, kad jūsų pastangas vainikuos sėkmė, dar labiau išaugs, jei įsiklausysite į paprastus patarimus: gražiai serviruokite stalą ir nesiblaškykite valgydami – nekalbėkite, neskaitykite, nežiūrėkite televizijos ir kruopščiai sukramtykite maistą. Valgant reikia galvoti tik apie tai, kad jūs valgote, ir stengtis nepražiopsoti momento, kai jau reikės sustoti. Rezultatus pagerinti padės kasdieniai pusės valandos pasivaikščiojimai gryname ore po pietų arba vakarienės.

O kad papildomi kilogramai nesugrįžtų netgi po skaniosios dietos, turite įprasti laikytis kai kurių taisyklių, ir išsiugdyti įpročius, kurie padės ilgai išlikti lieknoms.

Štai, ką rekomenduoja specialistai:

Atsisakykite kalorijų kaupiklių. Tai sviestas, riebūs sūriai, grietinė, pyragėliai, šokoladas, kumpis, bet kokie patiekalai iš kiaulienos. Jei peržiūrėsite savo valgymo įpročius, tai suprasite, kad minkšti sūriai (Kamamberio, Bri, Adygėjaus) yra ne mažiau skanūs, nei kiti, o pyragėliai su vaisiais ir jogurtu ne blogesni, nei tie, kurių pagrindą sudaro šokoladas ir plakta grietinėlė.

Pamėkite prieskonius. Drąsiai eksperimentuokite su prieskoniais ir žolelėmis. Jie bet kuriam daržovių patiekalui suteikia neįprastą pikantišką skonį.

Venkite skonio stimuliatorių. Atsiminkite, kad viskas, kas sūru, aštru, o taip pat mėsos patiekalai ir konservai, turintys natrio gliutamato, įpratina jus visą laiką „dirginti” skonio receptorius, todėl jūsų skoniui reikia vis naujų pojūčių. Dieta, kurios pagrindas natūralūs, didele dalimi augaliniai produktai, jus išmokys skanauti paprastus dalykus: neskaldytų grūdų duoną, riešutus, salotas.

Ir nebijokite apsunkinti sau gyvenimo. Jei norite sulieknėti, nepirkite jau paruoštų produktų. Jūsų namuose neturėtų būti dešrų, dešrelių, bandelių. Jūs daug greičiau pamėgsite naudingą maistą, jei pavargsite jį gamindami.

Lietuvos sveikata