Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vaistų sistemoje paradėtos vykdyti reformos, kurios turėtų padėti žmonėms sutaupyti pinigų, gydytojų manymu, bus naudingos ne žmonėms, o vaistininkams.

Gydymą skirs vaistininkas

Vaistų prieinamumo gerinimo ir kainų mažinimo plane numatyta, kad gydytojai, rašydami receptą vaistams, jame turės nurodyti ne konkretaus vaisto, o cheminį medikamento pavadinimą. Taip tikimasi pasiekti, kad farmacijos firmos nepapirkinėtų gydytojų, įvairiomis dovanomis skatindami skirti daugiau būtent jų gaminamų medikamentų. Kartu žmogui turėtų būti sudaryta galimybė pasirinkti, kiek kainuojantį vaistą jis nori pirkti.

Tokie SAM parengti Vaistų receptų rašymo ir vaistų pardavimo taisyklių pakeitimai netenkina medikų, kuriems rūpi jų darbo rezultatai.

Kaip teigia Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas, dabar pacientai labai aktyviai įtikinėjami, kad įgyvendinus visas suplanuotas permainas jiems bus geriau, o blogiau bus “tiems blogiukams gydytojams”. Tačiau ar tikrai taip?

“Mes nuo pat svarstymo pradžios sakėme, kad įgyvendinus šiuos pakeitimus žmonės savo sunkiai uždirbtus pinigėlius tikrai išleis ne taip racionaliai, kaip galėtų. Naudos jie nepajus – ją pajus vaistininkai”, – teigia L.Labanauskas.

Gydytojo teigimu, kiekvieną vaistą sudaro veiklioji medžiaga, kuri veikia konkrečiai tą ligą, ir pagalbinės medžiagos. Tarkim, vaistui nuo uždegimo, skirtam žarnyno ligoms gydyti, padaroma kapsulė, kad vaistas nukeliautų ten, kur reikia, ir ten veiktų. Vienos firmos ji ištirpsta per 12 valandų, kitos – per 24 valandas. Tad jei gydytojas gydo uždegimą plonajame žarnyne, jis skiria tą kapsulę, kuri ištirpsta per 12 valandų, o jeigu storajame žarnyne – tą, kuri ištirpsta per 24 valandas. Daktaras žino, ką jis gydo ir kurio konkrečiai vaisto pacientui reikia.

“Cheminis vaisto pavadinimas tas pats, bet dabar gydytojas skliausteliuose rašo firminį konkretaus vaisto, kurio reikia konkrečiam žmogui, pavadinimą. Jei to rašyti nebebus galima, pacientas gaus receptą su cheminiu pavadinimu, o vaistininkas kaip turguje siūlys žmogui rinktis. Turguje pacientas pomidorą gali bent pačiupinėti, o ką jam daryti vaistinėje? Teoriškai net ir vaistininkas neturi teisės ką nors patarti, nes jis nežino žmogaus diagnozės”, – teigia LGS vadovas.

Pacientas greičiausiai rinksis pigiausią vaistą, tačiau paskui grįš atgal pas gydytoją, vėl stovės eilėje, piktinsis, prakaituos ir pagaliau sužinos, kad tas vaistas iš esmės yra tos pačios grupės, nes veiklioji medžiaga ta pati, tačiau pagal savo kitą sudėtį, priedus, kapsulę jis jam gal nelabai tiks… Vaistų grąžinti negalima. Tad, L.Labanausko nuomone, gyvenimas tiek pacientams, tiek medikams tik pasunkės.

Paisoma vaistininkų interesų

Pusę metų svarstant receptų rašymo cheminiu pavadinimu tvarką, kaip teigia LGS vadovas, pacientų, medikų organizacijos tam nepritarė. Palikti šiandien galiojančią tvarką siūlė net vaistų gamintojai. Prieštaravo tik vaistinių tinklai. Galiausiai buvo atsižvelgta būtent į vaistininkų nuomonę. Rezultatas – vaistinių tinklai galės laisviau manipuliuoti vaistais.

Kita problema, pasak L.Labanausko, – kad Lietuvoje iki šiol nėra vaistų kainų priežiūros sistemos. Žmogus ateis į vaistinę, jam parodys, kad šis vaistas pigiausias, tačiau ar jis tikrai pigiausias, niekas nežino. LGS turimais duomenimis, nuo gamintojo keliaudami iki žmogaus vaistai pabrangsta 2, o kai kurie – ir 3 kartus.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"