+3
-0
+3
Per didelis druskos kiekis kenkia sveikatai

Moksliškai įrodyta, kad per didelis natrio chlorido (druskos) suvartojimas statistiškai reikšmingai didina riziką susirgti hipertenzija. Deja, bet dauguma gyventojų tokios plačiai skelbiamos informacijos nepaiso ir vartoja labai didelius kiekius druskos. Nors širdies bei kraujagyslių ligos yra viena dažniausių  mirties priežasčių šiuolaikinėje visuomenėje, tačiau retas, kuris skaičiuoja suvartojamo natrio kiekį. Skundžiantis padidėjusiu kraujo spaudimu ar sergant širdies nepakankamumu suvartojamos druskos kiekį stebėti gydytojai primygtinai rekomenduoja ir savo pacientams suteikia visą reikalingą su tuo susijusią informaciją, dalinasi specialiomis mitybos rekomendacijomis. Vis dėlto kiekvienam, net ir visiškai sveikam žmogui, verta maitintis taip, kad į organizmą patektų kuo mažesnis druskos kiekis. 

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijos

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia gaires, kuriose teigiama, kad dauguma gyventojų vartoja per daug natrio. Rekomenduojamas natrio kiekis suaugusiesiems turėtų neviršyti 2 gramų arba 2000 miligramų per dieną (toks natrio kiekis yra maždaug 5 gramuose valgomosios druskos). Vadinasi, suaugęs žmogus per parą turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus valgomosios druskos. PSO teigia, kad per didelis natrio suvartojimas neabejotinai prisideda prie padidėjusio kraujo spaudimo išsivystymo rizikos. Padidėjęs kraujo spaudimas yra įvairių širdies ir kitų ligų (pavyzdžiui, insulto) rizikos faktorius. 

Pasaulis rimtai sujudo

Kadangi suvartojamo natrio kiekio ir sveikatos sutrikimų ryšys neabejotinas, siekiama įvairiomis priemonėmis sumažinti jo suvartojimą visuomenėje. Ypatingai svarbi priemonė yra tikslus maisto produktų ženklinimas – ant kiekvieno iš jų turi būti aiškiai pateikta informacija apie maisto produkte esantį druskos kiekį. Stengiamasi kuo aktyviau šviesti visuomenę įvairiais informacijos teikimo keliais. Parengta nemažai sveikos mitybos rekomendacijų, patarimų rinkinių ir kitų leidinių. Svarbus ir įvairių įstaigų, sveikatos organizacijų bendradarbiavimas su gamintojais bei druskos kiekio maisto produktuose mažinimo skatinimas.

Žinoma, kiekvienas vartotojas už suvartojamo natrio kiekį atsakingas asmeniškai. Jokios išorinės priemonės nepadės, jei pats asmuo nesiekia koreguoti savo mitybos įpročių. 

Pakanka laikytis kai kurių taisyklių

Viena pagrindinių taisyklių, norint sumažinti su maistu suvartojamo natrio kiekį, yra neberti papildomo druskos kiekio į gaminamą ar jau pagamintą maistą. Dažniausiai tai tik paprasčiausias įprotis – ant stalo matant druskos indelį ar druskos malūnėlį tiesiog impulsyviai norisi užberti ant patiekalo daugiau druskos. Vietoje daug druskos turinčių prieskonių mišinių geriau rinktis visiškai natūralius pipirus, džiovintas žoleles ar citrinos sultis (pasirinkimas priklauso nuo to, ar nėra virškinimo trakto sutrikimų). Druskos kiekį rekomenduojama mažinti palaipsniui. Maždaug po dviejų savaičių skonio receptoriai pripranta prie mažesnio natrio chlorido kiekio, atsiskleidžia natūralus maisto skonis ir kvapas. Ilgainiui gausiai pasūdytas maistas tampa per sūrus ir nepatrauklus.

Taip pat būtina vengti itin daug druskos turinčių maisto produktų – tai įvairūs padažai, sūdyti užkandžiai, konservuoti, rauginti ir marinuoti produktai, mėsos gaminiai (ypatingai sūdyta ir rūkyta mėsa, dešrelės), sultinio kubeliai ir greitai paruošiami patiekalai (verdančiu vandeniu užpilamos sriubos, makaronai ar grūdų košės, sausi padažų ruošiniai ir kita). Gąsdinančiais druskos kiekiais pasižymi greitasis maistas ir šaldyta produkcija. Gana daug druskos dedama į duonos ir pieno gaminius. Verta pasidomėti, kurie maisto produktai natrio turi mažiau ir tokių produktų valgyti daugiau, pavyzdžiui, puikus pavyzdys yra švieži vaisiai ir daržovės.

Reikėtų išsiugdyti įprotį skaityti maisto produktų etiketes – kai kuriuose jų daug daugiau druskos, nei galima įsivaizduoti. Kruopščiai nagrinėjant etiketes pirkinių krepšelyje neatsidurs ir tie maisto produktai, kuriuose gausu pridėtinio cukraus, sočiųjų riebalų ir kenksmingų sveikatai maisto priedų. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė