+7
-0
+7
Penki požymiai, kurie rodo magnio trūkumą organizme

Jo akys buvo paraudę, veide ryškiai matėsi nuovargio ženklai. Jis jau daugiau nei keletą savaičių buvo prislėgtas ir liūdnas. Galvojo, kad gal dėl viso to kaltas stresas darbe, tačiau priežastis visų šių simptomų buvo kita. Pasirodo, vaikino organizmui trūko magnio. Šiame straipsnyje pateikiame Jums penkis požymius, kurie rodo, jog metas į savo mitybą įtraukti daugiau maisto produktų, kurie  savo sudėtyje turi magnio.

I magnio trūkumo požymis: mėšlungis

Jei ima ir sutraukia kojas, dauguma iš mūsų greitai sau diagnozuoja magnio trūkumą organizme. Tai vienas iš bene dažniausiai ir greičiausiai atpažįstamų magnio trūkumo ženklų. Tiesa, mėšlungis gali signalizuoti ne vien tik apie magnio trūkumą: raumenų sutraukimas gali atsirasti ir dėl pasyvaus gyvenimo būdo, ir dėl kraujotakos sutrikimų apatinėse galūnėse ar varikozinių venų išsiplėtimo. Taigi, kai atsiras mėšlungis, neskubėkite eiti į vaistinę pirkti magnio maisto papildų, geriau apsilankykite pas gydytoją, pasidarykite tyrimus. Galbūt paaiškės, kad reikia ne magnio maisto papildų, o vaistų.

II magnio trūkumo požymis: galvos skausmas

Jei Jūsų vyras grįžęs po darbo sako, kad jam skauda galvą, nemanykite, jog dėl galvos skausmo kaltas stresas darbe. Ne, galvos skausmas gali atsirasti ir dėl magnio trūkumo organizme: kraujagyslės yra spazmuojamos, blogėja kraujotaka ir dėl to atsiranda galvos skausmas. Tad Jūsų, kaip mylinčios moters, pareiga yra pasirūpinti vyro sveikata ir praturtinti jo kasdieninę mitybą tais maisto produktais, kuriuose yra gausu magnio: špinatais, salotomis, riešutais…

III magnio trūkumo požymis: Sutrikęs miegas ir pablogėjusi atmintis

Sutrikęs miegas ir pablogėjusi atmintis – tai du tarpusavyje susiję veiksniai, kuriems didžiulę įtaką gali daryti magnis. Tiesa, verta atsiminti, kad geriausiai magnis veikia tuomet, kai yra vartojamas kartu su kalciu. Kalcio reikėtų suvartoti dvigubai daugiau nei magnio (santykiu 2:1). Taigi, vartokite maisto, kuris turi ne tik magnio, bet ir kalcio – taip pagerinsite savo miegą, o ir atmintis tuo pačiu turėtų pagerėti.

IV magnio trūkumo požymis: Pykinimas

Pykinimas itin dažnas reiškinys tuomet, kai moteris yra nėščia, o magnio stoka taip pat gali lemti pykinimą. Besilaukiančiai moteriai reikia daugiau magnio. Jei įprastai moterims rekomenduojama suvartoti per dieną apie 280 mg magnio, tai nėščiosioms – apie 320 mg, o maitinančioms krūtimi magnio reikia dar daugiau – apie 355 mg. Kad papildytų savo organizmą magniu, moteris per dieną galėtų suvalgyti ketvirtį puodelio saulėgrąžų, kuriame yra 127 mg,  100 gramų keptos lašišos – 104 mg, prie jos į lėkštę įsidėti pusė puodelio virtų špinatų – 87 mg ir dar puodelį išvirtų rudųjų ryžių (86 mg) – štai ir pilna magnio „doze“ visai dienai.

V magnio trūkumo požymis: Širdies ritmo sutrikimai

Jei sutrinka širdies ritmas, gydytojas būtinai pataria pacientui vartoti magnio ir kalio preparatus, valgyti daugiau maisto, kuriame yra šių mikroelementų. Magnis ir kalis reguliuoja širdies ritmą. Aritmija – širdies ritmo sutrikimas gali atsirasti būtent dėl to, kad Jūsų organizme pritrūko šių mikroelementų.

Diagnozė – Hipomagnezemija: kaip savo organizmą papildyti magniu?

Yra žinoma, jog žmogaus, kuris sveria apie 70 kg. kūne yra 20-28g. magnio. Daugiau kaip pusė jo yra kauluose, kita dalis – raumenyse, kepenyse ir organizmo skysčiuose. Jei pacientui yra diagnozuojamas magnio trūkumas, jis išgirsta žodį „hipomagnezemija“ – magnio trūkumas organizme. Suaugęs žmogus per dieną turėtų su maistu turėtų gauti apie 300 – 350 mg magnio. Magnio nesunkiai galima gauti su maistu, subalansavus savo kasdieninę mitybą ir į ją įtraukus tokių produktų kaip chalva, švieži vaisiai, pupelės, žirniai, abrikosai, riešutai, daržovės, lašiša, špinatai, salotos, žuvis, duona, avokadas. Svarbu žinoti, jog magnis „nedraugauja“ su saldumynais – jei jų valgote labai daug, tuomet magnis labai greitai pasišalini pro inkstus. Nesaikingas kavos gėrimas taip pat šalina magnį iš organizmo.

Į magnio trūkumą nevertėtų žiūrėti pro pirštus: dėl magnio stokos organizme gali padidėti infarkto, depresijos, arterinės hipertenzijos, aterosklerozės,  migrenos rizika… Taigi, ar gerti papildus, ar valgyti maistą, kuris prisotintas magniu, – tai Jūsų individualus pasirinkimas. Svarbiausia yra pastebėti kūno siunčiamus simptomus, jų neignoruoti ir imtis priemonių sveikatos gerinimui.

Parengė: L.Rimgailė