Pagrindinės mėšlungio priežastys

Pasyvus gyvenimo būdas. Jeigu visą dieną sėdite prie kompiuterio arba televizoriaus. Labai tikėtina, kad jums teks už tai užmokėti. Kenkia ir sėdėjimas susikėlus koją ant kojos – šis įprotis labai žalingas, nes sutrikdo kojų kraujotaką.

„„Atšalimas. Mėšlungis gali sutraukti maudantis šaltame vandenyje – tokiu atveju tai nelaikoma kokios nors ligos požymiu. Tačiau jeigu pastebite, kad pašalus kojas sutraukia mėšlungis, imkitės visų įmanomų atsargumo priemonių (pavyzdžiui, plaukioti jums reikėtų tik žmonių grupėje).

„„Vitaminų ir mikroelementų trūkumas. Įtraukite į savo mitybą kuo daugiau naudingų medžiagų turinčius produktus (pvz., ruginę duoną, daigintus kviečius, kedrų, linų sėmenų aliejų, pieną ir jo produktus).

„„Kraujotakos sutrikimai apatinėse galūnėse. Šis punktas yra glaudžiai susijęs su pirmuoju, nes kraujotaka labai priklauso nuo to, kiek mes judame. Jeigu pastebite, kad jaučiate kojose diskomfortą arba išryškėja venų tinklelis, reikia kasdien masažuoti kojas su išoriškai naudojamais heparino preparatais.

„„Kai kurių vaistų vartojimas. Į tokių preparatų kategoriją patenka vaistai, mažinantys kraujo spaudimą arba cholesterolio lygį kraujyje.

„„Venų išsiplėtimas. Jeigu matote, kad mėšlungis sutraukia vis dažniau, ypač naktimis, skausmas trunka ilgiau, kojos tinsta ir atrodo sunkios, visa tai gali reikšti varikozinį venų išsiplėtimą. Stiprinkite kraujagyslių sieneles, gerinkite audinių apytakos procesus, kraujotaką venose ir kapiliaruose. Pasikonsultuokite su savo gydytoju – jis patars, kokių konkrečių priemonių reikėtų imtis jūsų atveju.

Raumenų apkrova. Jeigu ilgą laiką krūvis tenka toms pačioms raumenų grupėms, tai gali išprovokuoti mėšlungį. Dėl šios priežasties jis labai dažnai renkasi tuos, kurie dirba stovimą darbą.

Besaikis kofeino ir nikotino vartojimas. Mokslininkai padarė išvadą, kad viena iš mėšlungio priežasčių

gali būti kofeino ir nikotino perteklius organizme, todėl rekomenduojama mažiau rūkyti ir vengti kavos. Jeigu mėšlungis kartojasi dažnai, vertėtų apriboti ir suvartojamo cukraus kiekį.

„„Neadekvatus fizinis krūvis. Žinoma, fizinė veikla yra gerai. Tačiau jeigu niekada nesportavote, ir staiga nusprendėte sumušti kokį nors rekordą, mėšlungio greičiausiai neišvengsite. Geriau atsižvelkite į savo galimybių ribas ir per daug iš savęs nereikalaukite, racionaliai pasirinkite fizinį krūvį.

„„Įvairios nervų sistemos ligos, pavyzdžiui, epilepsija, meningitas ir kitos. Dažnas ir spontaniškas kojų mėšlungis gali liudyti kokią nors ligą. Kad išsiaiškintumėte šio reiškinio priežastis, reikės išsitirti ir pasikonsultuoti su specialistu.