+4
-0
+4
Po šio straipsnio jūs pakeisite nuomonę apie jūros vandenį.

 

Nosies ertmės gleivinės plovimo jūros vandens tirpalais galimybes komentuoja „BMP“ klinikos gydytojas otorinolaringologas Dovydas Gutmanas.

 

Nosies plovimas procedūra, kuri žinoma tūkstantmečius. Koks medikų požiūris į ją: ar ji tinka tik ligoms gydyti, ar ir profilaktikai, ar tiesiog gali būti kaip švaros ritualas?

Kaip švaros ritualą šią procedūrą atlieka žmonės, kurie užsiima joga. Medikai nosies ertmės gleivinės plovimą rekomenduoja sergant viršutinių kvėpavimo takų (nosies arba sinusų) ligomis, esant ūminei arba lėtinei jų formai. Atlikti procedūrą profilaktiškai žmogui, kuris yra sveikas ir neserga tokiomis ligomis, kaip alerginis ar sezoninis rinitas, nerekomenduojama dėl vienos svarbios priežasties – nosies gleivinė yra mūsų imuninės sistemos dalis. Ją plaunant profilaktiškai, netenkama šių svarbių medžiagų. Vadinasi, apsauga, kurią vykdo nosies gleivinė sulaikydama virusus ir bakterijas, gali sumažėti. Be gerųjų ir blogųjų bakterijų mūsų nosies gleivinėje ir sekrete yra ir imunoglobulinų – baltymų, kurie sudaro svarbią imuniteto dalį. Plaudami nosies ertmės gleivinę be poreikio, pažeidžiame apsauginį mechanizmą, t. y. pašalindami gleives, kurios yra nosies gleivinės paviršiuje, ją apnuoginame, ir tokioje situacijoje įvairiems patogenams – virusams ar bakterijoms – daug lengviau patekti į pačią gleivinę. Taigi apsauginis mechanizmas yra labai svarbus ir reikalingas. Kalbant apie vaikus, moksliniais tyrimais įrodyta, kad tiems, kurie net neserga ūmine arba lėtine viršutinių kvėpavimo takų liga, lapkričio-balandžio mėnesiais (virusinių uždegimų sezono metu) profilaktiškai bent kartą per dieną rekomenduojama praplauti nosies gleivinę. Įrodyta, kad atliekant tokias profilaktines procedūras, vaikai mažiau serga nosies ar sinusų uždegimu, o susirgę greičiau pasveiksta, mažiau vartoja vaistų. Tyrimus, kurie įrodė, kad nosies ertmės gleivinės plovimas gali sumažinti sergamumą ar palengvinti ligos eigą, atliko čekų mokslininkai.

Ar vaikai priešinasi šiai procedūrai? Kokie jūsų praktiniai pastebėjimai šia tema?

Atlikti vaikams nosies ertmės gleivinės plovimus tikrai nėra jokia problema, jei tam vartojamos purškiamosios priemonės. Vaikai tikrai gerai toleruoja šią procedūrą. Ir tai nėra draskanti ar deginanti procedūra. Aišku, kai kurių vaikų nosies ertmės gleivinė gali būti jautresnė, tokiems vaikams galbūt ji galėtų sukelti nedidelį ir laikiną diskomfortą. Bet daugumoje atvejų ši procedūra nekelia jokių problemų. Nosies ertmės gleivinei plauti galima naudoti ir priemones, kurias reikia pilti į vieną nosies landą, ir kurios pasišalina per kitą nosies landą ar gerklę. Yra ir paprastesnis variantas – nosies ertmės gleivinės plovimas purškiamaisiais preparatais. Šios priemonės patogios, sterilios ir jas vartojant galima saugiai ir kokybiškai praplauti nosį. Toks plovimas, kai į vieną nosies landą pilamas tirpalas, o iš kitos, palenkus galvą, išbėga, vaikui gali būti nepriimtinas, nekomfortiškas. Kūdikiams toks būdas yra ir pavojingas. Todėl vaikams daug saugiau, veiksmingiau ir patogiau nosį plauti specialiomis priemonėmis, kurios yra dozuojamos. Tai užtikrina, kad vienu metu į nosį nepateks per didelis skysčių kiekis.

Jei vaikas jau susirgo lėtiniu rinosinusitui, kokiu gydymo etapo metu galima būtų rekomenduoti nosies ertmės gleivinės plovimą: iš karto tik susirgus, esant neveiksmingam gydymui, ar kt.?

Kadangi nosies ertmės gleivinės plovimas jūros vandens tirpalais yra pagalbinė procedūra, ji niekada nepamaišys, kad ir nuo pat pirmųjų slogos dienų. Sinusitas neišsivysto iš karto, tai užsitęsusios slogos padarinys. O lėtinis sinusitas diagnozuojamas, kai rinosinusitas trunka ilgiau nei 12 savaičių. Tad, jeigu yra sloga, nuo pat pirmųjų dienų, nelaukiant, kol išsivystys lėtinis sinusitas, galima rekomenduoti atlikti nosies ertmės gleivinės plovimą jūros vandens tirpalais. Tai yra labai svarbi būklę palengvinanti priemonė.

Esant reikalui, kai rinosinusitas komplikuojasi, gali būti skiriama ir vaistų ligai gydyti. Esant tik skaidriai slogai, be nosies užgulimo, kai negresia jokios komplikacijos, tikrai vien nosies plovimas padės susidoroti su liga. Jeigu atsiranda papildomų simptomų, tokių kaip užgulusi nosis, gausesnės ar pūlingos gleivės, tuomet jau pagrindinis gydymas yra ne jūros vandens tirpalai, o atitinkami vaistai: nosies gleivinę sutraukiantys, antibakteriniai preparatai, kt. Tačiau visą laiką, be gydymo, nosies švarai užtikrinti, jos funkcijai pagerinti gali būti rekomenduojama vartoti jūros vandens tirpalus.

Ar yra apribojimų dėl jūros vandens tirpalų vartojimo trukmės?

Mokslinės literatūros duomenimis, rizikos veiksnių, susijusių su pripratimu vartojant nosies ertmės gleivinės plovimams skirtus purškalus (pvz., jūros vanduo), nėra, palyginti su vaistais, kurie sutraukia nosies gleivinę ir pasižymi didele pripratimo rizika. Jūros vanduo gali būti vartojamas nosies ertmės gleivinei plauti kad ir 2–3 kartus per dieną. Šios procedūros gali būti atliekamos kiekvieną dieną, be abejo, jei žmogus jaučia simptomus, būdingus ūminiam arba lėtiniam rinosinusitui.

Dėkojame už pokalbį.

Kalbėjosi Natalija Voronaja