Rugsėjo 29-ąją įvykusiame Privalomojo sveikatos draudimo tarybos posėdyje buvo svarstomas Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto projektas. Dauguma Tarybos narių iš esmės pritarė šiam projektui, pagal kurį 2009 metų PSDF biudžetas, palyginti su šių metų biudžetu, padidėtų 14,2 proc. ir iš viso jį sudarytų apie 5 mlrd. 10 mln. litų.

Tačiau Taryba pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerijai kreiptis į Vyriausybę dėl papildomų asignavimų skyrimo medicinos darbuotojų darbo užmokesčiui didinti, atsižvelgiant į prognozuojamą šalies vidutinio darbo užmokesčio augimą 9,8 proc., bei sveikatos priežiūros paslaugų bazinėms kainoms indeksuoti dėl padidėjusių išlaidų kurui, šildymui ir elektros energijai. Priminsime, jog pagal Sveikatos draudimo įstatymą PSDF biudžeto projektą kartu su Privalomojo sveikatos draudimo tarybos išvada Vyriausybei teikia Sveikatos apsaugos ministerija, paskui jį svarsto ir tvirtina Lietuvos Respublikos Seimas.

Šiame posėdyje PSD taryba taip pat pritarė, kad nuo ateinančių metų sausio 1-osios kai kuriose poliklinikose būtų įgyvendinamas bandomasis naujų vadinamojo dienos epizodo paslaugų diegimo projektas. Tai tam tikros nesudėtingos paslaugos ir procedūros (vidaus ligų gydymo, neurologijos, chirurgijos, ortopedijos traumatologijos, urologijos, akušerijos ginekologijos ir kt. ), kurių metu užtikrinama iki 8 val. paciento priežiūra. Dabar daugelis šių paslaugų teikiamos ligoninėse bei dienos stacionaruose. Tikimasi, kad įdiegus naujas paslaugas reikiamą medicinos pagalbą gaus daugiau pacientų, tad mažės kai kurių paslaugų laukimo eilės.

Taryba pritarė siūlymui kompensuoti diagnostines juosteles gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti 2-ojo tipo cukriniu diabetu sergantiems vaikams. Taip pat buvo pritarta, kad į Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti sąrašą (A sąrašą) būtų įrašyti vaistai glaukomai, hipertenzijai, smegenų infarktui, osteoporozei, 2-ojo tipo cukriniam diabetui gydyti.

Tarybos posėdyje buvo diskutuota dėl šeimos gydytojo kompetencijos praplėtimo. Buvo pritarta, kad šeimos gydytojui būtų leista atlikti (arba užtikrinti) ir vertinti šiuos tyrimus: kalį ir natrį kraujo serume, kreatininą ir urea, gliukozės toleravimo mėginį. Tai padės spręsti pacientų eilių pas specialistus problemas, nes dėl šių tyrimų pacientai iki šiol turėdavo gauti šeimos gydytojo siuntimą ir kreiptis į gydytojus specialistus.

Šiame posėdyje taryba taip pat pritarė supaprastintai ambulatorinio gydymo deguonimi išlaidų kompensavimo tvarkai ir naujoms padidintoms šio gydymo bazinėms kainoms. Pagal šią tvarką pacientams nebereikės kas 12 mėn. atvykti į gydymo įstaigos konsultacinę komisiją dėl ambulatorinio gydymo deguonimi pratęsimo. Apie gydymo tęstinumą spręs gydantysis gydytojas, o prireikus – gydytojas pulmonologas. Garantiniai raštai dėl išlaidų kompensavimo bus išduodami neterminuotam laikotarpiui.

Posėdžio metu buvo aptartos sveikatos priežiūros įstaigų steigėjų parengtos restruktūrizavimo programos. Pritarta siūlymui skirti lėšų Klaipėdos, Telšių, Šiaulių, Utenos apskričių, Biržų, Rokiškio rajono ligoninėms bei Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninei.

Valstybinės ligonių kasos prie SAM
Ryšių su visuomene skyrius