Nosies švara taip pat reikia rūpintis

Nosis – labai svarbi mūsų organizmo dalis. Ji atsakinga už tai, kad į gilesnius kvėpavimo takus patektų tik pakankamai drėgnas, šiltas ir, svarbiausia, švarus oras. Būtent per nosį į plaučius veržiasi virusai ir bakterijos, dulkės ir kiti alergenai, tad reguliarus nosies plovimas gali padėti išsaugoti sveikus kvėpavimo takus. Susirgus sloga būtina pasirūpinti, kad nosis kuo greičiau atgautų normalią savo funkciją, kitaip ne tik gana ilgą laiką kamuos prasta savijauta, bet ir išaugs įvairiausių komplikacijų rizika. Pakalbėkime apie nosies higienos ir jūros vandens naudą.

Nosies plovimas gali tapti toks pat svarbus kaip ir dantų valymas

Nosies plovimas – gana naudingas įprotis, mat jis gali padėti sumažinti slogos ir kitų infekcinių bei alerginių ligų tikimybę. Jei sloga jau atsirado, jūros vanduo yra vienas iš natūraliausių būdų palengvinti jos sukeliamus simptomus ir sumažinti galimų komplikacijų riziką.

Reguliari nosies higiena padeda drėkinti nosies gleivinę, pašalinti susikaupusius nešvarumus – tai itin svarbu, jei dirbama ar gyvenama užterštoje aplinkoje. Įvairiuose šaltiniuose galima rasti daug informacijos apie tai, kaip pasigaminti fiziologinį druskos tirpalą, tačiau namų sąlygomis tai praktiškai neįmanoma – paruoštas tirpalas tikrai nebus tiksliai tokios pačios koncentracijos, kaip nosies gleivinės ląstelių fiziologinė aplinka. Netinkamai paruoštas tirpalas gali pažeisti ir išsausinti nosies gleivinę, sumažinti natūralias jos apsaugines funkcijas. Vertėtų naudoti vaistinėje įsigytus tirpalus – jie atitinka ant pakuotės deklaruojamą koncentraciją, yra švarūs ir dozuoti. Be to, svarbu suprasti, kad vien nosies plovimas nuo ligų apsisaugoti nepadės – labai svarbi ir dažna bei kruopšti rankų higiena, apsauginės priemonės, sveika mityba, judėjimas, žalingų įpročių ir streso vengimas, kitos prevencijos priemonės, pavyzdžiui, vakcinacija.

Natūralus jūros vanduo – gamtos duota dovana, puikiai tinkama nosies priežiūrai – ir kasdieninei rutinai, ir tuomet, kai užklumpa sloga

Nosies plovimui rekomenduojama naudoti izotoninį jūros vandenį, kuriame druskų koncentracija tolygi fiziologinei ląstelių koncentracijai, o štai slogos simptomų palengvinimui rekomenduojamas hipertoninis jūros vanduo, kuriame druskų koncentracija jau didesnė nei natūraliai ląstelėse esanti druskų koncentracija. Apie jūros vandens naudą žinoma jau daugiau nei tūkstantį metų. Dabar sukurta patogių dozuotų talpyklių su izotoniniu arba hipertoniniu jūros vandeniu, kurios itin patogios vartoti ir kasdien, ir gydant slogą. QUIXX drėkinantis nosies purškalas su vertingais mineralais ir mikroelementais – išbandytas ir patikimas būdas norint palaikyti nosies gleivinę gerai sudrėkintą, sveiką ir švarią. Kai kurie jūros vandens purškalai papildyti ir kitomis natūraliomis medžiagomis, padedančiomis sustiprinti drėkinantį bei kvėpavimą lengvinantį efektą.

Ilgą laiką vartojami medikamentai gali būti pavojingi ir turėti priešingą efektą

Tuo tarpu daugelio suaugusiųjų pamėgti dekongestantai, savo sudėtyje turintys medžiagų, kurios nosį atkemša greitai ir veiksmingai, gali būti gana pavojingi. Paprastai tokie preparatai negali būti naudojami ilgiau kaip savaitę – jie gali pažeisti nosies gleivinę, o ilgainiui netgi sukelti pripratimą. Jie netinkami kai kuriomis ligomis sergantiems pacientams, o vartojami per ilgai ir netinkamai gali sukelti priešingą efektą – lėtinę medikamentinę slogą. Tuo tarpu jūros vandens purškalai pasižymi visiškai natūralia sudėtimi ir tokių savybių kaip dekongestantai neturi.

 Šaltinis | Pasveik.lt