+0
-1
-1
Prostata nemoka gražiai „senti“

 

Rugsėjo 15-ąją minima Pasaulinė kovos su prostatos vėžiu diena. Apie tai, kaip išsaugoti vyriškumą, L.S. kalbina Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytoją – urologą dr. Albertą Ulį.

 

– Vyrai vadinami stipriąja lytimi, bet statistikos duomenimis, Lietuvoje jie gyvena bent dešimčia metų trumpiau nei moterys. Kodėl?

– Gal vyrai uždaresni. Atėję pas gydytoją jie sako, kad naktį blogai miegojo, bet nepasako, kad skaudėjo kairįjį šoną. Nesureikšmina. Taip ir išeina, kad mus vadina stipriąja lytimi, o „bats“ – ir mirštam dešimčia metų anksčiau. Bet yra ir kita medalio pusė – vyrai šiek tiek primiršti. Lankydamasis Šiauliuose Motinos ir vaiko klinikoje, pagalvojau, o kada atsiras vyrų klinika?

– Mintis gal ir nebloga, tačiau apklausos rodo, kad vyrai bijo gydytojų. O apsilankymas pas urologą atrodo grėsmingesnis nei diagnozė – vėžys. Gal situacija keičiasi?

– Aš laikausi nuostatos, kad pirmasis vyro gydytojas vis dėlto ne urologas. Daugelis sveikatos problemų prasideda ne nuo čia. Juk vyrai dažniau nei moterys miršta nuo širdies ir kraujagyslių bei begalės kitų ligų.
Tačiau vyrų požiūris keičiasi. Statistiškai kas šeštas šalies vyras serga prostatos vėžiu. Jie mato draugus, kurie sirgo ir pasveiko, todėl ir patys nepuola į paniką. Žinoma, skaudu būna, kuomet gyveno sau tvarkingai, neturėjo žalingų įpročių ir še tau, kad nori. Tuomet stresas, kodėl aš?..

– O Jūs pats – paklusnus pacientas? Ar taip kaip patarlėje: batsiuvys vaikšto be batų?
– Oi, ne. Profesija įpareigoja, neturiu kur dėtis. Kasmet privalau pasitikrinti. Ir kol kas visi parametrai geri (plačiai nusišypso).

Kalbant apie vyrų sveikatą formuojasi geros tendencijos. Pastebiu vis didesnį moterų palaikymą. Juk dviese išgirsti ir blogą žinią, ir po to gydytis lengviau. Be to, nereikia taip ir tų vyrų gąsdinti. Jei PSA tyrimas normalus, nėra jokių nusiskundimų, nebūtina kas tris mėnesius tikrintis pas urologą.

– Dabar informacijos apie kiekvieną ligą galima rasti internete. Be to, ten gausu ir patarimų, kaip jų išvengti, kokius produktus vartoti ir panašiai. Ar laikantis sveikos mitybos principų įmanoma išsaugoti vyriškumą?

– Mano galva, nėra tokios mitybos, kad galėtum apsisaugoti nuo prostatos vėžio. Šia liga serga tie vyrai, kurie ilgiau gyvena. Kartais taip sakoma: jeigu vyrui 50 metų, tikimybė, kad jo prostatoje yra vėžinių ląstelių, – 50 procentų, jeigu vyras šimtametis, ir tikimybė – šimtaprocentė. Kalbant be užuolankų, prostatos ląstelės nemoka gražiai senti ir transformuojasi į vėžines. Kodėl? Kol kas nežinia.

– Kuomet kalbama apie vėžį, teigiama, kad rūkymas, alkoholio vartojimas, riebus maistas yra rizikos veiksniai, turintys didelės įtakos.

– Jei dabar pavaikščiotumėte po skyriaus palatas, tokių piktnaudžiautojų būtų mažuma. Bet tai nereiškia, kad kuo daugiau riebalų tuo geriau arba rūkykit ir piktnaudžiaukit alkoholiu ir nesirgsit prostatos vėžiu. Visai ne. Tokie piktnaudžiautojai miršta gerokai anksčiau, nei jiems galėtų susiformuoti prostatos vėžys. Saugoti save reikia visuomet. Samprotavimų – begalės, pavyzdžiui, kad vyriškumą gali apsaugoti pomidorai ar žalioji arbata. Tiesa, jie keičiasi kaip ir mada – kas sezoną vis kas nors naujo.

– Tad kaip tuomet išsaugoti vyriškumą? Vitaminais, žolelių preparatais?

– Šiuo atveju svarbiausia prieš vartojant kokį nors preparatą pasikonsultuoti su gydytoju. Kuomet vyrai savo sveikatą ima gerinti savavališkai, pasekmės būna kur kas skaudesnės. Onkologine prasme visi šie preparatai nuo ligos neapsaugos, tuo labiau nepagydys. Tačiau esant tam tikroms būklėms jie nepakenks. Juk prostata „serga“ ne tik vėžiu. Pasitaiko ir uždegimų bei su metais atsirandančių įvairiausių problemų, tarkim, uždegimas ar gerybinis prostatos išvešėjimas, kuomet tokie vaistiniai preparatai gali ir padėti. O prostatos vėžys formuojasi prostatos periferinėje dalyje ir dažnai simptomai tiesiog nejuntami. Dažnas šlapinimasis, kraujas, kaulų skausmai – tai jau užleisto vėžio požymiai.

Medicina milžino žingsniais žengia į priekį ir vyrams tikrai neverta taikytis su bet kokiais negalavimais. Pasikonsultuoji su gydytoju, ir jis skiria tai, ko reikia. Žinoma, jei vyras dels, pasekmės gali būti kur kas skaudesnės, gali net ir vaistai nebepadėti, tenka operuoti. Todėl vyrai, pastebėję kad ir nedidelius pakitimus, turi kreiptis į gydytoją, idant ateityje išvengtų rimtesnių problemų.

– Pastaruoju metu daug kalbama apie individualizuotą gydymą. Tačiau pacientai kartais piktinasi, kodėl sirgdami ta pačia liga yra skirtingai gydomi.
– Pasitaiko ir man tokių klausimų. Tokiais atvejais siūlau žvelgti paprasčiau. Juk visi esame skirtingi, nors ir turime tokias pat kūno dalis ir organus. Tačiau susirgus, norint gerų rezultatų, reikia labai tiksliai ligą identifikuoti. O ir tas pats gydymas vienam tinka, kitam – ne, nes vėžio forma kitokia, tarkim, agresyvesnė. Susipina labai daug niuansų.

– Ne kartą teko girdėti, kad Lietuva atsilieka nuo pasaulio ir negali pacientams suteikti reikiamo gydymo. Ką manote Jūs?

– Netiesa. Prostatos vėžio atžvilgiu ir pasaulyje dvylika metų nebuvo išrasta nieko naujo. Kalbu apie vaistus. O dabar pasipylė kaip iš gausybės rago. Kiekviena rimta farmacinė kompanija laiko bene garbės reikalu turėti prostatos vėžiui gydyti skirtų biologinės kilmės vaistų. Jei palygintume krūties ir prostatos vėžio gydymą biologine terapija, pastaroji gerokai lenkia pirmąją. Matyt, ilgą laiką atrodė, jog prostatos vėžys mažai aktualus. Bet realybė parodė, kad ši liga tiesiogine šio žodžio prasme šienauja vyrus.
O kalbant apie gydymą, šiuo metu pacientams galime pasiūlyti bent septynis gydymo metodus. Pastaraisiais metais įdiegėme navikų naikinimą šalčiu. Kol kas tai labiausiai pasiteisinęs metodas. Tokių gerų rezultatų net ir patys nesitikėjome. Žinoma, nauji metodai – brangesni, bet tai sąlyginis dalykas. Jei pacientas ilgą laiką gydomas keliais senesniais metodais, o norimo rezultato nepasiekiama, modernesnis būdas išeina pigesnis ir efektyvesnis. Kaip aš sakau, kartą investuoji ir išgydai.

Einame koja kojon su kitomis šalimis. Turime visus įmanomus diagnostikos ir gydymo metodus kaip ir pasaulyje.

Kalbino Evelina Machova

Lietuvos sveikata