+1
-0
+1
Priešlaikinis lytinis aktas: nėra kaltų, o kenčia abu

Kasdieninėje kalboje vartojamas žodis “impotencija” dažniausiai suprantamas per siaurai – tik kaip vyro nesugebejimas atlikti lytinio akto dėl nepakankamos erekcijos ar jos nebuvimo. Seksologai žodį “impotencija” aiškina plačiau: ne tik kaip nesugebėjimą atlikti visavertį lytinį aktą, įstumti varpą į makštį (dėl sutrikusios erekcijos), bet ir geismo, lytinio potraukio (libido) išblėsimą, nesugebėjimą patenkinti partnerės ir pačiam pasitenkinti. Pasitenkinimas lytiniu aktu, kaip ir apskritai intymumu, yra vienas svarbiausių, jei ne pats svarbiausias, lytinio santykiavimo komponentų: būtent dėl pasitenkinimo, kurio kulminacija pasiekiama  orgazmo metu, partneriai ir geidžia vienas kito.

Vyro ir moters pasitenkinimas lytiniais santykiais turi ne tik hedonistinę, malonumo, bet ir biologinę prasmę. Nustatyta, kad orgazmą patiriančios poros ne tik darnesnės, patvaresnės, bet ir vaisingesnės. Stipraus pasitenkinimo metu vyro sperma stipriau ir giliau išvirkščiama į makštį, spermatozoidai lengviau įsiskverbią į gimdą. Orgazmas padidina ir moters galimybes pastoti, nes kulminacinio pasitenkinimo metu suaktyvėja mažojo dubens kraujotaka, gimda susitraukinėdama stipriau “siurbia” spermą ir užima patogesnę poziciją apsivaisinimui.

Partnerių lytinis pasitenkinimas priklauso nuo daugelio psichologinių, emocinių, fiziologinių, netgi anatominių dalykų. Vieni svarbiausių – varpos standumas (erekcijos kokybė) ir lytinio akto (coitus) trukmė. Per ilgas lytinis aktas emociškai ir fiziškai išvargina partnerius, atbukina pajūčius ir trukdo mėgautis jais.  Trumpas lytinis, pasireiškiantis per ankstyvu spermos išsiliejimu, tiesiog yra nepakankamos trukmės, kad partneriai (pirmiausia, moteris), susijaudintų iki kulminacinio pasitenkinimo. 

Dauguma seksologų mano, kad normalus lytinis aktas turėtų trukti apie 5 – 10 minučių. Trumpiau negu 1 minutė turėtų būti vertinama kaip priešlaikinė  ejakuliacija, tam tikra seksualinė disfunkcija, kurią reikia gydyti. Priešlaikine ejakuliacija  turėtume vadinti ir tuos atvejus, kada ejakuliacija įvyksta nespėjus įstumti varpos į makštį, tai yra, prieš vadinamąją varpos  penetraciją.

Tyrimai rodo, jog kone kas penktas lytiškai aktyvus vyras “baigia per anksti” ir tai gali kelti įvairių nepatogumų – pradedant seksualiniu partnerės (ar jų abiejų) nepasitenkinimu ar  depresija ir baigiant poros santykių griūtimi.

Vilnietė gydytoja urologė Marija Barisienė sako, kad per trumpas lytinis aktas nuvilia ir moteris, nes meilės žaismui reikia ne tik fantazijos, aistros, bet ir laiko.

  –       Dėl kokių ligų, negalavimų į jus dažniausiai kreipiasi pacientai? Ar dažniau jūsų kabinete lankosi vyrai, ar moterys?

 –       Vienodai dažnai kreipiasi ir vyrai ir moterys, jų  skundai ir negalavimai būna patys įvairiausi. Vyresnio amžiaus vyrams dažnai nustatoma priešinės liaukos patologija, reprodukcinio, vaisingo, amžiaus moteris dažnai vargina šlapimo takų infekcijos sukelti simptomai. Ir vyrams, ir moterims neretai diagnozuojama inkstų ir šlapimo takų akmenligė, juos vargina su šia liga susiję simptomai. Įvairaus amžiaus vyrai neretai kreipiasi patarimų ir dėl lytinės funkcijos sutrikimų.

 

Ar kreipiasi moterų dėl seksualinių sutrikimų?

 –       Moterys dėl seksualinių sutrikimų į urologus kreipiasi gana retai. Manau, kad dėl šių negalavimų moterys dažniausiai pagalbos ar patarimo ieško pas kitų sričių specialistus – ginekologus, psichiatrus, psichologus, endokrinologus ar šeimos gydytojus. 

 –       Įprasta manyti, kad dėl „miegamojo“ problemų ar nesėkmių, kaip ir dėl moters nepasitenkinimo lytiniais santykiais, visada kalti vyrai…

 –       Dėl seksualinio moters nepasitenkinimo negalima kaltinti vien tik moters ar vien tik vyro. Moters seksualinio nepasitenkinimo priežasčių gali būti įvairių – nuo somatinių iki emocinių. Poros santykiams labai svarbi partnerystė, motyvacija būti kartu ir ,be abejonės,  bendravimas. Partneriai turi žinoti judviejų seksualinius poreikius, atvirai apie tai kalbėtis, o iškilus problemų, kreiptis kvalifikuotos pagalbos.

 –       Apie moters lytinio pasitenkinimo ir nepasitenkinimo priežastis sklando daugybė mitų – nuo varpos dydžio iki pozų. Kiek svarbi moters pasitenkinimui lytinio akto trukmė?

 –       Seksualiniam moters pasitenkinimui daug svarbesnė yra preliudijos, tai yra, meilės žaismo, o ne paties lytinio akto trukmė.  Moteris seksualiai susijaudina lėčiau, negu vyras, kuriam pakanka vos kelių minučių. Bučinių, glamonių ir kitų seksualinės stimuliacijos būdų trukmė prieš varpos įvedimą į makštį moters seksualiniam pasitenkinimui yra be galo svarbi. Taip pat be galo svarbus yra emocinis ryšis su partneriu.

 –       Ką jaučia moteris, jeigu lytinis aktas per trumpas? Ar ji patiria kokių nemalonių emocinių ir somatinių jutimų, išgyvenimų?

 –       Savaime suprantama, jeigu meilės žaismui skiriamos vos kelios minutės, o ir pats lytinis aktas užtrunka mažiau nei 5 minutes, tiek laiko neužtenka, kad  moteris pasiektų seksualinį pasitenkinimą. Nuolatos kartojantis tam pačiam scenarijui, moteris patiria seksualinį nusivylimą. Jeigu preliudija ir pats lytinis aktas užtrunka vos keletą minučių ir moteris nepatiria seksualinio pasitenkinimo, ji gali pradėti vengti lytinių santykių, o tai galiausiai, logiška, gali baigtis poros išsiskyrimu.

  –       Kokios galimybės prailginti per trumpą lytinį aktą, tai yra atitolinti vyro ejakuliaciją? Kaip gydomas šis sutrikimas?

 –       “Normalią” lytinio akto trukmę lemia daugelis dalykų: tai ir asmeninės nuostatos,  ir visuomeniniai, kultūriniai veiksniai.  Pagal Tarptautinės seksualinės medicinos draugijos apibrėžimą, priešlaikine ejakuliacija vadinama būsena, kai ejakuliacija visada arba beveik visada įvyksta prieš intravaginalinę penetraciją ar per 1 minutę po jos (varpos įstūmimo į makštį), ir vyras nesugeba valingai  ejakuliacijos sulaikyti.  Priešlaikinė ejakuliacija gali būti pirminė (įgimta) arba įgyta. Nuo priešlaikinės ejakuliacijos tipo, jos įtakos gyvenimo kokybei ir tarpasmeniniams santykiams priklauso šio sutrikimo gydymas.

 Medikamentai yra pagrindinis pirminės priešlaikinės ejakuliacijos gydymo būdas.  Šiuo metu vienintelis vaistas, vartojamas per burną ir turintis indikacijų būtent šiam sutrikimui gydyti, yra vadinamasis trumpo veikimo selektyvus serotonino reabsorbcijos inhibitorius (SSRI). Šis preparatas jau registruotas Lietuvoje ir naudojamas klinikinėje praktikoje. Kombinuoti gydymo būdai, pavyzdžiui, kai elgesio terapija derinama su farmakoterapija, efektyviausi gydant įgytą priešlaikinę ejakuliaciją .

Pri-LT-022-2014