Prostatitas gali būti palietęs net kas antrą vyrą

Prostata (priešinė liauka) – tai vyriška liauka, pagal savo dydį dažnai prilyginama kaštonui ar graikiniam riešutui. Ji sveria apie 20 gramų ir prie pat šlapimo pūslės apgaubia šlapimtakį. Priešinė liauka išskiria sekretą, reikalingą spermatozoidų judėjimui ir aktyvumui ir sudarančiam didžiąją dalį vyriškosios sėklos. Be to, ši priedinė liauka itin svarbi spermatogenezės ir ejakuliacijos procesams, vyro lytiniam potraukiui ir pačiam lytiniam aktui. Vadinasi, prostata ženkliai prisideda prie kokybiško vyro gyvenimo. Vis dėlto ir prostatos funkcija gali sutrikti – pakalbėkime apie prostatos uždegimą, kitaip vadinamą prostatitu.

Kaip paplitęs prostatitas?

Teigiama, kad prostatos uždegimas paplitęs gana plačiai. Kai kuriuose šaltiniuose nurodoma, kad lėtiniu prostatitu, kuris paprastai yra ūminio prostatito pasekmė, serga net kas trečias ar netgi kas antras vyras, apie tai net nežinodamas. Į gydytojus urologus dėl šios priežasties kreipiasi maždaug 8-10 procentų vyriškosios lyties atstovų. Žinoma, simptomai panašūs ir į kitų dažniausių prostatos ligų simptomus. Verta paminėti gerybinę prostatos hiperplaziją ir prostatos vėžį.

Kokios pagrindinės ūminio prostatito priežastys?

Teigiama, kad dažniausia ūminio prostatito priežastis – infekcija, į priešinę liauką patekusi iš šlaplės ar šlapimo pūslės. Statistika rodo, kad ūminį prostatitą dažniausiai sukelia bakterijos, grybeliai ar įvairios lytiškai plintančios ligos, tačiau prostatitas nebūtinai turi būti infekcinės kilmės. Nurodoma, kad prostatos uždegimas gali išsivystyti ir dėl lytinių organų traumos ar atliktų šlapimo takų procedūrų. Kartais prostatito priežastys lieka visiškai nežinomos – pastebima, kad juo dažniau serga tie vyrai, kurių imuninė sistema silpnesnė arba tie, kurie patiria daugiau nervinės įtampos, dirba tam tikrą sėdimą ir vibraciją sukeliantį darbą.

Kaip išsivysto lėtinis prostatitas?

Teigiama, kad lėtinis prostatitas dažniausiai atsiranda po ūminio prostatito. Lėtinio prostatito buvimą dažnai parodo lėtinis dubens skausmas, kuriuo paprastai skundžiasi į ketvirtą, penktą ar šeštą dešimtį įžengę vyrai. Vis dėlto tik labai nedidelei daliai pacientų pavyksta nustatyti tikrąsias lėtinio prostatito priežastis. Manoma, kad lėtinio priešinės liaukos uždegimo išsivystymui įtakos gali turėti persirgtos šlapimo takų ar lytinės sistemos infekcijos, atliktos chirurginės procedūros, patirtos lytinių organų traumos. Teigiama, kad lėtinio prostatito pasireiškimo dažnis galimai susijęs su didesniu streso lygiu, gyvenimo būdu ir t.t.

Kokie prostatito simptomai?

Vienas iš pagrindinių prostatito simptomų – padažnėjęs ir skausmingas šlapinimasis. Būdingas diskomforto, deginimo jausmas. Pacientai skundžiasi įvairiais skausmais, kurie gali lokalizuotis dubenyje, tarpvietėje, lytiniuose organuose, pavyzdžiui, sėklidėse. Pastebima, kad šių skausmų intensyvumą neretai sustiprina sėdėjimas, o tai ypač vargina, jei prostatitu sergantys vyrai dirba sėdimą darbą. Taip pat gali kamuoti ir ejakuliacijos bei lytinio potraukio sutrikimai. Lėtinis prostatitas gali būti nepastebimas metų metus, o štai ūminio prostatos uždegimo metu vyrui gali pakilti kūno temperatūra, krėsti šaltis, spermoje atsirasi kraujo ar jo pėdsakų, todėl ūminį prostatitą itin svarbu gydyti laiku, kad būtų sumažinama lėtinio prostatito išsivystymo ar kitų komplikacijų atsiradimo galimybė.

Kaip gydomas prostatitas?

Jei ūminis prostatitas bakterinės kilmės, tuomet, be abejonės, skiriami tą sukėlėją veikiantys vaistiniai preparatai. Įdomu tai, kad gali tekti gydytis ir apie mėnesį (gana ilgai), tačiau gydymo trukmė ir ypatumai priklauso nuo daugelio faktorių. Tam, kad būtų tiksliai išsiaiškinamas ligos sukėlėjas, atliekami specialūs pasėliai bei kiti tyrimai ir tik tuomet skiriami vaistiniai preparatai. Pacientui taip pat gali būti skiriama vaistų nuo skausmo, o pirmąsias ligos dienas gali tekti praleisti ir ligoninėje. Jei ūminis prostatitas diagnozuojamas laiku, jis gana sėkmingai išgydomas. Svarbiausia, kad vyrai neignoruotų prieš tai minėtų simptomų ir savo skundus gydytojui išsakytų laiku – bent jau telefonu.

Jei vyrui diagnozuotas lėtinis prostatitas, jam itin svarbu vengti tų faktorių, kurie galimai provokuoja nemalonius dubens skausmus. Pavyzdžiui, nereikėtų pernelyg ilgai vairuoti ar važinėtis dviračiu. Svarbu saugotis lytinių organų traumų, kurias galima patirti ir sporto, ir netgi lytinių santykių metu. Nustačius lėtinį prostatitą taip pat gali būti skiriama antimikrobinė terapija. Teigiama, kad šia liga sergantiems vyrams itin svarbus reguliarus lytinis gyvenimas – tam, kad prostata „vis dirbtų“. Lėtiniai skausmai gali labai varginti pacientą, todėl dažnu atveju rekomenduojami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo ir skausmą slopinančios procedūros, pavyzdžiui, karštos vonios. Kai kuriais atvejais prireikia psichologų konsultacijų, antidepresantų. Be to, labai svarbu vengti streso, stiprinti imunitetą, sveikai maitintis ir rūpintis savimi.

Šaltinis |Pasveik.lt