Apie intymius reikalus kalbėti reikia intymiai ir dažnai pašnibždomis. Ne paslaptis, jog dauguma moterų apie savo lytinių organų problemas išdrįsta prasitarti tik artimiausioms draugėms ar, sukaupusios visą drąsą, galbūt pasikalba su savo ginekologu. Prisiminkime viduramžius ir į nekaltybės diržus įpakuotas moteris. Tais laikais net kalbos apie higieną nebuvo. Dabar gi galima apie tai kalbėti, domėtis ir, svarbiausia, išmokti deramai prižiūrėti intymiąsias vieteles, ypač vasaros karščių metu.

Nemalonus jausmas? Tai ne ligos, o netinkamos higienos požymis

Klaipėdos apskrities ligoninės gydytoja ginekologė Rasa VALUCKIENĖ sako, kad moterys dažniausiai patiria diskomfortą dėl netinkamų įklotų, atsiradusių makšties įtrūkimų ar paraudimų, niežulio, nemalonaus specifinio kvapo ar skausmų lytinių santykių metu. Ginekologė pastebi, kad moterų skundų įvairovė dar priklauso ir nuo amžiaus. „Jaunesnės pacientės kur kas dažniau skundžiasi išskyrų pagausėjimu ir specifiniu kvapu”, – sako R. Valuckienė. Ir išsigąsti dėl to tikrai nevertėtų.
Pirmiausia derėtų susirūpinti intymiųjų vietų higiena. Anot gydytojų ginekologų, intymiosios vietos reikalauja ypatingos priežiūros – makšties pH kitoks nei visos odos, dėl to ši ypač jautri. „Šioje vietoje yra daug skirtingų sistemų: ir riebalinės liaukos, ir lytinių liaukų latakėliai, ir gleivinė, plaukai, oda. Būtent dėl šių priežasčių ši sritis moters kūne yra tikrai specifinė, todėl reikėtų ja deramai ir pasirūpinti”, – sako ginekologė. Medikė taip pat pataria nepiktnaudžiauti kasdieniais įklotais. „Moterys kasdien juos naudojančios skundžiasi ne tik prakaitavimo, bet ir šutimo jausmą. Nors dėl prakaitavimo toje srityje nusiskundimų sulaukiame nelabai daug. Su šia problema daugiausiai kovoja antsvorio problemų turinčios, itin mėgstančios sintetinius apatinius, sėdimą darbą dirbančios ir šiaip linkusios prakaituoti moterys”, – pastebi R. Valuckienė ir priduria, jog taip pat svarbu pasirinkti kuo natūralesnes depiliacijos priemones.
Medikė taip pat ragina atkreipti dėmesį ir į įklotus. Nors šiais laikais jų yra įvairių, tačiau daugelis moterų natūralaus pluošto gaminius iškeičia į sintetinius. O tokie netinkami įklotai dažnai sukelia niežulį, odos šutimus bei paraudimus, alerginius bėrimus. Medikai pastebi, kad dažna moteris lyg ir suteiktų pirmenybę natūraliam produktui, tačiau nežino, kaip jį atsirinkti iš tokios gausos.

Balansas tarp švaruolės ir nevalos

Intymių vietų priežiūra turėtų būti ganėtinai saikinga. Perdėtas prausimasis irgi nepadės sulaukti gero rezultato. Medikės teigimu, svarbu surasti tą aukso viduriuką. „Praustis irgi reikia saikingai. Yra tokių moterų švaruolių, kurios per dieną apsiprausia po penkiolika kartų su įvairiomis higienos priemonėmis, ir tai, deja, skatina makšties išsausėjimą, sudirgimą”, – sako ginekologė. Eilinę dieną užtenka nusiprausti porą kartų, menstruacijų metu patartina prausti po kiekvieno įkloto keitimo, o, esant hemorojaus problemoms, reiktų nusiprausti ir po kiekvieno tuštinimosi.

Svarbi ir prausimosi technika. Medikai pataria intymiąją vietą plauti ranka arba marlės servetėle arba vata nuo gaktos išangės link. „Šluostymosi ir prausimosi kryptis labai svarbi. Nes šluostantis atvirkščiai bakterijos iš išangės gali pereiti į šlaplę ir sukelti uždegimą”, – pabrėžia R. Valuckienė.

Dantų pasta – dantims, plaukų balzamas – plaukams, intymiajai vietai..?

Intymiąją zoną švarinti reikia ne tik atitinkama kryptimi, bet ir atitinkamomis priemonėmis. Ginekologė pastebi, kad daugelis pacienčių, paklaustos, kokiomis priemonėmis prausiasi, prisipažįsta, jog dušo želė. Prausimui nederėtų naudoti šarmingo muilo (kaip kad ūkinis), dezinfekuojamųjų tirpalų (soda, kalio permanganatas), kadangi jie ardo lytinių organų gleivinę. Gyvename civilizuotame amžiuje ir išoriniams lyties organams plauti yra skirtos specialios higienos priemonės. Jų yra įvairių. Viskas priklauso nuo skonio ir piniginės storio. Medikų teigimu, pati pigiausia ir tikrai tinkama priemonė yra vaikiškas muilas, tačiau ne dušo želė. „Juk burnos neskalaujame su šampūnu, o dantis valome su tam specialiai skirta dantų pasta, o ne plaukų balzamu”, – sako ginekologė.

Ir nors pradžioje kalbėjome apie viduramžius, nekaltybės diržus ir higienos nebuvimą, tačiau prisiminkime gražiąją senovės Egipto karalienę Kleopatrą. Jau tada moterys žinojo, kad intymiosios kūno vietos reikalauja išskirtinės priežiūros, o karalienės rūmuose buvo paprotys, pagal kurį moterys privalėdavo intymias vietas prausti įvairių žolelių nuovirais. Ir tai ne tik buvo siekis apsisaugoti nuo įvairių infekcijų, bet ir sustiprindavo jų pačių žavesį.
 

Viltė RAMOŠKAITĖ

Pasirinkimas: Viduramžių dama ar Kleopatra?