Nuo penkių iki penkiasdešimties litų-tiek per kelias dienas išaugusi priemoka už valstybės kompensuojamus vaistus pašiurpino ligonio artimuosius.

Pabrango dešimt kartų

Įprotis gali brangiai kainuoti. Tuo įsitikino pavardės nenorėjęs skelbti medikas, pirkęs nevaikštančiai mamai vaistus nuo šlapimo nelaikymo. Vietoj įprastų penkių litų už valstybės šimtu procentų kompensuojamus vaistus ?Gintarinėje vaistinėje" jam teko primokėti penkiasdešimt litų.

Toks staigus kainų pokytis pirkėjui sukėlė nuostabą. Vaistininkė patikino, kad tie patys vaistai pabrango visur. Klientas patikėjo, nes tuos medikamentus čia pirkdavo kaskart prireikus.

Tik atsitokėjęs vyras pasidomėjo tų pačių receptinių vaistų kaina kitose vaistinėse. Pasirodo, kai kuriose ji nesiekė ir dešimties litų, o štai kai kuriose primokėti išvis nereikėtų.

Kvailai pasijutau, ir mamos pensijos pinigus išmečiau kaip į balą. Nelogiška, kad už valstybės kompensuojamus vaistus tenka primokėti, o priemokos visur skirtingos", – neslėpė nusivylimo pirkėjas.

Priežastys skiriasi

Farmacijos departamento prie Sveikatos apsaugos ministerijos farmaekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas Tomas Alonderis sakė, kad minėtų vaistų kaina stipriai išaugo dėl pasikeitusio gamintojo.

Tačiau Farmacijos departamento atstovas patikino, kad prieš kurį laiką smarkiai išaugusi vaisto kaina dabar turėtų būti mažesnė beveik 20-čia litų. Pakuotė, anksčiau kainavusi 64 litus, dabar turėtų kainuoti 46 litus. ?Gintarinių vaistinių" tinklo prekių grupės vadovas Martynas Gelžinis priemokos šuolį paaiškino tuo, kad valstybė nuo šiol kompensuoja mažesnę bazinę vaistų kainą.

Kompensacija priklauso nuo bazinės vaisto kainos. Prie jos pridedama didmenininko kaina, o vaistinė užsideda savo antkainį. Dėl to kyla vaisto kaina ir žmogui tenka primokėti", – teigė vaistinių tinklo atstovas.

Kainą reguliuoja vaistinė

Kodėl to paties vaisto priemokos dydis taip stipriai skiriasi skirtingų tinklų vaistinėse? Pasak T. Alonderio, tai priklauso nuo pačių vaistinių. Gal vienos organizuoja akcijas ir siūlo pigiau, siekdamos prisivilioti klientą, kitoms šiuos vaistus pardavinėti nuostolinga ir jos padidina antkainį. ?Čia vaistinių verslo reikalas. Valstybės kompensuojami vaistai gali būti parduodami ne didesne nei maksimali mažmeninė kaina. Farmacijos įstatymas tai leidžia daryti", – pridūrė departamento atstovas.

Sandra Lukošiūtė
 

"Klaipėda"