Sakyk „TAIP” savo vaiko sveikos mitybos įpročiams!

 

 

Jūsų vaiko sveikatos priežiūros specialistas gali įvertinti vaiko svorį ir augimą bei nuspręsti, ar reikia numesti ar priaugti svorio arba apskritai keisti mitybą. 

Vieni iš svarbiausių sveikos mitybos aspektų – porcijų kontrolė ir vaiko suvalgomų riebalų mažinimas. Produktai, padedantys sumažinti riebalų suvartojimą ir leidžiantys užtikrinti sveiką svorį:

  • maisto produktai su mažu kiekiu riebalų arba be jų;
  • paukštiena be odos;
  • liesos mėsos išpjovos;
  • viso grūdo duona ir košės;
  • sveiki užkandžiai, pvz., vaisiai ir daržovės.

Taip pat sumažinkite cukrumi saldintų gėrimų bei druskos kiekį vaiko mityboje.

Jeigu abejojate, kaip parinkti ir paruošti įvairius maisto produktus savo šeimai, pasitarkite su dietologu dėl mitybos. 

Svarbu, kad savo vaikui (-ams) netaikytumėte griežtos dietos. Vaikams niekada negalima taikyti griežtos dietos svoriui mesti, nebent dėl medicininių priežasčių prižiūrint gydytojui.

Kiti būdai, kurių tėvai gali imtis, kad suformuotų sveikus vaikų mitybos įpročius:

  • Kontroliuokite savo šeimos pasirinkimus, o ne nurodykite maisto produktus. Gaminkite įvairius sveikus maisto patiekalus namuose. Ši praktika padės jūsų vaikams išmokti pasirinkti sveikus maisto produktus. Niekada nesirinkite nesveikų produktų, pvz., traškučių, gazuotų gėrimų ir sulčių. Su maistu tiekite vandenį.
  • Vaikus skatinkite valgyti lėtai. Vaikai ir sotumą gali pajausti geriau, kai jie valgo lėtai. Prieš pasiūlydami pakartoti ar kitą patiekalą, paprašykite vaiko palaukti bent 15 minučių ir pasižiūrėti, ar jis vis dar alkanas. Taip smegenims užteks laiko užfiksuoti sotumą. Taip pat antroji porcija turi būti gerokai mažesnė nei pirmoji.
  • Kuo dažniau valgykite visa šeima kartu. Stenkitės valgymo metu maloniai kalbėtis ir dalytis įspūdžiais, o ne bartis ar ginčytis. Jeigu valgio metu kyla nemalonumų, vaikai gali mėginti valgyti greičiau, kad kuo greičiau nueitų nuo stalo. Tada jie valgymą ims sieti su stresu.
  • Vaikus įtraukite į apsipirkimo ir maisto ruošimo procesą. Ši veikla jiems leis suprasti, koks maistas yra pageidaujamas. Turėsite puikią galimybę juos mokyti tinkamos mitybos. Be to, vaikai gali labiau norėti valgyti maistą, kurį jie padėjo paruošti.
  • Užkandžių planas. Dėl nuolatinio užkandžiavimo galima persivalgyti, tačiau užkandžiai, kurie yra suplanuoti konkrečiu dienos laiku, gali būti mitybos dalis ir nesumažinti vaiko apetito valgio metu. Užkandžiai turėtų būti nuo maistingesni, neatimant iš savo vaiko proginių traškučių ar pyragaičių, ypač vakarėliuose ar kituose socialiniuose renginiuose.
  • Drauskite valgyti ar užkandžiauti žiūrint televizorių. Mėginkite valgyti tik tam skirtose namų vietose, pvz., valgomajame ar virtuvėje. Valgant priešais televizorių gali būti sunku pajusti sotumą, tad gresia persivalgymas.
  • Skatinkite vaikus gerti daugiau vandens. Per didelis saldintų ir gazuotų gėrimų vartojimas susijęs su padidėjusiu vaikų nutukimu.
  • Stenkitės maistu savo vaikų nebausti ir neskatinti. Negaudami maisto už bausmę vaikai gali imti nerimauti. Pavyzdžiui, jei siunčiate vaikus miegoti be pietų, jie gali pradėti nerimauti, kad išalks. Dėl to vaikai gali mėginti prisivalgyti vos tik turi progą. Taip pat, kai maistas, pvz., saldainiai, pateikiamas kaip apdovanojimas, vaikai gali pradėti manyti, kad vieni maisto produktai yra geresni ar vertingesni už kitus. Pavyzdžiui, sakant vaikams, kad jie gaus desertą, jeigu suvalgys visas savo daržoves, siunčiamas klaidingas pranešimas apie daržoves.
  • Užtikrinkite, kad vaikų maistas, kurį jie valgo ne namuose, būtų subalansuotas. Pasidomėkite mokyklos priešpiečių meniu arba patys paruoškite vaikams priešpiečius. Taip pat rinkitės sveikesnius gaminius, kai pietaujate restoranuose.
  • Atkreipkite dėmesį į porcijų dydį ir sudėtį. Skaitykite maisto produktų etiketes ir ribokite maistą su transriebalais. Taip pat įsitikinkite, kad jums patiekė tinkamą porciją, kaip nurodyta etiketėje.