Nuo vaikystės turiu bėdų dėl cistito. Užtenka sušalti ir prasideda… Mama patarė prisipilti į puodą karšto vandens ir pasėdėti virš garų. Pasak jos, taip ją vaikystėje nuo cistito gydydavo mama, o ir ji mane taip gydydavo. Ar iš tikrųjų toks būdas gali pagelbėti?


Urtė
Atsako specialistė:
Šeimos gydytoja Eglė Markovski:

Cistitas – šlapimo takų uždegimas. Dažniausias jo sukėlėjas – žarnyno lazdelė. Taip pat jo priežastimi gali tapti ureplazma, chlamidijos, candida grybelio bakterijos, įvairūs stafilokokai, streptokokai, lytinių organų infekcijos.
Deginimas ir aštrus skausmas šlapinantis, dažnas lakstymas į tualetą dėl menkučio šlapimo kiekio, skausmai pilvo apačioje – cistitas išties nemaloni liga. Jei šlapimo takų infekcijos nebus gydomos, uždegimas persimes į inkstus, o tai gresia itin rimtomis pasekmėmis.

Šaltis provokuoja kraujagyslių spazmus, dėl to susilpnėja vietinė šlapimo pūslės gleivinės imuninė apsauga ir infekcija, jei ji pateko į organizmą, ima aktyvuotis. Cistitą neretai sukelia pernelyg aptempti apatiniai rūbai ar kelnės, taip pat ir ilgas sėdėjimas, vidurių užkietėjimas, asmeninės higienos stoka, intensyvus seksas.
Moterų šlapimo kanalas trumpas ir platus, todėl infekcijai į šlapimo pūslę patekti kur kas lengviau nei į vyro. Pajutus simptomus reikia kreiptis į gydytoją ir laikytis paskirto gydymo. Priešingu atveju, liga gali komplikuotis.
Mamos patarimas pasėdėti ant puodo su karštu vandeniu, manau, yra tik mitas. Nesu girdėjusi, kad kam toks metodas padėtų. Tiesa, jo pasekmės gali būti gerokai skaudesnės.

Tarkim, nuo šilumos infekcija gali “išsikraustyti” į inkstus ar kitus organus. Todėl tokių gydymosi būdų tikrai nerekomenduočiau. Geriausia šiltai laikyti kojas. Vienas žinomiausių liaudies medicinos vaistų, gydančių cistitą – spanguolių sultys. Seniau tikėta, kad būtent jos neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie šlapimo pūslės sienelių, veikia priešmikrobiškai ir sustiprina gydytojo skirtų antibiotikų poveikį. Tačiau šiuolaikiniai specialistai labiau linkę manyti, kad tokie rūgštiniai praplovimai gali tik sustiprinti uždegiminius procesus šlapimo pūslėje. Tai – tarsi druska ant žaizdos.

Svarbu:
Specialistai pirmiausia pataria saugotis peršalimų. Cistitas gali prasidėti atšalus ne tik kojas ar pilvo sritį, bet ir rankas. Moterys, kurios avi guminiais batais, naudojasi lauko tualetu, plauna šaltu vandeniu, kaipmat gali pasigauti pūslės uždegimą. Dažnai persišaldant cistitas gali tapti lėtiniu ir sukelti pavojingesnes ligas.

Lietuvos sveikata

Inkstų akmenligė

Ūminis cistitas